fredag 15 juli 2011

Bloggtips + Sommartips: Plantskolor värda en omväg

Den här nya boken finns inte på biblioteket än, men den finns att läsa här i sin helhet! Det innebär att vi alla kan läsa den - samtidigt!

Susanna Widlundh: Plantskolor värda en omväg : [gröna tips, favoriter och växtporträtt]

Trädgårdsturism är ett ganska nytt begrepp, men många av oss besöker sedan länge parker, botaniska trädgårdar, trädgårdsanläggningar och privata trädgårdar när vi är ute och reser. Även plantskolor har blivit populära utflyktsmål och den här boken guidar oss till några av dem.

I boken får man lära känna några trädgårdsprofiler som driver egna plantskolor. De delar med sig av sin yrkeskunskap, presenterar sina favoritväxter och ger nyttiga odlingsråd och trädgårdstips. De flesta av plantskolorna i boken har dessutom någon form av egen odling.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Nu gör biblioteksbloggen ett sommaruppehåll till mitten av augusti. Kanske ses vi i någon plantskola eller annan trädgårdsanläggning på semestern...

Under tiden kan ni botanisera bland alla boktips här på bloggen eller på bloggen Lyrans noblesser. Den bloggen finns sedan tidigare med bland våra bloggtips i högermarginalen. Där hittar man många bra boktips av författare från hela världen. I den bloggen finns även en länklista till många andra bokbloggar...

Sommarhälsningar
Elisabet

torsdag 14 juli 2011

Sommartips: Två spännande böcker

Caroline Alexander: Mrs Chippys sista expedition

En spännande dagbok om en av de mest berömda expeditionerna, nämligen den med skeppet Endurance till Antarktis 1914-1915 med sir Ernest Shackleton som skeppare. Expeditionen bestod av tjugonio medlemmar och däribland en skeppskatt med namnet Mrs Chippy, ett något felaktigt namn på grund av hans lekfulla karaktär, men han fick behålla smeknamnet även sedan misstaget upptäcktes.

Det är katten själv som berättar den spännande historien. Vad lockade honom att lämna hemmets lugna vrå för en polarexpeditions vedermödor? Utgången är väl känd, efter många månader av strapatser lyckades Shackleton rädda expeditionen - utan att förlora en enda man. Något att kyla ned sig med under varma sommardagar.



Andrew Taylor: Det blödande hjärtat

London år 1934. Lady Lydia Langstone flyr från sin våldsamme man och bosätter sig hos sin far som hon inte har träffat på många år. Han bor i ett nedgånget lägenhetshotell på Bleeding Heart Square. Lydia upptäcker snart att huset är fullt av mörka gåtor.

En välskriven psykologisk spänningsroman med ett oväntat slut.


Sommarhälsningar
Karin

onsdag 13 juli 2011

Sommartips: Marley och jag

John Grogan: Marley och jag

Jag har lyssnat på ljudboken Marley och jag. Kanske är det för att man är hundägare själv, som den berörde mig så. Berättelsen handlar om John och Jennifer Grogan, ett par som lever tillsammans, och längs vägen går igenom en del ganska svåra bitar.

De väljer att öva sig inför föräldraskapet genom att skaffa en hundvalp. Marley är en gul labrador med underbara egenskaper. Boken är även utgiven som film. Men ni vet, som man brukar tycka många gånger... Boken var bättre...

Skratt, tårar, tankar är bara ett urval av de känslor jag kände när jag lyssnade på den här ljudboken. Den finns även som "vanlig" bok om du inte vill lyssna på ljudböcker.

Sommarhälsning
Marie

tisdag 12 juli 2011

Sommartips: Trädgårdsriket

Trädgårdsriket : guide till 850 svenska trädgårdar / Gunnel Carlson (red.)

Så här i semestertider passar det med en bok med tips på trädgårdar som utflyktsmål. Det är nu som trädgårdarna är som vackrast, och det finns gott om fina trädgårdar i Sverige som är öppna för besökare. Med hjälp av den här nya boken hittar man dem. Boken beskriver kortfattat nästan tusen trädgårdar, landskap för landskap. Man får tips om botaniska trädgårdar, stadsparker, kyrkogårdar, koloniområden och privata trädgårdar.

Trädgårdsriket är en uppföljning och fortsättning på boken Trädgårdsguiden som kom för några år sedan. Sedan dess har evenemanget "Tusen trädgårdar" startat, där allmänheten öppnar sina privata trädgårdar. Det evenemanget har inspirerat till den här boken.

Trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson står för urvalet och skriver också om exempel på trädgårdar från hela landet. Även Elisabeth Svalin Gunnarsson, trädgårdsskribent och förbundssekreterare i Riksförbundet Svensk Trädgård, medverkar med texter i boken. De privata trädgårdarna beskrivs av ägarna själva. Trädgårdsriket är perfekt att ha med på semesterresan, eller varför inte planera resan efter den?

Trädgårdshälsningar
Elisabet

måndag 11 juli 2011

Sommartips: Livets njutningar

Nenne Wåhlander: Livets njutningar : [kuriosa, historik, fakta]

Livets njutningar kan vara något både för gommen eller för ögat. Författaren tar upp sådant som påverkar våra sinnen på ett eller annat sätt. Det kan bland annat vara champagne, bilar, kyssar, ost, rosor, choklad, te eller fågelsång. Boken innehåller både fakta, kuriosa, anekdoter och många fina bilder. Vad sägs om detta: ”Den som en gång haft lyckan att sätta sin fot i en Bugatti blir aldrig samma människa igen” eller ”Champagne är det enda vin som låter kvinnan förbli skön sedan hon druckit det”? En riktigt bra presentbok.

