torsdag 30 januari 2014

Vinterspår


Nu i helgen är det äntligen dags för årets upplaga av Vinterspår. Du hittar kulturevenemang av olika slag på många platser utspritt över hela kommunen. På stadsbiblioteket pågår redan samlingsutställningen Försmak, men i helgen fylls det på med flera utställare och program.

Ladda ner broschyren med karta och alla medverkande på Vinterspår, eller hämta den på något av biblioteken i kommunen.

Ta chansen att få en rejäl dos med kultur i helgen och samtidigt njuta av det vita vinterlandskapet i Bergslagsnaturen när du åker mellan de olika stationerna. Välkommen!

måndag 27 januari 2014

Dags för Språkcafé

Vill du träna svenska språket och samtidigt träffa människor från andra kulturer? Då är du välkommen till vårens första Språkcafé på onsdag 29 januari kl 16.00 på Lindesbergs stadsbibliotek. Vi träffas över en kopp kaffe eller te och pratar med varandra. Välkommen!


tisdag 21 januari 2014

Vårens första bokcafé

I morgon onsdag 22 januari kl 9 hälsar vi välkommen till årets första Bokcafé på Lindesbergs stadsbibliotek!


Datum för vårens alla bokcaféer hittar du HÄR. Boka in dem i almanackan redan nu så att du inte missar något tillfälle. Nytt för i år är att det även blir bokcafé i Fellingsbro och Frövi.

fredag 17 januari 2014

Försmak av Vinterspår

I morgon lördag 18 januari kl 12 är det vernissage i Konstrummet på Lindesbergs stadsbibliotek. Då invigs Försmaksutställningen inför Vinterspår - kommunens största kulturevenemang som går av stapeln 1-2 februari.

Försmaksutställningen ger en aning om vad som kommer att ske under Vinterspårshelgen.

Utställningen i Konstrummet pågår 18 januari-2 februari.
Välkommen!

onsdag 15 januari 2014

Tulpanviruset

Den 15 januari varje år är det Tulpanens Dag. Det firar vi förstås med ett passande boktips...

Daniëlle Hermans:
Tulpanviruset

Denna deckare utspelar sig i dagens London men har rötter i Holland och tulpanhandeln som förekom på 1600-talet. I Holland nådde priset på tulpanlökar ofattbara höjder. Värdshusvärden och fritänkaren Wouter Winckel hittas mördad i Alkmaar 1636. När hans samling tulpanlökar auktioneras bort bryter marknaden samman och världsekonomins första krasch är ett faktum.

I London 2007 hittar konstnären Alec Schoeller sin farbror döende. Farbrodern, som är konst- och antikvitetshandlare, håller en blodstänkt dyrbar tulpankatalog från 1600-talet i handen. Alec förstår att det kan finnas ett samband mellan det som händer i dag och det som hände för länge sedan.

Boken är baserad på verkliga, historiska händelser och personer.

Förra året på Tulpanens Dag tipsade vi om en helt annan bok, fylld med härliga tulpanbilder. Den boken, som kan rekommenderas även i år, hittar du HÄR.


fredag 10 januari 2014

Boktips och föreläsning


Clas Thor, Astrid Lindén, Jan-Peter Lahall:
"I Linde och trakterna däromkring, skrivs det mycket vackert" : litteraturer till Yxe, Lindesberg, Siggebohyttan, Usken, Råsvalen, Storå, Stråssa, Ramsberg, Rockhammar, Frövi och Fellingsbro.

Tillsammans med fotografen Jan-Peter Lahall tar författarna Clas Thor och Astrid Lindén oss med på åtta litteraturer till fots, med tåg, buss, bil, cykel och kanot till vackra trakter i Lindesberg och dess omgivningar. I boken kan man läsa om många författare som har bott och verkat här i trakterna, bland andra Ida Bäckmann.

Nu har du chansen att höra Astrid Lindén berätta om Ida Bäckmann. Vårens första föreläsning på Lindesbergs stadsbibliotek torsdag den 16 januari kl. 19.15 har rubriken "...en sagohimmel med utsikt åt avgrunden" - om Ida Bäckmann, Storåbon som var Gustaf Frödings vita korp, Selma Lagerlöfs väninna och världsreporter med näsa för revolutioner.


Ida Bäckmann, som levde 1867-1950, var en stridbar reporter och författare. Hon kände Gustaf Fröding och Selma Lagerlöf och skrev böcker om dem. Hon var en av sin tids stora resenärer och skrev resebrev till Dagens Nyheter och Stockholms Dagblad om de händelser som hon bevittnade. Hon skrev även självbiografiska böcker. Hon kom ursprungligen från Åmål, men bodde i många år, fram till sin död, i Guldsmedshyttan.

Entré 50 kr, STF-medlemmar 30 kr.

Arr: STF Bergslagen i samarbete med Lindesbergs stadsbibliotek