tisdag 29 november 2011

Kura skymning

Årets tema för Kura skymning är Humor i Norden. Pär Bäckman läser och berättar humoristiska historier och anekdoter på Storå bibliotek i morgon onsdag den 30 november kl. 18.30. Kaffe/te och kaka serveras.


Humor är ett mycket speciellt verktyg. Som en oändlig schweizerkniv. Humor är politiskt engagerande, personlig, grotesk, satirisk, förlöjligande och sedelärande. Den kan ha formen av pedagogiska påbud, rimmande ramsor, retoriska knep, mobbande övergrepp, grova slanguttryck och renodlad underhållning. Och några gånger blir den så allvarlig att man kan dö av skratt av den. Humor kan användas till allt - till och med att ta död på folk med. I morgon använder vi dock humorn på ett långt mer konstruktivt sätt och inbjuder er alla till att le tillsammans. Tillsammans med varandra och med resten av Norden.

Välkommen!

Arr: Föreningarna Nordens Förbund, Lindesberg Kultur och Fritid

Foto: © Agnes Mannerheim

fredag 25 november 2011

Skyltsöndag med julförberedelser


På skyltsöndagen den första advent har Lindesbergs stadsbibliotek öppet kl. 13.00-17.00.

Det blir julförberedelser på biblioteket:
Ingemar Seger visar hur man gör marsipanfigurer.
Pappersarbeten av och med Brita Herbertsson.
Julgranskarameller av och med Jeanette Rapp och Nina Bernström.

Årets gran, en "Banangran" skapad av Monica Lehn Domnick, kan beskådas i foajén.

Kl. 13.00 och 15.00 blir det musik, dans och julsånger med spelmän och sångare från Lindesbergs Nyckelharpsklubb. Dansledare är Birgitta Alvarsson. Kom och var med i långdansen i biblioteket!

Utställningar pågår i Konstrummet och på Väggen.

Kaffe/te med saffransbröd serveras.

Välkommen!

Arr: Linde Fornminnes- och hembygdsförening, Lindesberg Kultur och fritid

Foto: © Agnes Mannerheim

måndag 21 november 2011

Augustpris-vinnare kommer till Lindesberg!

Augustpriset delades ut i går kväll. En av årets pristagare, Elisabeth Åsbrink, kommer till Lindesberg på Bokens Dag i morgon kväll. Så om du inte redan har köpt biljett till Bokens Dag - gör det!

2011 års Augustpris för Årets svenska fackbok gick till Elisabeth Åsbrink för hennes bok Och i Wienerwald står träden kvar.

Juryns motivering lyder:
"Ur en skatt av obesvarade brev utvinner författaren flera perspektiv på vår historia och vårt samhälle. Den får läsaren att söka svaren på frågan om vad som är rätt och fel i en historia som berör."
2011 års Augustpris för Årets svenska skönlitterära bok gick till Tomas Bannerhed för romanen Korparna.

Juryns motivering lyder:
"På Undantaget kommer ingen undan sin natur. Vare sig det rör sig om jorden eller genetiken. Det handlar om far och son, om arv och miljö, om fåglar och frihetslängtan. Korparna är en klassisk utvecklingsroman, stadigt rotad i den svenska litteraturtraditionen. Men framförallt är den en roman om naturen i betraktarens öga. Och genom den unge Klas klara blick får vi se den återfödas i all sin obönhörliga storslagenhet: dödlig och frodig, sällsam och magisk. Tomas Bannerhed plöjer helt nya fåror i ordbruket. Vi kan inte annat än förundras över denna rikedom: från rönnbärens färg till rördrommens flykt."


2011 års Augustpris för Årets svenska barn- och ungdomsbok gick till Jessica Schiefauer för ungdomsboken Pojkarna.

Juryns motivering lyder:
"Med vass och avslöjande flickblick infiltreras Pojklandet. En idéroman som strävar efter att upplösa språkets, växandets och verklighetens gränser. Om kroppen som slagfält och manligheten som drog."

fredag 18 november 2011

Bokens Dag

På onsdag den 23 november är det dags för Bokens Dag, som i år firar 10 år. Du har väl inte glömt att köpa biljett? Det finns fortfarande biljetter kvar, så det är inte för sent än!

Följande fem författare som alla har kommit ut med nya och omtalade böcker under året kommer att medverka: Torbjörn Flygt, Madeleine Hessérus, Martin Olczak, Anna-Karin Palm och Elisabeth Åsbrink. Arne Johnsson är konferencier och det blir sång och musik med Bokbandet, som består av Karin Dahlqvist, sång, Mikael Dahqvist, klaviatur, Johan Wennman, bas och Mats-Erik Björklund, trummor.

Torbjörn Flygt slog igenom stort för 10 år sedan med romanen Underdog. Nu i höst kom fortsättningen Outsider. Ett citat från Torbjörn Flygts hemsida: "Handlingen i Outsider utspelar sig i slutet av åttio- och början av nittiotalet, med framåtblickar. Torbjörn Flygt hyllades mycket för sitt språk och för tonen i Underdog. Och den känns igen i Outsider. Här möter vi återigen Johan Kraft, men som en mognare man, med en mörkare klangbotten." Läs mer HÄR.
Foto från författarens hemsida.


