torsdag 31 oktober 2013

Arnes boktips del 2

Här kommer fortsättningen av Arnes boktips från oktober månads bokcafé. Del 1 hittar du HÄR.


Leif GW Persson:
Den sanna historien om Pinocchios näsa

Handlar om fyra män som aldrig träffade varandra: den siste tsaren av Ryssland Nikolaj II, Englands premiärminister Winston Churchill, Rysslands president Vladimir Putin och kriminalkommisarie Evert Bäckström i Stockholm. Boken handlar om det slutliga resultatet av de handlingar som dessa fyra män genomför.

Provläs HÄR. Finns även som ljudbok, provlyssna HÄR.


Skräpliv - rumänska berättelser

En antologi med rumänska noveller som gavs ut till Bokmässan i Göteborg, där Rumänien var fokusland i år. Tio olika författare, de flesta ej översatta tidigare till svenska, har bidragit med noveller som samtliga skrivits efter kommunismens fall. Tanken är att ge en bild av vad dagens rumäner skriver och läser. ensamheten går som en röd tråd igenom berättelserna

Provläs HÄR.


Eva Ström:
Edith Södergran

En bok om den finlandssvenska poeten Edith Södergran. Eva Ström som själv är poet, lägger stor vikt vid analysen av dikterna och visar på samspelt mellan hennes liv och diktning.

Finns även att låna som ebok.
Gunnar Svensson:
Mitt namn är Svensson, antimilitarist

Vad gör stridspiloter i Norrland? Författaren pekar på det nödvändiga i motståndet mot militarismen och berättar om resor och möten österut.


Edith Södergran:
Samlade dikter

Edith Södergran är en portalgestalt i modern svensk poesi och räknas till de mest banbrytande modernisterna. Hennes trotsiga livkänsla och den lidelsefulla elden i dikterna fortsätter att fängsla nya generationer.

Bea Uusma:
Expeditionen : min kärlekshistoria

Författaren som är läkare skriver om hur hon letar efter sanningen om ingenjör Andrées expedition. Hon forksar i arkiv, reser till Arktis och Nordpolen, träffar efterlevande, rättsläkare, osteologer, kriminaltekniker och brottsplatsutredare och söker svar i laboratorieprov, packlistor och vad som finns kvar av Andrée själv

Provläs HÄR.


Ebba Witt-Brattström:
Ediths jag : Edith Södergran och modernismens födelse

Ännu en bok om Edith Södergran och hennes författarskap. Glöm den romantiska bilden av den lungsjuka och olyckliga fröken Södergran som isolerad i det fjärran Karelen skrev sina dikter under manlig påverkan av manlig aauktoriteter: den svekfulle älskaren, Nietzsche eller Kristus. Boken lyfter fram en författare som har givit 1900-talets kvinna ett nytt språk.

Finns även att låna som ebok.


Peter Lucas Erixon:
PS : Patti Smith, samtal, notiser, fragment

I en serie lågmälda samtal och essäistiska notiser återger författaren en del av det material som han har samlat med och om poeten, sångerskan och bildkonstnären Patti Smith.

Traedmark : the Art of spotting a fake

En fantastisk fotobok med bilder på piratkopierade klockor, parfymer och kläder. Var går gränsen för en kopia och när blir det ett nytt original? Boken tar på ett seriöst sätt upp samlarkulturen av dessa kopior, men är samtidigt en bilderbok med stor humor.

Provläs HÄR.

onsdag 30 oktober 2013

Arnes boktips del 1

På oktober månads bokcafé berättade Arne om många böcker. Här kommer den första hälften av böckerna.

Bengt Berg:
Värmland - Världen, tur & retur

En bok om både kortare och längre resor, där den Värmländska och skandinaviska naturen ställs i kontrast till främmande kulturer. Författaren antecknar, samtalar, betraktar och fotograferar de olika verkligheterna.
Carl Johan De Geer:
Vi hade fel : Paris 1967

1967 reste en grupp svenska konstnärer och formgivare till Paris för att dokumentera de stora modehusen, som de var övertygade inte skulle finnas kvar året efter.

Carl Johan De Geer:
Örnis bilar

En modern barnboksklassiker om Örni som hjälper brandkåren. Illustrationer av Jan Lööf.

Provläs boken HÄR.


Thomas Di Leva:
Vi måste prata om allt

I Thomas Di Levas självbiografi skildrar han enkelt och rättframt sin väg från det fattiga arbetarhemmet, mobbningen på gymnasiet, fram till artist idag. Han är en omtyckt, men även kontroversiell, artist som här berättar på ett öppenhjärtigt sätt om sitt liv, sin filosofi och lära.


