torsdag 30 juni 2011

Sommartips: Fågelsång

Jan Pedersen: Fågelsång : 150 svenska fåglar och deras läten

Det här är en fågelbok som passar perfekt för alla åldrar, speciellt så här i sommartid när fåglarna sjunger. Våra vanligaste fåglar skildras med bild, text och ljud! Boken har alltså ljud som gör det möjligt att höra fågelns läte samtidigt som man läser om den och ser på bilderna. Varje fågel presenteras på en egen sida med text och bild. Texten är skriven av ornitologen och författaren Jan Pedersen och fågellätena är inspelade av Lars Svensson, en av Sveriges främsta ornitologer. Illustrationerna är gjorda av tecknaren Jony Eriksson och fotona tagna av Jari Peltomäki och Markus Varesvuo, som är två av Skandinaviens allra främsta fågelfotografer.

Man kan på det här sättet enkelt lära sig vilka fåglar det är man hör i trädgården eller ute i skog och mark. Oavsett om man tittar i boken hemma eller har den med ute i naturen blir det en fascinerande upplevelse som passar både ung och gammal. Perfekt både för egna studier och när släkten samlas vid stugan på semestern. Sammantaget är detta en fantastisk bok som passar alla som har det minsta lilla intresse för fåglar.

Här hittar du ett smakprov ur boken. Klicka sedan vidare på bilderna för att höra fåglarnas sång!

På biblioteket hittar du den större utgåvan som gavs ut för ett par år sedan. Boken finns även utgiven i en ny mindre utgåva, som är lättare att ta med sig ut i naturen. Den mindre utgåvan kan vara ett lämpligt presenttips...

Sommarhälsningar
Elisabet

onsdag 29 juni 2011

Sommartips: Igelkottens elegans

Muriel Barbery: Igelkottens elegans

Jag har lyssnat på ljudboken Igelkottens elegans av Muriel Barbery och den boken gillade jag. Den handlar om en kvinna som är hotellportier. Hennes beskrivning av sig själv, sitt jobb och familjemedlemmarna hon har kring sig gör att man lyssnar och lyssnar. Först i början tänkte jag vad har jag valt för något, men man blir imponerad av hur intensivt uppläsaren Kerstin Andersson beskriver och berättar. Berättelsen berörde mig och det blev både skratt och tårar.

Boken finns även att läsa som "vanlig" bok om du inte vill lyssna på ljudböcker.

Sommarhälsningar
Marie

tisdag 28 juni 2011

Sommartips: Hc(s)-hyllan

Nu är det sommar och semester vilket kan innebära ryggläge i hammocken, sittandes på den inglasade uteplatsen eller ståendes framför grillen med blicken fästad på en korv eller två. Kanske rensar man en rabatt, städar garaget eller nyper bort torra blomblad. Vad man än gör så behöver man ta en liten mikropaus och vad passar väl bättre då än att läsa några uppfriskande rader ur en rolig bok. Jag har kollat i
Hc(s)-hyllan, som jag tror är en lite bortglömd hylla.

Fler Tidningsankor

Har tagit exempel från kultursektorn och vårt geografiska läge ur den lilla boken...

"Till sommaren hoppas kultur- och fritidschefen att politikerna ska ha pekat ut i vilken riktning framtiden ligger." (Smålänningen)

"På gården i Vasselhyttan finns även myskankor, som lever på sniglar, katter och hundar, getter och hästar." (Bergslagsposten)


Cecilia Hagen: Tantvarning

En bok med kåserier. Exempel ur boken:
"Tantvarning är när du...behåller cykelhjälmen på inne på ICA för att du ser så risig ut i håret."

"Tantvarning är när du...skaffar badmössa."




Alltså: slå ett slag för Hc(s)-hyllan! Där finns Noveller, Humoreller, Nobeller och annat skoj och intressant. Efter att ha läst ett kort stycke är man beredd att ta tag i sommaren igen!