Madeleine Hessérus nya roman bär titeln Staden utan kvinnor. Det är en mångfacetterad berättelse. En vision om ett Stockholm i en inte alltför avlägsen framtid där man mycket radikalt har skilt kvinnor och män åt genom en mur mellan norra och södra stadsdelarna. Det är en spännande och tankeväckande historia om murar mellan människor, om kärlek och om stadens betydelse för människans sätt att leva och vara. Läs mer HÄR.
Foto: Mia Carlsson


Martin Olczak är en välkänd barnboksförfattare. Vi behöver bara nämna böckerna om Megakillen för att man ska förstå… I år är han aktuell med tre titlar: Megakillen - Swischboken, Trolldom i Gamla stan och Vålnader på Vasaskeppet och nästa år inleds med Varulvar i Storkyrkan. Det är fartfyllda böcker som mitt bland hjältedåd och spöken också berättar om solidaritet och medkänsla. Läs mer HÄR.
Foto: Anna Sandler


Anna-Karin Palm har ett omfattande och mycket lovordat författarskap i ryggen när hon nu kommer med sin tionde bok: Snöängel. Hennes författarskap är mångsidigt med romaner, berättelser, essäer och en bilderbok. Anna-Karin Palm är en berättare som verkligen vårdar sig om språket och berättelsens inre liv. Hennes böcker är intensiva läsupplevelser, vackra, kunskapsrika och med humor. Läs mer HÄR.
Foto: Thomas Svensson


Elisabeth Åsbrink är författare och journalist. På SVT arbetar hon med nyheter, samhälls- och kulturjournalistik. Hon har skrivit tre lovordade böcker, där hon på olika sätt försöker närma sig det som är vår tids smärtpunkter och gemensamma minnen. Den senaste boken är den uppmärksammade Och i Wienerwald står träden kvar. Den handlar om andra världskriget och minnena av offren för nazismen. För den boken är hon även nominerad till Augustpriset 2011. Läs mer HÄR.
Foto: Cato Lein

Du träffar författarna på Bokens Dag onsdag den 23 november kl 18:30 i Lindesberg Arena, Judohallen, plan 2. Kostnad: Entré inkl förfriskning 180 kr/100 kr stud t o m 18 år. Förköp hos Bokia Blombergska bokhandeln tel. 0581-100 21.

Arr: Lindesberg Kultur och fritid och Bokia Blombergska Bokhandeln i samarbete med Lindesberg Arena, Hemköp och Körbergs möbler

fredag 11 november 2011

Arkivens dag och vernissage

I morgon lördag den 12 november är det Arkivens dag. Lindesbergs museums arkiv är öppet kl. 11-15, och äldre konst med lokala motiv ur arkivets samlingar visas i samlingssalen på Lindesbergs stadsbibliotek, 1 trappa ned.


Kl. 12 är det dessutom vernissage på Carina Remröds utställning "Exposed" i Konstrummet på Lindesbergs stadsbibliotek. Läs mer om Carina Remröd HÄR. Fotografiutställningen pågår till den 8 december.


På Väggen intill Konstrummet pågår just nu Eva Verngrens utställning "Kreativt läkande". Utställningen har underrubriken " Ta en simtur i helhetens ocean där skaparkraften är oändlig".

Eva Verngren målar enligt Vedic Art. Hon experimenterar med sand, spackel och metallspån m.m. för att åstadkomma olika spännande strukturer. Läs mer om Eva Verngren HÄR. Utställningen pågår till den 23 november.

Välkomna till dessa utställningar!

Arr: Kultur och Fritid


måndag 7 november 2011

Bokcafé på fredag


"Minns i november... " är rubriken för nästa bokcafé som är flyttat till fredag den 11 november kl. 9.00. Men platsen är som vanligt Lindesbergs stadsbibliotek. Varmt välkommen!

Boktipsen från höstens första bokcafé hittar du här. Det finns även boktips från tidigare bokcaféer.

Arr: Lindesberg Kultur & Fritid

Foto: © Agnes Mannerheim

torsdag 3 november 2011

Västafrikansk dans och trummor

Söndag 6 november kommer Malin och Kemo Cissoko till Lindesbergs kommun och har några workshops i västafrikansk trumma och dans för både barn och vuxna.

Du kan läsa mera om Malin och Kemo Cissoko HÄR.

Kl. 10-10.30 Västafrikanska trummor och dans för barn 5-10 år.
Plats: Kronohyttan, Guldsmedshyttan. Kostnad 20 kr.

Kl 12-14: Västafrikansk dans med trummor.
Plats: Lindesbergs stadsbibliotek.Vuxna 200 kr, skolungdom 20 kr
(Obs! Sänkt pris för skolungdom).

Kl 14.15-15.15: Djembetrumma.
Plats: Lindesbergs stadsbibliotek.Vuxna 100 kr, skolungdom 20 kr
(Obs! Sänkt pris för skolungdom).

Föranmälan behövs till kultursekreterare Gunilla Dovsten, telefon 81145 eller 070-2030140 eller via epost: gunilla.dovsten@lindesberg.se

Arr: Kultur och fritid Lindesberg