torsdag 25 april 2013

Vindens skugga

Carlos Ruis Záfon:
Vindens skugga

En sommardag 1945 när Daniel Sempere är tio år, får han följa med sin pappa till De bortglömda böckernas gravkammare i Barcelona. Där hittar han romanen Vindens skugga av den bortglömde författaren Julián Carax. Daniel blir helt besatt av boken och dess mystiske författare. Varför har någon ansträngt sig så för att sopa igen alla spår efter Julián Carax? Varför bevakar kommissarie Fumero varje steg som Daniel tar? Och varför börjar Daniels eget liv att mer och mer påminna om Julián Carax?
Sökandet efter svaren på alla gåtor som omger boken och den mystiske författaren kommer för all framtid att prägla Daniels liv. Daniel finner till slut både kärleken och svaren på alla gåtor.

Det är en fantastisk berättelse som är gåtfull, romantisk, mystisk och lockande, precis som Barcelona där boken utspelar sig. Läs den (om du inte redan har gjort det)!

Boken utkom 2005 och författaren har därefter givit ut två böcker: Ängelns lek och Himlens fånge vilka också kan rekommenderas.

Om du hellre lyssnar på ljudböcker så finns de två första böckerna som ljudböcker med inläsning av Jonas Karlsson respektive Niklas Falk.

tisdag 23 april 2013

Bokcafé med bildvisning


I morgon onsdag den 24 april kl. 9.00 är det dags för Bokcafé på Lindesbergs stadsbibliotek. Den här gången blir det ett lite annorlunda bokcafé. Rubriken är Från "Xin chao!" till "Tam biêt" - om en vistelse i Hànôi. Arne Johnsson visar bilder och berättar om sin resa till Vietnam i mars. Kom och lyssna och drick kaffe/te under tiden. Välkommen!

Arr: Kultur och Fritid

Foto: © Arne Johnsson

måndag 22 april 2013

Världsbokdagen

Världsbokdagen firas varje år den 23 april. Det började i Katalonien i Spanien där man sedan 1900-talets början har firat skyddshelgonet S:t Görans (S:t Georges) dag genom att ge en bok i gåva till dem man tycker om. Av tradition får givaren en ros tillbaka. 1995 beslutade Unescos generalkonferens att den 23 april skulle bli hela världens festdag för firandet av böcker, författare och läsning, samt värnandet om upphovsrätten och människors fria tillgång till information.

På Lindesbergs bibliotek firar vi Världsbokdagen i morgon tisdag med en tipspromenad mellan biblioteket och Bokia Blombergska bokhandeln. Det blir förstås bokpriser...

Det blir även försäljning av böcker och tidskrifter på biblioteket. Dessutom tipsar bibliotekspersonalen om böcker både på biblioteket och på bibliotekets hemsida.

Välkommen till biblioteket!

fredag 12 april 2013

Uppskattat författarbesök


Författaren Marianne Cedervall besökte i går kväll Lindesbergs stadsbibliotek. Hon berättade engagerat och med humor och värme om sitt författarskap och sina böcker.


Publiken var med på noterna och det blev många skratt när hon berättade om handlingen i böckerna och hur personer och olika episoder har blivit till.


Marianne Cedervall inledde och avslutade kvällen med att läsa några avsnitt ur sin senaste bok Stormsvala. Den utspelar sig i New York och handlar precis som de tidigare böckerna om kvinnorna Mirjam och Hervor. Bland publiken var det många som lockades att läsa böckerna och det fanns även möjlighet att köpa sitt eget exemplar och få det signerat.

Både Stormsvala och hennes tidigare tre böcker Svinhugg, Svartvintern och Spinnsidan finns förstås att låna på biblioteken i kommuen. De finns även som ljudböcker med fantastiska inläsningar av Susanne Alfvengren och Gun Olofsson.

Foto: © Elisabet Staaf

tisdag 9 april 2013

Författarbesök på biblioteket

Foto: Mia Carlsson
På torsdag den 11 april kl. 19.15 kommer författaren Marianne Cedervall till Lindesbergs stadsbibliotek. Hon berättar om sitt författarskap och om sin nya bok Stormsvala.

Fri entré. Välkommen!

Arr: Lindesberg Kultur och Fritid


Stormsvala är den fjärde boken i en serie där Marianne Cedervall humoristiskt och medkännande berättar om de två kvinnorna Mirjam och Hervor, och skapar en originell och spännande värld. Det är kriminalromaner, men hon berättar även med livskunskap och värme om Gotland, byn Kuivalihavaari i Lappland och New York.

Både Stormsvala och hennes tidigare tre böcker Svinhugg, Svartvintern och Spinnsidan finns förstås att låna på biblioteken i kommunen. De finns även som ljudböcker.

måndag 8 april 2013

Böcker om romer

I dag, den 8 april, är det Romernas internationella dag, som firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. I Sverige har det funnits romer sedan 1500-talet.

Här följer några aktuella boktips.

Lawen Mohtadi:
Den dag jag blir fri : en bok om Katarina Taikon

Detta är en biografi över författaren Katarina Taikon som levde 1932-1995. Hon föddes i ett tält utanför Örebro och är mest känd för sina självbiografiska böcker om Katitzi. När hennes debutbok Zigenerska gavs ut 1963 var hon 31 år och hade nyligen lärt sig att läsa och skriva. Boken gjorde henne till talesperson för romernas kamp för lika rättigheter i Sverige.

Det här är den första biografin om Katarina Taikon och den utkom så sent som 2012. Men bättre sent än aldrig! Lawen Mohtadi lyckas skapa en varm närhet till den unga flickan som lever i utsatthet. Boken finns även att låna som ljudbok och e-bok.


Bennie Åkerfeldt:
Romer - det ansiktslösa folket i Europa

Författaren gör en resa bland romer i dåtid och nutid och visar i text och bild hur de exkluderas och ses som en ansiktslös företeelse i det nya Europa. Boken utkom 2012.

Irka Cederberg:
Född fördömd : romerna - ett europeiskt dilemma

Författaren, som är socionom och journalist, har under två årtionden följt romernas situation och rapporterat i media. Här berättar hon romernas historia och beskriver deras situation i dagens Europa där romer trakasseras, diskrimineras, förföljs och mördas i länder som Tjeckien, Ungern, Slovakien, Rumänien och Italien. Författaren tar hjälp av nya rön och teorier om romernas bakgrund. Boken utkom 2010 och finns även att låna som e-bok.

fredag 5 april 2013

Ny utställning

Nina Rönnegård: "Echinacea"

I morgon lördag den 6 april är det vernissage på en ny utställning i Galleri Konstrummet på Lindesbergs stadsbibliotek. Det är målningar av Nina Rönnegård från Glanshammar. Hon gör sidenmåleri och akvareller, men målar även i olja och akryl. Läs mer om utställningen HÄR och se fler bilder HÄR.

Utställningen pågår 6 april - 2 maj. Välkommen!

Arr: Lindesbergs Konstförening