Trevlig sommar!
Monica

måndag 27 juni 2011

Sommartips: Andningsgunga

Herta Müller: Andningsgunga
Översättare: Karin Löfdahl

En fruktansvärd historia om arbetsläger i Gulag 1945–49. När sovjetstyrkorna fördrivit de nazityska trupperna ur Rumänien 1944 väntar en vedergällning eftersom Rumäniens fascister med Antonescu i spetsen lierat sig med axelmakterna. Den tyskspråkiga enklaven i landet skulle symboliskt bestraffas och deporterades i stora mängder till sovjetryska arbetsläger, däribland fanns Herta Müllers mor. Andningsgunga har alltså sitt fäste i en biografisk bakgrund men är framför allt ett planerat samarbete med författaren Oskar Pastior som deporterades när han var sjutton år gammal. ”Jag vet att du kommer tillbaka”, sa hans mormoder. Han kom åter fem år senare som en märkt ung man. Samarbetet med Herta Müller avbröts av Pastiors död 2006.

Andningsgunga handlar om rädsla. Rädslan för alla hot, för här finns inget ”hem”, bara övermakt och dödshot. Rädslan rör sig i strupen, den slår volter i struphuvudets ”andningsgunga”. Det är i ännu högre grad en bok om hungerns fenomenvärld. Existensekvationen bygger på en mycket enkel hävstångsprincip: 1 skyffellyft =1 gram bröd.

Trots sitt mörker blir boken till en skimrande skör och underbar dikt med hjälp av Herta Müllers ord. Stark och sann. En bok man vill äga, ha under kudden en stund efter avslutad läsning. Jag t.o.m. glömde att lämna igen den till biblioteket och stoppade in den i bokhyllan. Men jag kom på mej och boken är återlämnad. På hedersord.

Sommarhälsningar
Gunilla

torsdag 23 juni 2011

Sinnenas trädgård

Sinnenas trädgård, det är rubriken på en Örtagårdsvandring i Storå onsdag den 29 juni kl. 18.00. Samling vid Storå bibliotek. Det blir visning och små berättelser om örter med Vivianne Liljeholm. Hon har bl.a. anlagt en örtagård åt Grythyttans gästgiveri, en bibelträdgård i Kopparberg och en klosterträdgård i Arboga.

OBS! Föranmälan senast måndag 27 juni till Vivianne Liljeholm tel. 0581-40403 eller till Storå bibliotek tel. 0581-84626.
Arr: Lindesberg Kultur & Fritid.

Vi önskar nu alla en trevlig midsommarhelg!

onsdag 22 juni 2011

Sommartips: Deckarmiljöer

Under de närmaste veckorna kommer vi att bjuda på en del boktips som passar bra att läsa i hängmattan eller på stranden soliga sommardagar, men som också kan läsas i fåtöljen framför brasan när det regnar eller när kvällarna blir mörkare... Vi börjar med några tips på deckarförfattare.

Deckare kan förstås utspela sig i många olika miljöer. Inför sommarsemestern med tid för deckarläsning kommer här några tips på orter och geografiska områden som förekommer hos olika deckarförfattare. Så om du vill läsa en deckare som utspelar sig i t.ex. Stockholm väljer du någon bok av författarna som står under Stockholm...

Stockholm
Lars Kepler, pseud.
Stieg Larsson
Lars Bill Lundholm
Anders Roslund & Börge Hellström

Uppsala
Kjell Eriksson

Oskarshamn
Karin Wahlberg

Nora
Maria Lang, pseud.

Västkusten
Camilla Läckberg

Gotland
Marianne Cedervall
Anna Jansson
Mari Ljungstedt

Öland
Johan Theorin

Norrland
Marianne Cedervall
Åsa Larsson

England
Colin Dexter

Tyskland
Doris Gercke

New Jersy, USA
Janet Evanovich

Komplettera gärna med egna tips på deckarmiljöer genom att lämna en kommentar! Eller skicka in egna boktips till vår epost som du hittar i högerspalten. Du kan få ett eget inlägg i bloggen!

Vi önskar dig en avkopplande men spännande deckarsommar!

Foto: © Elisabet Staaf

tisdag 21 juni 2011

Spårhundar

Spårhunden och lukterna / [Lars Fält ...]

