fredag 27 april 2012

Kärleksförklaring till en katt


Doris Lessing: Rufus - berättelsen om en okuvlig katt

Doris Lessing, som är en kattälskare, har skrivit en kort liten bok som heter Rufus - berättelsen om en okuvlig katt. Den finns både som vanlig bok, men även som ljudbok med inläsning av Meg Westergren.

Boken handlar om den hemlösa röda hankatten Rufus som dyker upp en dag. Han börjar följa efter författaren och närmar sig henne försiktigt lite i taget. Hon ställer ut vatten och mat på balkongen till den hemlösa katten. Familjen har redan två andra katter, så de vill först inte låta Rufus komma in, men han tillåts så småningom komma in i köket. För att visa sin tacksamhet spinner han, och de har aldrig hört någon annan katt spinna så högt. I boken berättar författaren om Rufus relation till de andra katterna och hur han så småningom accepteras av dem och blir en familjemedlem.

Novellen ingår även i Doris Lessings bok Om katter.

onsdag 25 april 2012

Bokcafé

Foto: © Jan-Peter Lahall
I morgon torsdag den 26 april kl. 9.00 är det dags för Bokcafé på Lindesbergs stadsbibliotek.

Rubriken den här gången är "Ord & bilder från Linde & Världen". Arne Johnsson presenterar bl.a. sin och Jan-Peter Lahalls nya bok Minnena och ljuset, en bok om ljuset som strålar ur det förgångnas rester.

Kaffe/te med dopp 10 kr.
Välkommen!

Arr: Lindesberg Kultur och Fritid

tisdag 24 april 2012

Intressant författarbesök

Världsbokdagens författarbesök på biblioteket var välbesökt och mycket uppskattat. 


Vi som var där fick höra författaren Maria Ernestam engagerat berätta om sitt författarskap, de olika böcker hon har skrivit, samt vad som har inspirerat henne att bli författare och skriva böcker.


Hon berättade om olika böcker som hon har läst genom livet och som har betytt mycket för hennes författarskap - allt från Bibeln till Fay Weldon. Hennes böcker finns även översatta till 11 språk, bl.a. kinesiska, ryska och portugisiska. I september kommer hennes nästa bok ut. Du kan läsa mer om Maria Ernestam på hennes hemsida.

Foto: © Elisabet Staaf

fredag 20 april 2012

Författarbesök på Världsbokdagen

Foto: © Richard Ryan
På måndag den 23 april är det Världsbokdagen. Det firar vi med ett författarbesök på Lindesbergs stadsbibliotek kl. 19.15. Det är författaren Maria Ernestam som berättar om sitt författarskap under rubriken "Ingenting är vad det ser ut att vara".

Läs mer om författaren HÄR. Ett boktips med hennes roman Alltid hos dig hittar du HÄR på bloggen.

Fri entré. 

Arr: Författarcentrum Öst, Lindesberg Kultur och Fritid

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

För att fira Världsbokdagen säljer vi dessutom gallrade böcker och LP-skivor. En jubileumsutställning med anledning av att Lindesbergs stadsbibliotek firar 30 år inleds också på Världsbokdagen.

För barnen blir det både tävling och bokutställning med barnböcker från hela världen!

Välkomna!

Sagostund


I morgon, lördag den 21 april, är det Sagostund på Lindesbergs stadsbibliotek kl. 11.00. Alla barn från 3 år och uppåt är välkomna!

Arr: Lindesberg Kultur och Fritid

onsdag 18 april 2012

I tystnaden begravd

Vill tipsa om följande bok:
Tove Alsterdal: I tystnaden begravd.

Handlingen utspelar sig i en liten by i Tornedalen. Det är vårvinter, kallt och mycket snö. När Katrine, bokens huvudperson kommer dit, till en gård som hon inte vetat existerat, upptäcker hon sanningar som tystats ner i generationer. I granngården har en man slagits ihjäl med sin egen yxa och polisen utgår från att det är ryssar som ligger bakom. Katrines sökande efter sina rötter för henne ända till Karelen, och in i arkiven före andra världskriget. I arkiven upptäcker hon både personer och händelser som det inte pratas om längre i den lilla byn Kivikangas i Tornedalen.

