tisdag 28 februari 2012

Dags för vårens andra bokcafé

Vi hälsar välkommen till vårens andra bokcafé på Lindesbergs stadsbibliotek nu på torsdag den 1 mars kl. 9.00.


Rubriken för bokcaféet som går i vårens tecken är "Si si jútti jútti" och andra läten i vårtider. "Si si jútti jútti" är Erik Rosenbergs beskrivning av talgoxens fågelläte, en av alla fåglar som vi ser och hör vid fågelborden så här års.

Boktips från förra bokcaféet hittar du på bibliotekets hemsida. Pers boktips på bloggen hittar du HÄR.

Kaffe/te med dopp serveras för 10 kronor. Välkommen!

Arr: Lindesberg Kultur och Fritid

Foto: © Elisabet Staaf

måndag 27 februari 2012

Kärringpower


I dag börjar en ny utställning på Lindesbergs stadsbibliotek. Det är Monica Lehn Domnick och Jeanette Rapp som tillsammans står bakom utställningen "Kärringpower & Agent 002, med rätt att gå på tå". Utställningen pågår till den 10 mars.

Välkommen!

fredag 24 februari 2012

En ny liten prinsessa

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har fått en dotter, prinsessan Estelle, och ännu en generation i släkten Bernadotte är född. Vill du veta mera om Victoria och om släkten Bernadotte kommer här några boktips.

Herman Lindqvist: Victoria : drottning med tiden

Herman Lindqvist berättar personligt om kronprinsessan Victoria, och placerar henne i ett historiskt sammanhang. Boken bygger på en serie samtal med kronprinsessan, och är därför till stor del hennes egen berättelse. Boken är illustrerad med många färgbilder från kronprinsessans liv, de flesta tagna av Charles Hammarsten som har följt Victoria ända sedan hon föddes.


Herman Lindqvist: Kungligt & mänskligt

År 1809 valdes Jean Baptiste Bernadotte till svensk tronarvinge. Kronprinsessan Victoria tillhör den sjunde generationen och nu har den åttonde generationen fötts i och med en ny liten prinsessa i kungafamiljen. I den här boken skildras kungarna, drottningarna, prinsarna och prinsessorna, men också de som blev utstötta ur familjen.

Den konstnärliga ådran har alltid varit stark i ätten Bernadotte. I varje generation har det funnits medlemmar som komponerat, målat och skrivit. Många har varit så skickliga att de hade blivit stora namn även utan kunglig uppbackning. Bernadotter har även arbetat ideellt i Sverige och utomlands, och en (Folke Bernadotte) blev mördad för att han ville skapa fred.

Boken finns även att låna som ljudbok.


Catarina Hurtig: H.K.H. Victoria : ett personligt porträtt

Författaren har under ett decennium följt kronprinsessan Victoria och ger här sin bild av henne. Boken skildrar tio år fyllda av kärlek, rykten, löpsedlar och dramatik.

Finns även att låna som som e-bok HÄR.

onsdag 22 februari 2012

Stick- och virktrend

Restvärme : stickat och virkat av det som blev över / Anna Braw (red.)

Hör du till dem som har drabbats av stick- och virkfeber i vinter? Då kanske du har fått en del överblivna garnnystan? Låt restgarnerna komma till nytta och ge lite värme.

Restvärme är en liten behändig bok med enkla beskrivningar på mindre saker att sticka eller virka när man bara har lite garn, eller där man kan samla ihop flera smånystan till något större. Boken har många tips och förslag. 

Idéerna kommer från olika stickare och virkare runtom i världen. Här finns beskrivningar till torgvantar, innetofflor, sockor, revlingar från Västkusten (en slags pulsvärmare), mössor, halsdukar, benvärmare, diskfisk (ett alternativ till diskborste), mobilfodral och många andra saker. De går alla snabbt att tillverka.

torsdag 16 februari 2012

TeknikpysselPå lördag den 18 februari är det Teknikpyssel på Lindesbergs stadsbibliotek kl. 10.30. Kom och bygg en bil eller något annat som rullar! För alla barn från 8 år.

Arr: Lindesberg Kultur och Fritid

tisdag 14 februari 2012

Nedslag i konsten

På torsdag den 16 februari kl. 19.15 är du välkommen till en föreläsning med rubriken Nedslag i konsten. Jarl Blixt, Pär Bäckman och Arne Johnsson berättar om och kring tre konstverk på Lindesbergs stadsbibliotek. Entré 20 kr.

Detalj av "En kärleksvisa" av Bengt Olsson.

Arr: Lindesbergs Fornminnes- och Hembygdsförening

fredag 10 februari 2012

Nya utställningar

I morgon lördag den 11 februari börjar två nya utställningar på Lindesbergs stadsbibliotek. I Konstrummet är det måleri i akryl av Kazuyo Johansson.

Rymd

Glöd

Läs mer om Kazuyo Johansson HÄR. Vernissage lördag den 11 februari kl. 12.00 då konstnären närvarar. Utställningen pågår 11 februari till 8 mars. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

På Väggen är det grafik av Rikard Frentz. Utställningen pågår 11-25 februari.

Välkommen till båda utställningarna!

Arr: Lindesberg Kultur och Fritid

fredag 3 februari 2012

Vinterspår på biblioteket

Nu i helgen 4-5 februari är Lindesbergs stadsbibliotek öppet på lördag kl. 10-17 och på söndag kl. 11-17 i samband med 5 års-jubilerande kulturevenemanget Vinterspår.

Utställarna i Vinterspår finns utspridda i hela biblioteket. Dessutom pågår fortfarande Försmaksutställningen i Konstrummet med smakprov från alla utställare i Vinterspår. Broschyr med karta och alla medverkande finns att hämta på biblioteket, men kan även laddas ner HÄR.


Utställare på Lindesbergs stadsbibliotek:

Fredrik Claesson visar smide.
Elisabet Jansson och Madeleine Lindqvist botaniserar i "Farmors syskrin".
Rebecca Blixt och Rosalie Johnsson ställer ut "Bilder tagna ur fantasins värld".
Jens Råberg tar oss med till "En värld av is".
Margareta Nordahls bildspel har titeln "Spår av ljus".
Walter Paavonen deltar med "Oljemålningar i annorlunda format".
Linde Bergslags Släktforskarförening berättar om "Släkt, folkliv och bygdeforskning om vår bygd och dess invånare i svunnen tid".


Välkommen till kulturevenemanget Vinterspår i hela kommunen!

Arr: Lindesberg Kultur och Fritid