fredag 25 februari 2011

Krama en bibliotekarie!

Enligt en notis i DN för ett tag sedan, infaller den internationella "krama en bibliotekarie-dagen" den 1 mars. En glad hyllning till alla bibliotekarier och all annan bibliotekspersonal som förtjänar att uppmärksammas. Nu måste man ju inte krama en vilt främmande bibliotekarie, men kanske uppmärksamma bibliotekspersonalen på något annat sätt? Du kan t.ex. passa på att be om ett lästips. Ingen kan vara bättre på att tipsa om böcker än bibliotekspersonalen. Du kan även lämna en kommentar här på bloggen eller skicka in dina egna lästips via epost till bloggen. Då blir vi riktigt glada!

onsdag 23 februari 2011

Läslust året runt

Med utgångspunkt i almanackans namnsdagar presenterar stadsbiblioteken i Örebro, Västerås, Eskilstuna, Uppsala och Linköping tillsammans 365 olika författare under det närmaste året. De tipsar om olika författarskap och böcker varje dag 1 februari 2011-31 januari 2012.

Följ med på en färd i litteraturens värld med både väntade och oväntade val, kända och mindre kända författare. Du hittar författartipsen varje dag på Örebro stadsbiblioteks hemsida. Du hittar även en länk dit under rubriken länktips i högerspalten här på bloggen.

Har du några egna förslag på läsvärda författare idag eller andra dagar, är du välkommen att tipsa oss! Du kan kommentera inläggen eller skicka tips via bloggens epost.

måndag 21 februari 2011

Boktips från bokcaféet

På vårt senaste bokcafé berättade Per om följande böcker:

Sverker Sörlin: Kroppens geni : Marit, Petter och skidåkning som lidelse

Författaren sökte upp Marit Björgen och Petter Northug i Norge, de snabbaste skidåkarna i världen. Han ville veta vad det är i deras bakgrund och kultur som gör att de åker så fort och vinner så ofta. Boken är på samma gång en essä, ett reportage, en självbiografi och handlar om skidåkningens filosofi. Så här på sportlovet och i VM-tider är boken extra aktuell.

Stephen Booth: Flickan i floden

Tionde kriminalromanen med poliserna Ben Cooper och Diane Frey i Derbyshire. En liten flicka hittas drunknad. Enligt föräldrarna råkade hon halka när hon sprang efter en hund, men Ben tror att något annat kan ha hänt. Samtidigt beordras Diane att delta i utredningen av den gruppvåldtäkt hon utsattes för några år tidigare.


Ian McEwan: Hetta
Michael Beard, Nobelpristagare i fysik, känner att såväl yrkesliv som privatliv krisar. Han beslutar sig för att ge sin karriär en ny skjuts. Han tänker rädda världen från de hotande klimatförändringarna.





De övriga boktipsen från bokcaféet i februari hittar du här. Det finns även boktips från förra årets bokcaféer.

fredag 18 februari 2011

Flera bilder

Här är några flera exempel på Dorina Mocans fantastiska målningar från utställningen som pågår på biblioteket just nu.

" Hon som talar med fåglarna"

"Hemlig trädgård"

"Vänner"

onsdag 16 februari 2011

Drömmar som pärlor

"Drömmar som pärlor" är rubriken på den nya utställningen på biblioteket med målningar av Dorina Mocan. Utställningen som precis har börjat pågår till den 12 mars och är framställd för den yngre publiken. Den passar speciellt för barnfamiljer, där barn och vuxna kan möta konsten tillsammans.

Konstnären Dorina Mocans målningar är en hyllning till barndom, natur och den ursprunglighet och skönhet som finns hos de båda.

"Drömmerskan"

Lördag den 26 februari kl. 10-12 är alla barn från 5 år och uppåt välkomna till "Dorinas drömmar" för att måla sina egna drömbilder, tillsammans med Anna-Karin Andersson från Konstfrämjandet.

onsdag 9 februari 2011

Smarrigt boktips!

Maria Öhrn: Fler kladdkakor

Denna fantastiska bok har gett ett utmärkt resultat, och bakverken tillverkade efter recepten har gått hem varje gång!

