onsdag 22 december 2010

Julhälsning

Vilken julstämning vi har i år! Snön ligger vit sedan 1½ månad tillbaka, och vi får en gnistrande snövit jul i år, precis som förra året. Utelamporna på bibliotekets innergård har fått snöhättor som skyddar mot den bitande kylan.

Nu gör bloggen ett juluppehåll, men vi återkommer igen i januari. Under tiden får du gärna skicka in boktips (till eposten på bloggen eller som kommentar till det här inlägget), så gör vi en sammanställning av lästipsen här på bloggen någon gång i januari.

Bibliotekspersonalen och Kultur- och fritidsförvaltningens egen jultomte önskar alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Foto: © Elisabet Staaf

Morden i Sandhamn

Tittar du på TV4:s deckarserie "Morden i Sandhamn"? Då kanske du får lust att läsa boken bakom TV-serien.

Viveca Sten: I de lugnaste vatten
Detta är första delen i en serie deckare som utspelar sig i Sandhamn i Stockholms skärgård. I huvudrollerna hittar vi kriminalinspektören Thomas Andreasson och juristen Nora Linde.

En sommarmorgon flyter en manskropp i land på öns västra strand. Kroppen är inlindad i ett fisknät. En dryg vecka senare hittas en kvinna brutalt mördad på ön och Thomas Andreasson från Nackapolisen får ta sig an fallet. Vad har de båda mördade personerna för anknytning till Sandhamn?

Om du gillar den här boken så finns det två fristående delar i serien:
I den innersta kretsen och I grunden utan skuld. Perfekta som julläsning!Den fjärde delen i Sandhamnsserien, med titeln I natt är du död, ges ut den 5 maj 2011.

Julhälsningar
Elisabet

måndag 20 december 2010

Sista minuten-julklappar och julklappsrim

Om du inte har handlat alla julklappar än kan du passa på att köpa julklappar i lugn och ro på biblioteket. Till de yngre barnen har vi olika sorters kortspel, pussel, memospel och sagofigurer. Till de vuxna familjemedlemmarna passar det perfekt med de uppskattade DVD-filmerna om Lindesberg:
40 & 50-talets Lindesberg
50 & 60-talets Lindesberg
60 & 70-talets Lindesberg
DVD-filmerna om Lindesberg finns även att låna på biblioteket.

Behöver du hjälp med julklappsrim till paketen? Biblioteket har ett par böcker med julklappsrim som du kan låna:

Julklappsrim
I den här boken finns rim till många julklappar.
"En bok till alla julstressade
som av rimkrav känner sig pressade.
Läs först och handla sedan;
verserna har du ju redan!"

Dikter och rim kring julen / urval: Carl Olof Josephson
Här finns inte bara julklappsrim, utan även dikter som passar att läsa i juletid.

Du kan även hitta julklappsrim på Internet, bl.a. på Ordsprak.se

Julhälsningar
Elisabet

fredag 17 december 2010

Nostalgitripp

I morgon lördag är det vernissage på biblioteket av utställningen ”Teckningar anno 1963 – av elever vid samrealskolan i Lindesberg". Det är en utställning som bjuder på en riktig nostalgitripp.

När Greger Nilsson gjorde en djupdykning i If Metalls arkiv för något år sedan hittade han teckningar med bilder av människor i olika yrken. Teckningarna är troligen från en teckningstävling som If Metall i Lindesberg anordnade 1963 med anledning av Metalls 75-årsjubileum.

Teckningslärare Ragnar Lindén i samrealskolan uppmanade sina elever att göra teckningar som skickades in till tävlingen. Här är några smakprov på olika yrken från utställningen:

Bagare


Blästrare


Brevbärare


Polis


Skogsarbetare


Urmakare


Kanske känner du någon av dem som har gjort teckningarna? En del namn är bekanta och personerna finns kvar i bygden i dag som rektorer, chefer och läkare. Utställningen pågår till den 13 januari.

Hälsningar
Elisabet

torsdag 16 december 2010

Julklappstips

Har du julklappsbekymmer? En bra bok kanske kan vara lösningen! Här är några boktips som passar perfekt som julklappar. Böckerna finns förstås att låna på biblioteket om du vill läsa dem själv också.