Tove Alsterdal lyckas verkligen med att knyta ihop berättelsen, som får sin upplösning i den lilla byn i Tornedalen. De karga miljöbeskrivningarna är fantastiska och fåordheten påtaglig. Boken är klassad som en deckare men känns mer som en släktkrönika.

Finns även som ljudbok.

Kerstin

tisdag 17 april 2012

Nyfiken på Årets länsförfattare?

Arkivbild från Bokens Dag 2011
Foto: © Elisabet Staaf
Årets länsförfattare bor i Lindesbergs kommun! Vi gratulerar författaren Madeleine Hessérus till utnämningen som Årets länsförfattare! Priset delades ut i söndags på Bokmässan i Örebro. Läs mer om författaren HÄR.

Madeleine Hessérus fick utnämningen för sin roman Staden utan kvinnor. Motiveringen löd "Med ett laddat, suggestivt och mycket vackert poetiskt språk håller hon läsaren fast i ett järngrepp. I hennes mörka framtidsdystopi möter vi ett Stockholm delat av en mur. Som läsare bjuds vi på en samhällskritisk och satirisk berättelse där verklighet blandas med dikt. Romanen sätter djupa spår hos läsaren och får oss vilja upptäcka texten om och om igen." Nyfiken på boken? Läs den! Mer om Bokmässans alla litterära prisutdelningar i Örebro hittar du HÄR.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ 

Madeleine Hessérus: Staden utan kvinnor

Romanen är en visionär och mångbottnad berättelse, både kusligt bisarr och trovärdig. Författaren fortsätter att utforska det urbana landskap som hon också gestaltade i den kritikerrosade romanen Till Isola.

Boken utspelar sig i Stockholm i en nära framtid. En våg av brutala kvinnomord skakar staden. Efter långvariga stridigheter, där kvinnor och män tar till vapen mot varandra, byggs en mur. I de södra stadsdelarna förskansar sig kvinnorna bakom den hårt bevakade ringmuren, medan männen lämnas kvar i de norra stadsdelarna i en stad av förfall.

En regnig morgon anländer Jakob Hall till Norra staden. Han tillhör motståndsrörelsen mot muren som har sitt fäste i skärgården. Genom tre unga män dras han in i ett vindlande händelseförlopp i sexhandelns gallerior, spelkvarteren och underjordens gångsystem. Det förflutna hemsöker honom och han minns Hedda som han aldrig slutat älska och som försvann när muren byggdes.

Det är en spännande och tankeväckande historia om murar mellan människor, om kärlek och om stadens betydelse för människans sätt att leva och vara. Boken har tidigare nämnts HÄR på bloggen i samband med Bokens Dag 2011.

måndag 16 april 2012

100 år sedan Titanic förliste

I går var det exakt 100 år sedan Titanic kolliderade med ett isberg och förliste. Därför kommer här ett tips på en av alla böcker som finns om Titanic.

Claes-Göran Wetterholm: Sagoskeppet - Titanics myter, Titanics människor

Författaren som är etnolog är en av de främsta i världen med kunskap om Titanic. I den här boken från 2008 berättar han om människor ombord, människor som hade med händelsen att göra och de myter som skapats kring förlisningen.

En av grundtankarna i boken är att vi idag berättar mer om det vi önskar skulle ha hänt än det som egentligen skedde. Att en orkester spelade "Närmare Gud till dig" strax innan fartyget sjönk är en mycket bra historia, men den stämmer inte. Och allt tal om att kvinnor och barn räddades medan de flesta männen omkom, stämmer inte med statistiken som visar att nästan lika många män som kvinnor räddades.

Titanic är inte bara sanning och myt, utan har blivit en symbol för väldigt mycket: för triumf och tragedi, för teknikens fåfänga försök att besegra naturen, för kärlek och sorg. Själva fartyget har blivit en av de starkaste symbolerna i det moderna västerlandet, samtidigt är det en av de få stora mytiska berättelserna från det förra århundradet.

fredag 13 april 2012

Textila skapelser


I morgon lördag den 14 april kl. 12.00 är det vernissage på en ny utställning i Konstrummet på Lindesbergs stadsbibliotek. Det är Ida M Karlsson som ställer ut textila skapelser under rubriken Birds on wire.


