fredag 28 juni 2013

Smultronställen och Sommartips: Linnés Råshult

Carl von Linné
Bild lånad från Råshults hemsida
Ett smultronställe väl värt ett besök under semestern är Carl von Linnés födelseplats Råshult i Småland - Sveriges tionde kulturreservat. Man kan vandra på vackra vandringsleder och besöka trädgårdarna alla årstider. Ett måste för alla trädgårds- och naturintresserade!

Kulturreservatet är öppet för besökare året runt, men café och butik är endast öppna maj-september.

I direkt anslutning till kulturreservatet finns Hembygdsföreningen Linnés hembygdsmuseum med Linnéstugan.

Linnéstugan
Bild lånad från Råshults hemsida

Vill du läsa mer om hur det var på Carl von Linnés tid kan du låna följande bok på biblioteket:

Urban Ekstam: Råshult under Linnés tid

Författaren Urban Ekstam och illustratören Nils Forshed ger en lättläst och fängslande bild av livet och naturförhållandena på Linnés födelsegård under första halvan av 1700-talet. Redan under ungdomsåren lyckades Linné strukturera sina växande kunskaper om växtvärlden. Han skrev själv att det var här han fick alla idéer, uppslag och planer som han sedan genomför. Därför är komministerbostället Råshult ett av Sveriges mest intressanta kulturreservat.

Sommarhälsningar
Lotta

onsdag 26 juni 2013

Sommartips: Northern lights

Vocado:
Northern lights

Ett musiktips som passar bra i den ljusa sommarnatten är CD:n Northern lights med vokalgruppen Vocado. Sånggruppen som har 6 medlemmar har sjungit tillsammans i snart 10 år. De är inspirerade av och påminner om The Real Group, och sjunger helt à cappella, dvs utan musik. Sångarnas röster får i stället ersätta alla musikinstrument. Vocado turnerar mest utomlands, men har de senaste åren även haft ett par konserter i Örebro län. De är riktigt bra även live! Så håll utkik i deras kalender om de kommer i närheten igen. De belönades för ett par år sedan med utmärkelsen "Årets kör 2011".

Läs mer om Vocado på deras hemsida. Man kan även provlyssna på musiken HÄR. Men låna gärna CD-skivan på biblioteket och njut av musiken i sommarkvällen!

Sommarhälsningar
Elisabet

måndag 24 juni 2013

Sommartips: Lindesberg i miniatyr


I sommar pågår en utställning i foajén på Lindesbergs stadsbibliotek. Det är Linde Fornminnes- och Hembygdsförening som visar upp delar av modellen över Lindesberg, så som staden såg ut på 1920-talet.


Några av föreningens medlemmar brukar träffas varje vecka för att bygga vidare på modellen över Lindesberg. Flera delar av modellen visades i vintras i samband med en föreläsning om "Småstadens hus" på biblioteket. Bilder från den kvällen finns HÄR.


Under våren har modellbygget fortsatt och här är resultatet av kvarteret Bägaren längs Smedjegatan.


Hörnhuset i hörnet Kungsgatan och Smedjegatan.
Det här huset finns fortfarande kvar, snett emot biblioteket på Smedjegatan.
Kvarteret Lommen längs Bodgatan. Smedjegatan byter namn när den svänger och följer Bottenån.
Även det här huset med den lägre påbyggnaden finns kvar. Det ligger på baksidan av biblioteket intill Bottenån.
Utställningen pågår hela sommaren och avslutas den 14 augusti. Välkommen!

Klicka på bilderna för att se dem i större format.

Foto: © Elisabet Staaf

torsdag 20 juni 2013

Smultronställen: Ramshytte ängar

Ett smultronställe på lagom reseavstånd från Lindesberg är det nybildade naturreservatet Ramshytte ängar. Det bildades förra året men invigdes för en vecka sedan. Naturreservatet består av ett unikt område i Kilsbergen med ängsmark omgiven av lövskog och våtmarker. Så här i midsommartid kan en utflykt i naturen vara en underbar upplevelse.

Bild lånad från Örebro kommuns hemsida

Ramshytte ängar ser ut som kulturlandskapet oftast såg ut i Kilsbergen fram till 1800-talet. I området kan man se odlingsrösen, husgrunder och gamla vägar. I sommar betar Örebro kommuns Highland cattle-kor här för att hålla ängsmarkerna öppna. Det finns även boplatser för fåglar och groddjur i naturreservatet. Marken har donerats av Lisette Runnqvist och Rain Nylund.

HÄR kan du läsa mer om naturreservatet, samt hitta en vägbeskrivning och karta över hela området. Det ligger i Ramshyttan, mellan Nora och Närkes Kil, längs vägen över Pershyttan.

Du kanske såg inslaget om naturreservatet på Lokala nyheterna på TV 4 i förra veckan? Annars kan du se inslaget HÄR.

Det finns även en artikel i Nerikes Allehanda om naturreservatet. Artikeln som var publicerad den 31 maj kan du läsa HÄR.

Bibliotekspersonalen önskar nu alla en solig och fin midsommar!

Midsommarhälsningar
Elisabet

onsdag 19 juni 2013

Sommartips: Sommar, sommar, sommar...

Längtar du efter sommarpratarna i Sveriges Radios P1? På Midsommardagen är det premiär för årets sommarpratare... Men kanske minns du någon särskild sommarpratare som du gärna vill höra igen? Då kan du låna några tidigare "Sommar"-favoriter på biblioteket.

Populära sommarpratare [Vol. 1] / sammanställd av Anders Hedqvist och Olle Järild

Ljudbok som innehåller följande Sommarpratare: Astrid Lindgren (1993), Cornelis Vreeswijk (1983), Jan Guillou (2009), Dolph Lundgren (2008), Barbro "Bang" Alving (1981), Tage Danielsson (1982), Felix Herngren (2004) och Lena Andersson (2005).


Populära sommarpratare Vol. 2 / sammanställd av Anders Hedqvist och Olle Järild

Ljudbok som innehåller följande Sommarpratare: Allan Edwall (1989), Hasse Alfredson (1980), Birgit Nilsson (2003), Torsten Ehrenmark (1984), Babben Larsson (2011) och Sissela Kyle (2005).


Lars Ulvenstam:
Ulvens Sommar

Lars Ulvenstam fick äran att avsluta radioprogrammet "Sommar" under många år. Hans "Sommar"-program finns här samlade i en bok.


Sommarhälsningar
Elisabet

torsdag 13 juni 2013

Smultronställen och sommartips

Bild lånad från bloggen Vitt hus med svarta knutar

Det finns så mycket fint att besöka i vårt avlånga land. Flera bloggare i landet har skickat in sina bidrag med personliga utflyktsmål till en lista över Smultronställen i hela landet. Det är Regina med bloggen Vitt hus med svarta knutar som redan förra sommaren sammanställde listan, men den kommer att uppdateras inom kort. HÄR hittar du listan över Smultronställen.

Under sommaren ska vi försöka bjuda på några egna tips på Smultronställen och andra sommartips i form av böcker eller annat som du kan hitta på biblioteken i kommunen. Har du några egna tips är du förstås välkommen att höra av dig! Epostadressen finns i högermarginalen.

Vi önskar alla en solig och skön sommar!

Sommarhälsningar
Elisabet

tisdag 11 juni 2013

Galleri Astley på besök

Just nu pågår en utställning i Galleri Konstrummet på Lindesbergs Bibliotek i samarbete med Galleri Astley. Missa inte att se Pia Sundhage i helfigur! Läs mer om utställningen HÄR.