måndag 30 maj 2011

Bokpärlan

Förra veckan kunde man läsa i Nerikes Allehanda att några gymnasiebibliotekarier i Örebro län har startat en gemensam blogg där de skriver om böcker. Bloggen som heter Bokpärlan tipsar om både ungdomsböcker och vuxenböcker och inspirerar till nya läsupplevelser. Med hjälp av etiketterna/ämnesorden hittar man enkelt böcker i olika ämnen, så du kan säkert hitta några tips på böcker som lockar till läsning.

fredag 27 maj 2011

Sommarlån

Fr.o.m. måndag den 30 maj börjar vi med sommarlån. Det innebär att du får längre lånetid än vanligt. Välkommen att låna inför sommarlov och semester!

tisdag 24 maj 2011

Bob Dylan 70 år

Bob Dylan föddes 24 maj 1941. Hans ursprungliga namn är Robert Zimmerman.

År 2000 fick Bob Dylan Polarpriset. Juryns motivering löd: "Bob Dylans förmåga att sammansmälta poesi, harmoni och melodi till en meningsfull - ofta provokativ - helhet har fängslat människor i alla åldrar och i de flesta kulturer världen över. Genom sitt anspråkslösa men övertygande musikaliska uttryckssätt har han visat en imponerande förmåga att ifrågasätta de starkaste politiska krafterna, bekämpa alla former av fördomar och ge de svagare i samhället ett orubbligt stöd. Även de som inte delar hans åsikter har funnit det omöjligt att argumentera mot Bob Dylans musikaliska och poetiska briljans. Bob Dylans inflytande som sångare och låtskrivare inom populärmusiken under 1900-talet är odiskutabelt. Hans gärning omspänner nästan fyra decenniers nyskapande, alltid grundad på amerikansk tradition. Han började med folkmusik och nådde omåttliga framgångar hos såväl kritiker som publik då han bröt mot vedertagna begrepp och inte längre framträdde ensam med sin akustiska gitarr utan tillsammans med ett rock and roll-band. Det var en förändring och utveckling som krävde både självständighet och beslutsamhet, och som befäste hans position som en av de största rockartisterna i vår tid."

Du kan läsa mer om Bob Dylan på bibliotekets hemsida, där Arne Johnsson skriver om legenden under titeln "I've made shoes for everyone, while I still go barefoot...".

Det finns även en del länkar, diskografi och litteratur på hemsidan.

Om du vill veta mer om Bob Dylan eller lyssna på hans musik, finns det både böcker och CD-skivor att låna på biblioteket. Och om du själv vill spela Bob Dylans musik finns det även noter att låna. Här är ett par boktips:

Heinrich Detering: Bob Dylan

Ingen har präglat rockmusiken under så lång tid som Bob Dylan. Hela tiden har han slagit in på nya vägar. Så fort hans efterföljare tror sig ha hunnit i kapp honom är han redan någon annanstans. Heinrich Detering följer i boken Dylans karriär. Han analyserar sångerna och Dylans rollspel, de ständiga förvandlingarna och de genomgripande motiven i texterna.


Bob Dylan: Memoarer D. 1

Det här är den första delen av Bob Dylans memoarer. Mycket handlar om hans första tid i New York under 1960-talet och vad som påverkade honom som musiker och författare. Han återger även vissa minnen från barndomen i Minnesota.

fredag 20 maj 2011

OBS! Stängt på måndag

Observera att på måndag den 23 maj har samtliga bibliotek i Lindesbergs kommun stängt p g a personalresa. I morgon lördag är det öppet som vanligt kl 10-14 på Lindesbergs bibliotek, och på tisdag har samtliga bibliotek öppet enligt ordinarie öppettider.

Premiär...

...för bibliotekets nya konstgalleri! I morgon lördag börjar två utställningar av skolelever i den nya utställningsdelen i biblioteket.

Djur - Kulturblomstring med Lindeskolans esteter.

Elever från första och andra årskursen på Estetiska programmet på Lindeskolan visar målningar och figurer på temat djur.

Utställningen pågår 21-31 maj.Totempålar - djur skapade i keramik.

Elever från årskurs 6 på Vedevågs skola och Brotorpsskolan visar upp sina totempålar, som de har skapat i keramik. Lärare: Patrick Bentham Radley.

Utställningen pågår 21-31 maj.