Missade du Jens Karlssons föreläsning om spårhundar förra veckan? Om du är intresserad av ämnet kan du låna boken som han har skrivit tillsammans med sina kollegor. Författarna bedriver utbildning och utveckling av hundar och hundförare i Norden och är ansvariga för forskningsprojektet "Arbetande hundar" vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. De arbetar även med kvalitetssäkring av alla typer av tjänstehundar inom SWDI (Scandinavian Working Dog Institute).

Boken vänder sig i första hand till hundförare som vill utveckla sig själva och sina spårhundar. Den lämpar sig för alla som tränar spårhundar, oavsett om man söker försvunna människor, skadade djur eller tränar sin hund för bättre tävlingsresultat.

måndag 20 juni 2011

Vernissagemingel

Ett axplock bilder från förra veckans vernissage av sommarutställningen Nedslag i Lindesbergs historia.








Utställningen pågår ända till den 17 augusti. Välkommen!

Foto: © Elisabet Staaf

onsdag 15 juni 2011

Sommarutställning

I dag öppnar årets sommarutställning Nedslag i Lindesbergs historia i bibliotekets nya konstgalleri. Ur museets arkiv har bilder plockats fram som visar livet i Lindesberg i svunna tider. Fotografen Alfred Michelson fanns på plats med kameran i högsta hugg vid både små och stora händelser.

Utställningen visar Lindesberg i bild och text under 1800-talet och det tidiga 1900-talet och har sammanställts i en studiecirkel under vintern 2010-2011. Bilderna är från Alfred Michelsons samling glasplåtar från 1900-talets början, varav en del är tidigare opublicerade.

Översvämning i centrala Lindesberg.

Stenläggning i Lindesberg.

Marknad i Lindesberg vid 1900-talets början sedd från hotellets balkong.

En av de första bilarna i Lindesberg beundras av stadens ungdom.

Stadens vattenledning under byggnad. Alfred Michelsons fotoateljé syns i bakgrunden.

Välkommen på vernissage i eftermiddag den 15 juni kl 17.00 då Hyttsextetten medverkar. Utställningen pågår 15 juni - 17 augusti och är ett samarrangemang mellan Linde Fornminnes- och Hembygdsförening, Linde Bergslags Släktforskarförening och Studieförbundet Vuxenskolan.

Du kan läsa mera om utställningen och se flera bilder på bibliotekets hemsida.

Om du vill se flera bilder från förr kan du bl.a. låna följande häften på biblioteket:
Bilder från vår bygd
Det är 10 häften med gamla foton från Lindesberg med omnejd som är utgivna av Lindesbergs fotoklubb på 1970- och 1980-talet.

Samtliga foton här kommer från Lindesbergs museum. Foto: Alfred Michelson.

fredag 3 juni 2011

Sagoprojekt

Just nu pågår en utställning på Lindesbergs bibliotek om ett sagoprojekt. Det är Lindeskolans internationella klass och Björkhagaskolan Kullen F-3 som har haft ett samarbete genom sagoprojektet ... och så faller det tre gyllene äpplen...

Elever från Internationella klassen har skrivit ned sagor som de minns från sin barndom och sina hemländer. Sedan har de läst upp sagorna för barnen på Björkhagaskolan Kullen F-3.

De mindre barnen har därefter tecknat bilder till sagorna.



Fotografier från projektet och de illustrerade sagorna finns utställda på biblioteket t.o.m. den 10 juni. Även en sagohörna med internationella inslag finns med i utställningen.

Föreläsning om spårhundar

"Spårhunden och lukterna" - det är rubriken på en föreläsning med Jens Karlsson från SWDI (Scandinavian Working Dog Institute). Han berättar om hundar i rovdjursförvaltning. Hur lär sig hundarna att särskilja dofter? Hur tränas hundarna?

Tycker du att det låter spännande? Då är du välkommen till Lindesbergs bibliotek onsdag den 15 juni kl. 19.15. Inträde 50 kr. Förköp av biljetter på biblioteket pågår.

Detta är ett samarrangemang med Studiefrämjandet.