Bokens Dag för några veckor sedan berättade de gästande författarna om följande böcker:


Dilsa Demirbag-Sten: Fosterland
Boken handlar om hennes egen kurdiska familj som flyttade från Turkiet till Sverige på 1970-talet. Hon och hennes syskon anpassar sig snabbt till det svenska samhället, medan föräldrarna som offrat allt för sina barn, känner att de förlorar barnen till en annan kultur. Pappans aggressivitet tar sig allt våldsammare uttryck och leder till slut till föräldrarnas skilsmässa.


Sofia Nordin: Det händer nu
En ungdomsbok som handlar om Stella och hennes bästis Sigrid, och Stellas funderingar om man kan vara kär i sin bästis fast hon är tjej. Hon vågar inte berätta för någon, men försiktigt närmar hon sig Sigrid och bejakar sina känslor.Theodor Kallifatides: Det gångna är inte en dröm
En självbiografisk roman som handlar om författarens egen uppväxt i Grekland, och vad som format honom till en av Sveriges mest älskade författare. Boken börjar med att Theodors morfar tar honom med från hembyn undan fascisterna till Aten för att leta upp Theodors föräldrar. Året var 1946 och han var bara åtta år gammal.


Anne Swärd: Till sista andetaget
Lo flyttar tillsammans med sin släkt från Norrbotten till södra Sverige där hon växer upp under 1970-talet. Där hittar hon den äldre grannpojken Lukas. Mellan dem växer en stark och hemlig gemenskap fram. Det här är en roman om en ung kvinna och kärleken. Boken har blivit uppmärksammad för sitt fantastiska språk.


Niklas Rådström: Månens anförvant
Huvudpersonen i boken, Lorenzo Da Ponte, är född i mitten av 1700-talet. Han levde ett mycket äventyrligt liv trots att han var en gift katolsk präst och sexbarnsfar. Han var bl.a. librettoförfattare till några av Mozarts mest kända operor. Han flyttade från Italien till Wien där han var hovdiktare, och vidare till London där han blev boktryckare och teaterman. Därefter flyttade han till Philadelphia där han försörjde sig som specerihandlare och vintillverkare, och blev till sist vid hög ålder professor i New York. Mozart spelar en central roll i romanen som även handlar om musik, kärlek och vad vi skapar med våra liv.

Hälsningar
Elisabet

måndag 13 december 2010

SMS från biblioteket

Nu kan du få SMS från biblioteket! Vi skickar SMS till dig när dina reserverade böcker finns att hämta, samt övertidsvarning när det är dags att återlämna böckerna. Det är en service som är helt kostnadsfri för dig. Påminnelser skickar vi som vanligt via epost eller med vanlig post. Allt du behöver göra för att få SMS är att meddela biblioteket och samtidigt tala om ditt mobilnummer.

Hälsningar
Elisabet

fredag 10 december 2010

Bokcafé med julklappstips

Onsdagskvällens julbokcafé var mycket välbesökt. Det var ett 40-tal åhörare som bänkade sig vid borden med en kopp kaffe. Roligt med så många besökare! Arne hälsade välkommen och berättade att biblioteket har haft 3 bokcaféer per termin under 10 års tid, vilket innebär att det har varit 60 bokcaféer vid det här laget!

Våra bibliotekarier Per, Kristina och Arne berättade om både nya och gamla böcker. De hade varit i bokhandeln och lånat nya böcker som de visade. Det var böcker som kan passa för egen julläsning eller som julklappstips till både barn och vuxna.

Bland många nya och aktuella böcker tipsade Arne om följande lokala böcker från Lindesberg:
Stina Gottliebsson: Butiker som finns - butiker vi minns : Lindesbergs köpmannaförening 1910-2010
Nanny Sörell: Dikter

Det ges ut många biografier just nu och Per tipsade bl.a om de här båda böckerna:
Kristina Kappelin: Berlusconi – italienaren
Henrik Berggren: Underbara dagar framför oss : en biografi över Olof Palme

Per talade även om att man kan fynda äldre böcker på antikvariat, men även på Internet: Bokbörsen och Antikvariat.net. Man kan även lämna bevakning på böcker som man vill köpa. När boken kommer in på något antikvariat i Sverige får man epost som talar om var den finns att köpa.

Kristina berättade om många roliga och spännande barnböcker för olika åldrar, bl.a. böckerna av Måns Gahrton och Johan Unenge som ligger bakom SVT:s julkalender Hotell Gyllene knorren.