Utställningen består av fågelhuvuden som är uppbyggda av hönsnät och sedan broderade med olika stygn och material. Även examensprojektet "Muskelvävnad" från HV Skola i Stockholm visas. Det är former uppbyggda av hönsnät, på vilka ett handvävt tyg har monterats. Det kan beskrivas som en textil relief av olika mänskliga muskelgrupper.

Läs mer om Ida och utställningen HÄR. Utställningen pågår till den 10 maj. Välkommen!

Arr: Lindesberg Kultur och Fritid

torsdag 12 april 2012

Bokmässan Örebro

Nu i helgen blir det en stor läsfest för alla när det är nystart för Bokmässan Örebro. Bokmässan har flyttat i både tid och rum - från hösten till våren - från Örebro slott till Conventum Arena i Örebro. Öppet fredag-lördag kl. 9.30-17 och söndag 9.30-16.

Mässprogrammet finns att läsa HÄR. Barnboksfiguren Alfons Åberg fyller 40 år, nordiska deckare, Christer Fuglesang och mycket mer finns på årets bokmässa. Dessutom har mässan extra fokus på teckenspråk.

Bokmässan Örebro finns även på Facebook.

Ta chansen att besöka Bokmässan och lyssna till många intressanta författare och få inspiration bland alla böcker. Seminarierna ingår i entrébiljetten och kostar inget extra. Kanske ses vi i vimlet på Bokmässan?!

onsdag 11 april 2012

Bokcafétips

På bokcaféet i slutet av mars tipsade jag om följande böcker.

Jag läste texten Livet, döden och matematiken ur Gun-Britt Sundströms bok Bitar av mig själv : en generationsbok.

Om att i mogen ålder uppskatta våren.

Slog ett slag för novellen.
Jag presenterade två novellsamlingar av den tyske advokaten Ferdinand von Schirach: Brott och Skuld.

Två samlingar berättelser om människors brott och samhällets syn på skuld, skildrat med medkänsla och osentimental saklighet.

Jag anknöt till vårt genomgående tema i år, August Strindberg, och läste hans novell Ett halvt ark papper ur novellsamlingen Noveller för Världens barn. 2007 : Klassiska mästerverk ur världslitteraturen.


Presenterade också den senaste utgåvan Noveller för Världens barn. 2011 : Mästarprov. I den senaste utgåvan ingår en CD med uppläsningar av författarna och skådespelare.

Noveller för Världens barn utges av Informationsförlaget och behållningen tillfaller Radiohjälpen 901950-6.

Den sista boken jag tog upp var Mixture : essayer av Daniel Hjorth. Spirituella och lärda stycken om människor, händelser och platser i den europeiska 1900-tals historien.Övriga boktips från bokcaféet i mars finns presenterade på bibliotekets hemsida. Årets samtliga bokcafétips hittar man också på hemsidan. En del av tipsen finns även här på bloggen. Sök på ämnesorden Boktips eller Bokcafé.

Per

torsdag 5 april 2012

Glad Påsk!

Med en alldeles egen påskhare önskar vi en trevlig påskhelg! Bilden är en närbild av Monica Lehn Domnicks påskinstallation som finns på expeditionsdisken på Lindesbergs stadsbibliotek.

Om du läser någon bra bok under påskhelgen får du gärna dela med dig av ditt boktips här på bloggen. Skicka in ditt tips till vår epost, så kommer boktipset i ett kommande blogginlägg.


Glad Påsk!

onsdag 4 april 2012

Minnet av en smutsig ängel

Henning Mankell: Minnet av en smutsig ängel

Jag vill lämna ett tips på en, som jag tycker, mycket bra bok. Henning Mankell har ju skrivit många fler böcker än de mest kända Kurt Wallander-böckerna. Hans nyaste bok Minnet av en smutsig ängel har jag nyligen läst. Och den kan jag varmt rekommendera!

Mankell är en utmärkt berättare och den här historien, delvis baserad på en verklig händelse, handlar om 18-åriga Hanna Lundmark, kocka ombord på ångfartyget Lovisa som är på väg till Australien lastad med svenskt kärntimmer. Året är 1904 och Hanna är i chock efter att precis ha blivit änka och deserterar en natt när fartyget ligger för ankar i Portugisiska Östafrika. Läs mer om boken HÄR. En fantastisk bok som berörde mig mycket.

Eva-Mari, låntagare på biblioteket