fredag 28 februari 2014

Pers bidrag i Fellingsbro

Nyligen var det premiär för Bokcafé på Fellingsbro bibliotek, vilket lockade en intresserad publik. De fick höra Arne och Per både berätta om och läsa ur ett antal böcker. De böcker som Per presenterade var följande:

Bertil Pettersson:
I en annan tillvaro och andra prosadikter (1969-1979)

Per läste prosadikten "Höga hästar och styva linor" ur Bertil Petterssons samling.


Stephen Booth:
Redan död

Per presenterade även sin deckarfavorit Stephen Booth, särskilt den senaste boken "Redan död".
Det är den trettonde boken med poliserna Diane Fry och Ben Cooper. En psykologiskt spännande kriminalgåta som utspelar sig i det dramatiska landskapet Peak District.Per Christian Jersild:
Författarnas himmel

Per läste inledningen till novellen "Författarnas himmel" av P C Jersild. Det är en liten bok som ingår i Novellix utgivning av noveller i litet format. I novellen dör författaren och vaknar i ett byråkratiskt virrvarr som verkar vara livet efter detta. Den sista vilan visar sig bli långt ifrån fridfull.

Finns även som e-bok.


Raymond Carver:
Där jag ringer ifrån

Som avslutning läste Per ett smakprov ur Raymond Carvers novellsamling "Där jag ringer ifrån". Novellsamlingen sammanställdes av författaren 1988, men har inte kommit ut på svenska förrän förra året. I korta nedslag skildras människors vardag, alkoholism, arbetslöshet och isolering.


Arnes böcker presenteras i kommande inlägg.

torsdag 20 februari 2014

Kristinas boktips

Vår bibliotekschef Kristina Öster berättade om följande böcker på vårens första Bokcafé på Lindesbergs stadsbibliotek.

Italo Calvino:
Om en vinternatt en resande

Boken är en fiktion om fiktioner, en roman om romaner, en bok om böcker. Huvudperson är bokens författare och hans egna läsare. Handlingen följer läsningen av en roman och en kärlekshistoria.

Stig Claesson: 
Henrietta ska du också glömma

Den tredje boken i en trilogi om Sverige som började med "Vem älskar Yngve Frej?" och fortsatte med "På palmblad och rosor". Handlar om en innehavare av en anspråkslös porrshow som förbereder sommarens turné. Men han hindras av en lokal översvämning som för in flera människor i hans liv, både bekanta och obekanta.

Finns även som ljudbok och e-bok.


Steve Sem-Sandberg:
Ravensbrück

Dokumentärroman varvad med fiktion om en tjeckisk kvinnlig journalist som var Kafkas översättare, brevvän och eventuellt älskarinna. Hon var tongivande i intellektuella, konstnärliga och revolutionära kretsar under mellankrigstiden i Centraleuropa och avled i koncentrationsläger.

Finns även som e-bok.


Gustav Meyrink:
Golem : roman

Denna gåtfulla roman från 1915 består av speglingar, avspeglingar och speglingar av avspeglingar... Läsaren går aldrig säker från tvetydigheter och ironier. Det judiska ghettot i 1800-talets Prag fungerar inte bara som en miljö i romanen, utan spelar en av huvudrollerna.Anna-Karin Palm:
Faunen

Tre olika historier som vävs samman till en helhet kring frågor om vänskap och svek, ansvar och skapande. Det är en lekfull och gemytlig roman, men även med mörka undertoner och oväntade perspektivskiften.
Haruki Murakami:
Norwegian Wood

När Toru Watanabe hör Beatles-låten "Norwegian Wood", minns han en kärlek han upplevde i sin ungdom tillsammans med flickan Naoko. När Naoko tas in på vårdhem vill Toru vänta på henne, men känner sig samtidigt dragen till en studiekamrat.

fredag 14 februari 2014

Arnes boktips

På årets första bokcafé berättade Arne om följande böcker:

Florian Illies:
Århundradets sommar : 1913

Författaren skildrar vad som hände under ett år, 1913, inom konsten, musiken och litteraturen. Det var ett år då allt tycktes möjligt. Vi får möta många kända konstnärer, kompositörer och författare i Paris, Moskva, London, Berlin och Venedig.Peter Englund:
Stridens skönhet och sorg : första världskriget i 212 korta kapitel

Man får följa ett tjugotal okända vanliga personer och hur de upplevde första världskriget. De förenas av att de alla fanns långt ner i hierarkierna och alla fick sina liv ändrade. Boken bygger på material som de har lämnat efter sig i form av brev, dagböcker och memoarer. Varje kapitel handlar om en enskild dag i en av dessa människors liv.

Provläs boken HÄR.


Lasse Åberg:
Två lösa Boy och Rekordmagasinet : en bok

I boken funderar Lasse Åberg bland annat om Svensk Uppslagsboks gammaldags översättning av nostalgi: "lidande, hemlängtan, nervöst tillstånd".

"Jag trodde nostalgi var ett slags
tillbakablick
av bitterljuv karaktär.
Nu när vi inte har nån framtid
tycker jag nostalgi är som nån slags
krökt framtidstro."


Lotta Lotass:
Varia

En samling essäer och skönlitterära texter om is och ödslighet, kartor, jordkonst, rymdfart, film m.m. Texterna har tidigare publicerats i tidningar, tidskrifter och antologier.

Provläs boken HÄR.Einar Malm:
Pejlingar : dikter

Lyrikbok utgiven 1939, som finns i bibliotekets magasin.Stig Claesson:
21 berättelser

En samling berättelser av Stig Claesson utgivna 1968. Även den här boken finns i bibliotekets magasin.

tisdag 11 februari 2014

Bokcafé i Fellingsbro

I morgon onsdag 12 februari kl. 18.15 är det premiär för BokcaféFellingsbro bibliotek. Våra bibliotekarier Arne och Per bjuder på inspirerande boktips till kaffet.

Kaffe med dopp 10 kr.

Välkommen!

fredag 7 februari 2014

Karins boktips

Årets första bokcafé i januari var som vanligt välbesökt med ett 70-tal förväntansfulla åhörare. De fick höra Karin Blomqvist, Kristina Öster och Arne Johnsson rekommendera böcker av olika slag. Här kommer Karins boktips:

Karl Eder: Gale

Daniel har svarat på en annons om ett par som söker en besättningsman till sin båt för en seglats över Atlanten. En psykologisk thriller som utspelar sig långt ute till havs på en båt utanför Teneriffa. En plats som är fullständigt isolerad och omöjlig att ta sig ifrån.
Helena von Zweigbergk:
Sånt man bara säger

En roman om familjerelationer och lojalitet. Susanne har alltid varit duktig och anpassat sig. När hon förlorar sitt chefsjobb och erbjuds ett avgångsvederlag, lämnar hon man och barn och reser till torpet på landet. Men lugnet blir kortvarigt. Hennes syster ber henne att ta hand om den 15-årige sonen, medan hon själv ordnar upp sitt liv.


Lucy Corne:
Gran Canaria : topp 10

En resehandbok om Gran Canaria i serien Första klass pocketguider. Här hittar man kortfattat det bästa som Gran Canaria har att erbjuda.


Paddy Dillon:
Walking in the Canary Islands. Vol. 2 : East : Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote and Graciosa

En guidebok på engelska som tipsar om olika vandringsleder på västra delen av Kanarieöarna.