Välkommen till dessa utställningar på Lindesbergs bibliotek!

tisdag 17 maj 2011

Långväga besökare


Förra veckan fick biblioteket besök av elever från Ndhiwa Mixed Secondary School i Kenya. De är i Lindesberg under ett par veckor i ett utbyte med elever från Lindeskolan. Lindeskolans elever har tidigare under våren gjort en studieresa till deras skola i Kenya.


På biblioteket togs kenyanerna emot med musik och poesi.


Allmusikern Thomas Lundkvist plockade fram det ena instrumentet efter det andra. Han blåste i oxhorn och spelade på spilåpipa, sälgflöjt och benflöjt, mungiga, accordion och en s k "brummtopf" (ett märkligt instrument som Thomas tillverkat av en blompinne och en membranförsedd kruka).
Curt Lindmark berättade om och spelade på folkinstrumentet nyckelharpa.


Arne Johnsson läste några av sina dikter översatta till engelska. De handlade om junisommar och om hans barndom på den småländska landsbygden.


En av de kenyanska flickorna reciterade en egen dikt om mötet mellan en landsbygdsbo och en stadsbo. I hennes skola står poesiskrivande på schemat.


Några av de kenyanska ungdomarna ville sedan prova på Thomas och Curts instrument.


Läs mer om besöket på bibliotekets hemsida.

Foto: © Agnes Mannerheim

måndag 16 maj 2011

Glada galgar

Förra veckan hade vi, som så många andra, problem med Blogger. Det var ett serverfel som gjorde att det inte gick att göra några inlägg. Men nu fungerar det igen.

Just nu visas ett gäng glada galgar i en monter på Lindesbergs bibliotek.

Det är klass 3 på Kristinaskolan som har hyvlat, sågat, raspat, filat, slipat och målat de fantasifulla galgarna.Kan man kalla det för galghumor…?  ;-)


Foto: © Agnes Mannerheim

fredag 6 maj 2011

Boktips från vårens sista bokcafé


Vårens sista bokcafé hade rubriken "Om sommaren sköna..." och handlade om och kring en årstid - sommaren. Arne Johnsson, Per Andersson och Agnes Mannerheim berättade om böcker i sommarens tecken. Thomas Lundkvist underhöll med stämningsfull sång och musik. Agnes Mannerheim hade sammanställt ett ljudcollage med orrtuppar från Torrvedsmossen, Danshyttan.

Här följer ett par av de böcker som presenterades under bokcaféet:

Kerstin Ekman: Se blomman

Kerstin Ekman har tillsammans med idéhistorikern Gunnar Eriksson skrivit en essäsamling om blommornas värld. Båda författarna är amatörbotanister och har tidigare skrivit texter ihop för Dagens Nyheter. Nu har de vidareutvecklat sitt samarbete i en poetisk, kunnig och nyfiken essäsamling, som är en personlig korsning av flora och kulturhistoria.

Författarnas vänskap började då de för några år sedan träffades på Verner von Heidenstams Övralid. De kände genast igen sig i varandras intresse för fältbotanik. Därefter har deras gemensamma botaniska utflykter och samtal lett till denna bok. Här berättas om blommor och om minnesvärda fynd i markerna. Men boken innehåller även natur-, litteratur- och lärdomshistoria.


Erik Rosenberg: Oset och Kvismaren : strövtåg och studier i mellansvenska fågelmarker

Erik Rosenberg var ornitolog, journalist och författare. Han föddes i Värmland 1902 och var från 1912 fram till sin död 1971 verksam i Örebro med omnejd. Han upptäckte värdefulla häcknings- och rastplatser för fåglar vid Oset, Kvismaren och Tysslingen. Han utforskade Svartån kring Karlslund och vandrade i Kilsbergen, och reste runt på fågelexpeditioner i hela Sverige. Som naturvårdare medverkade han vid sidan av sitt författarskap även under många decennier i radio och TV.

De övriga boktipsen från bokcaféet i maj hittar du här. Det finns även boktips från tidigare bokcaféer.

Foto från bokcaféet: © Karin Blomqvist

onsdag 4 maj 2011

Knivig lördag

Välkommen till Barnlördag på biblioteket!

Lördagen den 7 maj kl 10.00 blir det Knivig lördag med Jens Råberg som ledare. Alla barn från 6 år är välkomna!

måndag 2 maj 2011

Om sommaren sköna...

Rubriken på nästa Bokcafé är "Om sommaren sköna...". Det kommer att handla om och kring en årstid - sommaren. Thomas Lundkvist står för musik och ljud.

Bokcaféet är onsdagen den 4 maj kl 9.00 på Lindesberg bibliotek. Välkommen!