Boktipsen från detta bokcafé läggs ut på bibliotekets hemsida, där man även hittar tidigare bokcafétips från 2010.

Hälsningar
Elisabet

Foto: © Elisabet Staaf

måndag 6 december 2010

Julbokcafé

"Bokliga julklappstips för stora och små" är underrubriken på årets sista bokcafé på biblioteket. I vanliga fall är bokcaféerna på morgnarna, men den här gången är ni välkomna på onsdag kväll den 8 december kl 19.15.

I samarbete med bokhandeln tipsar vi om julklappsböcker och julläsning i olika genrer, allt medan vi julfikar. Förhoppningsvis får du många bra tips på julklappsböcker till släktingar och vänner, och tips på böcker som du själv kan läsa under lediga dagar kring jul och nyår.

Hälsningar
Elisabet

Foto: © Agnes Mannerheim

fredag 3 december 2010

Skyltsöndagen

Första advent på skyltsöndagen hade även biblioteket öppet. Vi bjöd på kaffe/saft och kaka och det var full aktivitet hela eftermiddagen. Här kommer några bilder från skyltsöndagen.

Årets biblioteksgran invigdes av Thomas Lundkvist. I år har Monica Lehn Domnick skapat ”Lindesbergs tröttaste gran” – en liten granbäbis som sover i sin hängande vagga.


Thomas Lundkvist spelade både själv och tillsammans med Gunilla Dovsten.


Lindesbergs Nyckelharpsklubb med sångare spelade och sjöng julsånger i entrén.

Nu önskar vi alla låntagare en trevlig andra advent!

Hälsningar
Elisabet

Foto: © Karin Blomqvist

torsdag 2 december 2010

Vardagstryck

På tal om julkalendrar...

Kungliga biblioteket har nyligen startat bloggen Vardagstryck. På bloggen visar de exempel ur sin stora samling av affischer, reklam och information från företag, institutioner, organisationer och föreningar. Samlingen innehåller drygt 11 500 hyllmeter tryck, som de får som pliktleveranser från tryckerierna. Mera information om Vardagstryckssamlingen finns på Kungliga bibliotekets hemsida.

Under december har de en julkalender på bloggen. Varje dag presenteras en ny affisch från företaget Konstnärliga affischer.

Hälsningar
Elisabet

onsdag 1 december 2010

Adventskalendern 50 år

I år är det 50 år sedan adventskalendern för första gången sändes i TV. Då var det tomten Titteliture som öppnade en lucka varje dag. Sveriges Radio var några år före och sände redan 1957 den första adventskalendern i radio. Numera brukar man kalla adventskalendern för julkalender i stället.

Den julkalender som de flesta över 50 kommer ihåg bäst är Teskedsgumman eller ”Gumman som blev liten som en tesked”. Året var 1967, men den har sänts i repris flera gånger och är den mest populära julkalendern genom tiderna.

Några övriga julkalendrar genom åren är:
1968 - Klart spår till Tomteboda
1969 - Herkules Jonssons storverk
1973 - Jul i Mumindalen
1977 - Fem myror är fler än fyra elefanter
1979 - Trolltider
1982 - Albert och Herberts jul
1989 - Ture Sventon, privatdetektiv
1990 - Kurt Olssons julkalender
1991 - Sunes jul
1993 - Tomtemaskinen
1997 - Pelle Svanslös
2001 - Kaspar i Nudådalen
2003 - Håkan Bråkan
2006 - LasseMajas Detektivbyrå

Både på Wikipedia och på SVT:s hemsida finns förteckning över alla julkalendrar som visats i TV.

Den här boken finns att låna på biblioteket:
Solveig Stenudd: Teskedsgumman, Pettson, Pelle Svanslös och alla de andra : julkalendern i radio och TV genom tiderna

Den berättar om alla julkalendrar från början och fram till 2004, då boken gavs ut. Varje kalender beskrivs med text och bild på ett uppslag, så man kan även se hur kalendern såg ut. En riktig nostalgitripp för alla som har varit med ett tag.

Biblioteket har även följande julkalendrar på DVD och CD-rom, ifall du vill uppleva dem igen:
Gumman som blev liten som en tesked
Kaspar i Nudådalen
Pelle Svanslös
Tomtemaskinen
LasseMajas Detektivbyrå (CD-rom)

Har du någon egen favorit bland julkalendrarna?

Hälsningar
Elisabet