Elisabeth Hjorth:
Vid himlens början

Romanen utspelas på olika platser i Europa, en kontinent präglad av de etniska rensningarna under Balkankriget och av nya avlägsna eller lokala krigstillstånd. Det är en berättelse om hat och ensamhet, passion och moderskap, och en sorgesång över det som har gått förlorat.Carl-Johan Malmberg:
Stjärnan i foten : dikt och bild, bok och tanke hos William Blake

Den första boken på svenska om engelsmannen William Blake, poet, målare och grafiker, som levde 1757-1827. Hans böcker kombinerar bild och ord på ett unikt sätt. Han var en radikal tänkare vars tankar gick på tvärs mot den tidens filosofiska, politiska, religiösa och estetiska idéer.


Vilhelm Mobergs verk : personer och citat / Red. Ingrid Nettervik och Anna Williams

Boken ger en översikt över Vilhelm Mobergs samtliga verk, och rikliga smakprov på hans formuleringskonst. Personförteckningar och citat från de gestalter som finns i hans böcker. För varje verk ges dessutom en kort sammanfattning av handlingen.Ovidius:
Metamorfoser : förvandlingar i femton böcker

En världshistoria i mytens form av den romerske poeten Ovidius, som föddes 43 f.Kr. Den sträcker sig från kosmos skapelse till Julius Caesars död. Med sagor från den grekisk-romerska mytologin skildrar Ovidius naturens, människornas och gudarnas ständiga förvandlingar.Johan Persson:
438 dagar : vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar

Frilansjournalisterna Johan Persson och Martin Schibbyes berättelse om sin tid i fängelse i Etiopien, dömda för terroristbrott efter en Kafkaartad rättegång.

Finns även som ljudbok. Provlyssna på ljudboken HÄR.


Niklas Rådström:
Boken

En återgestaltning av de bibliska böckerna som en enda berättelse om skapande och liv. Boken är fylld av poesi och starka historier. Romanen sträcker sig över tusentals år och liknar ingen annan bok, utom Bibeln - den mest spridda boken i världen.

Provläs boken HÄR.


Arnes boktips del 2 kommer framöver.

måndag 28 oktober 2013

Pers boktips

Oktober månads bokcafé hade som rubrik "Höstens dagar äro genomskinliga och målade på skogens gyllne grund...". Dessa rader från Edith Södergrans dikt "Höstens dagar" var utgångspunkten för det välbesökta bokcaféet.

Per presenterade följande böcker: 

Svetlana Aleksijevitj:
Tiden second hand : slutet för den röda människan

Boken handlar om Sovjetunionens fall, och vad ett imperiums sammanbrott och det postsovjetiska kaoset innebär för individerna. Författaren har under tjugo års tid rest runt och träffat förlorarna. En bok om den socialistiska utopin, kaoset som följde och det tilltagande politiska förtrycket i dag.

Nobelpristippad författare, kanske nästa år 2014?


Slawomir Mrozek:
Beska humoresker

Per läste kortnovellen "Revolutionen" ur boken.
Martin Gelin:
Den amerikanska högern : republikanernas revolution och USA:s framtid

Reportagebok om den amerikanska högern. Aktuell idag för att förstå vad som händer i USA. Nominerades till Augustpriset förra året.

Finns även att låna som e-bok.Klas Östergren:
Ravioli

Per läste även inledningen av Klas Östergrens novell Ravioli. Det är en berättelse om kärlek och makt i en värld där moral och förnuft ställs mot den blinda passionen, och om allt som kan gå fel när man gjuter en betonggrund.

Boken är utgiven av förlaget Novellix. De ger ut en novell åt gången av främst nutida svenska författare. Böckerna är läckert formgivna i ett mycket praktiskt litet format som passar i fickan. Gå in och titta på Novellix hemsida.


Arnes boktips från bokcaféet presenteras i kommande blogginlägg.

onsdag 16 oktober 2013

Berättarafton

I morgon kväll, torsdag 17 oktober kl 19.15, är det Berättarafton på Lindesbergs stadsbibliotek. Det är Linde Fornminnes- och Hembygdsförening som bjuder på lokalhistoria under rubriken "Vad roade vi oss med på 40- och 50-talet?"

Välkommen!