Ett foto från födelsedagsfikat på jobbet visar kladdkaka med daimgrädde. Receptet som finns i boken, hittar du även här.


Hälsningar =)
Marie

tisdag 8 februari 2011

Föreläsning

"Fredrik Cederborgh - i litteraturens väntrum?". Det är rubriken på Dag Nordmarks föreläsning om Fredrik Cederborgh på biblioteket på torsdag den 10 februari kl. 19.15.

1810 utkom första delen av Fredrik Cederborghs roman Ottar Trallings lefnadsmålning. Cederborgh växte upp på Östra Bohrs herrgård och levde sina sista år på Dalkarlshytte gård. Dag Nordmark är professor i litteraturvetenskap vid Karlstads Universitet. Entré 20 kr.

Arr: Lindesbergs Fornminnes- och Hembygdsförening, Studieförbundet Vuxenskolan

måndag 7 februari 2011

Bokcafé

Årets första bokcafé har temat "Lögner och sanningar mellan hetta och kyla".

Välkommen till biblioteket nu på onsdag den 9 februari kl. 9.00!

fredag 4 februari 2011

Vinterspår på biblioteket


Nu i helgen 5-6 februari är biblioteket öppet lördag kl. 10-17 och söndag kl. 11-17 i samband med kulturevenemanget Vinterspår. Utställarna i Vinterspår hittar du i hela biblioteket. Det är allt från fotografi, måleri, skulptur, smycken, konstsmide till papper och textil. Varje hel- och halvtimme visas även ett bildspel.

Dessutom pågår fortfarande Försmaksutställningen med smakprov från alla utställare i Vinterspår.

Broschyr med karta och alla medverkande i Vinterspår finns att hämta på biblioteket, men kan även laddas ner här. Välkommen till kulturevenemanget Vinterspår i hela kommunen!

torsdag 3 februari 2011

Helena Henschen

Helena Henschen avled förra veckan. Om du inte har läst någon av hennes böcker, kan det vara ett lämpligt tillfälle att göra det nu. Dessa båda romaner handlar om hennes egen släkt och är både spännande och läsvärda.

I skuggan av ett brott

Romanen bygger på en verklig familjetragedi som ägde rum 1932. Helena Henschens mamma var då femton år och förlorade sin familj i det som kallades de Sydowska morden. Tidningsskriverierna fick en genomslagskraft som kan liknas vid morden på Olof Palme och Anna Lindh. Få brott i Sverige har fått samma uppmärksamhet. För de efterlevande har händelsen varit tabubelagd eftersom mördaren fanns inom den egna familjen. I sökandet efter vad som ledde fram till denna katastrof har Helena Henschen skrivit en starkt personlig och laddad roman.


Hon älskade

Författaren berättar här om sin farmor, Signe Thiel, som var dotter till bankiren och konstsamlaren Ernest Thiel. Som ung revolterar hon mot sin uppväxt och umgås tillsammans med anarkister och socialister. Hon engagerar sig för kvinnosaksfrågan och finns med i kretsen kring Ellen Key. Under andra världskriget deltar hon i uppbyggnaden av en svensk motståndsrörelse. Men hennes drivkraft är också kärleken. Den löper som en röd och brinnande tråd genom hennes liv. När Signe dör uppfyller man hennes önskan att på hennes gravsten gravera in orden "Hon älskade".

Båda böckerna finns även att lyssna på som ljudbok.

tisdag 1 februari 2011

Deckare i topp

2010 års mest utlånade romaner på Lindesbergs bibliotek består till stor del av svenska deckare. Här är de 10 böcker som toppar listan:

Henning Mankell: Den orolige mannen
Johan Theorin: Blodläge
Karin Fossum: Döden skall du tåla
Mari Jungstedt Den dubbla tystnaden
Katarina Wennstam: Alfahannen
Marianne Cedervall: Svartvintern
Lars Kepler: Hypnotisören
Anna Jansson: Först när givaren är död
Jonas Jonasson: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Camilla Läckberg: Fyrvaktaren

Du hittar flera topplistor och nyhetslistor i bibliotekets katalog om du klickar på Litteraturlistor i vänstermarginalen.