Sommarhälsningar
Kerstin

fredag 8 juli 2011

Sommartips: Medelhavsväxter i kruka

Eva Rönnblom: Medelhavsväxter i kruka

Medelhavsväxter som oliv, citrus, fikon, rosmarin, lavendel, vinranka m.m. går utmärkt att odla i växthus eller kruka utomhus på sommaren. Men hur gör man på hösten och vintern?

I den här boken får man odlingsråd och tips på hur man övervintrar och beskär dem. Det är ett 20-tal medelhavsväxter som beskrivs i text och bild. Det finns även tips på hur man sår och driver upp en del av växterna själv.

Om du klickar här kan du läsa ett prov ur boken.

Sommarhälsningar
Elisabet

torsdag 7 juli 2011

Sommartips: Även tystnaden har ett slut


Ingrid Betancourt: Även tystnaden har ett slut : [mina sex år av fångenskap i den colombianska djungeln]

"När jag kedjades fast vid ett träd med ett hänglås om halsen utan att kunna röra mig, utan att kunna resa mig eller sätta mig, utan att ha rätt att tala eller tiga, dricka eller äta, utan rätt att ens utföra kroppens allra mest grundläggande behov; när jag tvingades in i den mest kränkande situation man kan tänka sig behöll jag i alla fall den dyrbaraste av alla friheter som ingen någonsin skulle kunna ta ifrån mig; den att bestämma vem jag ville vara."

Ingrid Betancourt, presidentkandidat för Colombias gröna parti i landets valrörelse 2002, kidnappades av FARC-gerillan när hon var på väg till ett valmöte. I sex mardrömslika år hölls hon som gisslan djupt inne i den colombianska djungeln. Skildringen av hennes kamp för att överleva är spännande som en thriller. Hon sitter fastkedjad långa tider, sjuk och undernärd, men lyckas ändå göra några modiga flyktförsök rakt ut i en farofylld och oändlig djungel. Konkurrensen mellan fångarna om livets nödtorft lockar fram människans sämsta mest egoistiska sidor, men också de bästa, då de gör hjältemodiga insatser för att rädda livet på varandra. Betancourts bok är både ett gastkramande äventyr och en självutlämnande berättelse om att behålla sin mänskliga värdighet och att utvecklas som människa under omänskliga villkor.

Sommarhälsningar
Agnes

onsdag 6 juli 2011

Sommartips: Några ljudböcker

Något att kyla ner sig med...

Jo Nesbø: Snömannen

Lyssna på eller läs Snömannen av Jo Nesbø. Han mördar kvinnor när den första snön faller... Den bästa deckaren om Harry Hole.

Finns både som "vanlig" bok och som ljudbok.




Något att fundera över...

Paulo Coelho: Alkemisten

Stefan Sauk läser ljudboken Alkemisten av Paulo Coelho.

Lär dig konsten att lyssna till ditt hjärta, förstå tecknen på livets väg och att följa dina drömmar.

Finns även som "vanlig" bok om du inte vill lyssna på ljudböcker.

Något att skratta åt...

Karin Brunk Holmqvist: Sirila gentlemän sökes

Lyssna på eller läs Sirila gentlemän sökes av Karin Brunk Holmqvist.

"Sirila gentlemän sökes. Vi är två ensamstående damer, 81 och 79 år, varav en är lite halt. Vi söker var sin manlig vän. Vi vill gärna att ni bor i Tomelilla eller dess närhet och har bil, så ni kan köra oss till Kivik när fruktträden blommar. /Sista försöket /."

Finns både som "vanlig" bok och som ljudbok.

Glad sommar!
Tina

tisdag 5 juli 2011

Sommartips: Vilda grannar

Bengtson, Per: Vilda grannar : hur vi får ett rikare djur- och växtliv omkring oss

Vill du ha en igelkott eller något annat vilt djur till granne? I den här boken tipsar författaren om hur man bygger ett igelkottbo, hur man ordnar en fjärilsrestaurant, vilka holkar som passar till fladdermöss och olika fågelarter, eller hur man fixar en damm till skräddare, ryggsimmare och trollsländor m.m. Handboken vänder sig till alla som vill få intressanta medvarelser att trivas i närheten.


"Jag kallar honom Tagge, men om Tagge Igelkott är en hane eller hona ska jag låta vara osagt. En igelkott är det i alla fall, så mycket är säkert. Vem annars traskar runt med 5000 – 6000 taggar på kroppen. Själv får jag problem med en endaste ynklig rostagg i fingret..."

Läs hela kåseriet om Tagge Igelkott av Monica Lehn-Domnick på bibliotekets hemsida. Du kan även läsa tidigare publicerade kåserier av Monica Lehn-Domnick och betraktelser av Arne Johnsson under vinjetten "Skrivet av:".

Foto: © Monica Lehn-Domnick

måndag 4 juli 2011

Sommartips: De imperfekta

Tom Rachman: De imperfekta

Boken handlar om en engelskspråkig tidnings uppkomst och fall i Rom. Varje kapitel handlar om en speciell medarbetare och dennes liv och leverne. Mellan varje kapitel är det ett par sidor som handlar om själva uppkomsten av tidningen och dess grundare, från början till slutet.

Av tidningen The New York Times fick boken följande recension ” Enastående, varken mer eller mindre”. Det är precis så den är, enastående. Läs den.

Sommarhälsningar
Kerstin



fredag 1 juli 2011

Sommartips: Viskleken

Arne Dahl: Viskleken

Just nu läser jag Arne Dahls deckare Viskleken. Brottsligt på högsta internationella nivå. Det är del 1 av en planerad kvartett om en hemlig EU-polisgrupp. Man tror vartenda ord, i alla fall jag.

Trevlig sommar!
Lotta