Arr: Linde Fornminnes- och Hembygdsförening, Lindesberg Kultur och Fritid

tisdag 15 oktober 2013

Om rosor - repris

Anette Mallalieu

I torsdags förra veckan kunde man på Lindesbergs stadsbibliotek lyssna på Anette Mallalieu från Rosengården i Nora. Hon berättade och visade bilder under rubriken "Om rosor". Ett tjugotal åhörare lyssnade intresserat när Anette berättade. Hon lyckades nog få flera att vilja odla många rosor i sina trädgårdar. Anette berättade om Rosengårdens pågående provodlingar, olika sorters rosor och sist men inte minst sina egna favoriter bland alla rosor. Och favoriterna är vita rosor med grön mitt och röda knoppar - och allra helst en mossros.

Om du missade denna inspirerande föreläsning finns det en ny chans på torsdag kväll den 17 oktober kl. 19.15, men den här gången på Storå bibliotek. Välkommen!

Arr: Lindesberg Kultur och Fritid

Foto: © Elisabet Staaf

torsdag 10 oktober 2013

Nobelpriset i litteratur

2013 års Nobelpris i litteratur tilldelas den kanadensiska författaren och novellisten Alice Munro. Svenska Akademiens motivering är kort och lyder: "Den samtida novellkonstens mästare".

Ett mycket efterlängtat val av många och min favorittippade författare! På biblioteket hittar du flera böcker av Alice Munro, så om du inte redan har läst något av henne har du mycket att se fram emot!

Alice Munro föddes 1931 i Kanada och växte upp i provinsen Ontario. Hennes första novellsamling kom ut 1968, och hon har lovordats av kritiker över hela världen och tidigare mottagit flera priser, bl.a. det internationella Man Booker-priset 2009. Med sina noveller har hon bevisat att betydelsen i en skönlitterär text inte beror så mycket på textens längd som dess innehåll. Hon är aktuell med följande nyutkomna bok:

Alice Munro:
Brinnande livet

Boken består av 14 nyskrivna noveller. Här finns allt som har gjort Alice Munro till en älskad novellförfattare: smärtan, värmen, kärleken och den sällsamma förmågan att skildra de korta ögonblick som får hela livet att ta en ny vändning.

onsdag 2 oktober 2013

Arnes bokcafétips

På höstens första bokcafé i september presenterade Arne följande böcker:

Caroline Eriksson:
Djävulen hjälpte mig

En roman om Yngsjömordet som ledde till den sista avrättningen av en kvinna i Sverige. Hanna, dotter till häradsdomaren, valde att gifta sig med den blyge bondsonen Per, som levde ensam med sin mor efter faderns död. Tillvaron på gården blir ett helvete, där den svartsjuka svärmodern styr med järnhand. En kall marsmorgon 1889 hittas Hanna ihjälslagen nedanför källartrappan...


Urban Andersson:
Den andra natten

Författaren återkommer som poet efter många års tystnad. Diktsamlingen innehåller dikter om kärlek, sorg och saknad.


Kim Leine:
Tunu

Roman med handlingen förlagd till Grönlands östra sida, där livet i det lilla samhället Tunu, som betyder baksida, skildras i korta fristående berättelser. Människorna värjer sig mot kylan, isen, havet och stormarna.

Lasse Söderberg:
Resa i svartvitt

Om en resa i Francos Spanien 1962, tjugofem år efter inbördeskriget, skildrat av poeten Lasse Söderberg och fotografen Christer Strömholm. Den fjärde boken i Lasse Söderbergs svit av självbiografiska essäböcker.
Helena von Zweigbergk:
Än klappar hjärtan

Roman om fyra kvinnor - tre systrar och deras mor - och deras inbördes relationer. Ett familjedrama om förälskelse, svek och förluster där författaren låter systrarna berätta ur sina skilda perspektiv.

Kaj Schueler:
Torgny om Lindgren : i samtal med Kaj Schueler

En intervjubok av litteraturskribenten Kaj Schueler utgiven inför Torgny Lindgrens 75-årsdag. Utgångspunkten är författarskapet och böckerna som har blivit så älskade av läsarna. Samtidigt kan man inte friskriva personen från böckerna, själva levnadshistoriens inverkan på det som blir skrivet.Bengt Liljegren:
Winston Churchill 1874-1939

Ännu en biografi av den kritikerrosade författaren Bengt Liljegren.

Winston Churchill är tveklöst en av 1900-talets stora profiler. De allra flesta känner honom som mannen med cigarren och V-tecknet, en man som på ett avgörande sätt påverkade andra världskrigets utgång.


Ingrid Arvidsson:
Under ytan : dikter


Lennart K Persson:
Dansbanor, dansorkestrar och festarrangemang i sydöstra Småland ca 1900-ca 1970