måndag 29 oktober 2012

Spökhistorier på biblioteket

I morgon tisdag den 30 oktober kl. 17.00 är alla från 7 år välkomna till Lindesbergs stadsbibliotek. Då blir det "Spökhistorier för alla modiga".


Flera Kulturlovsaktiviteter på biblioteket hittar du HÄR.

Arr: Lindesberg Kultur och Fritid

lördag 27 oktober 2012

Biljettsläpp till Bokens Dag!

På måndag 29 oktober släpper vi biljetterna till Bokens Dag onsdag den 21 november kl 18.30. Biljetter kan köpas antingen på Lindesbergs stadsbibliotek eller på Bokia Blombergska bokhandeln. Onumrerade platser.

Annons saxad ur NA. Klicka på bilden för större format

Mera information om författarna som kommer till Bokens Dag kommer så småningom...

fredag 26 oktober 2012

Kulturlov


I morgon inleds Kulturlovet med att vi firar Internationella Nalledagen på Lindesbergs stadsbibliotek kl. 11-14. Den som vill kan prova på att sticka och virka till sin egen nalle. Välkommen!

Hela Kulturlovsprogrammet hittar du HÄR. Välkommen till de olika aktiviteterna!

Arr: Lindesberg Kultur och Fritid

onsdag 24 oktober 2012

Bildvisning på biblioteket

Bild lånad från IFK Noras hemsida
I morgon torsdag den 25 oktober kl 19.15 blir det bildvisning på Lindesbergs stadsbibliotek.

Det är Åke Mossberg som berättar och visar bilder under rubriken "Bergslagsblandning med godis från trakterna!". Han har stora kunskaper om trakterna kring Lindesberg och Nora och hans bildvisningar är mycket uppskattade. Så ta chansen att se hans vackra bilder!

Välkommen!

Foto: © Arne Johnsson

Arr: Lindesberg Kultur och Fritid

måndag 22 oktober 2012

Nominerade till Augustpriset


HÄR kan man läsa vilka böcker som har nominerats till Augustpriset 2012. Nomineringarna blev klara i dag och priset kommer att delas ut den 26 november. Så passa på att bekanta dig med årets nominerade böcker.

fredag 19 oktober 2012

Vernissage

I morgon lördag den 20 oktober är det vernissage i Galleri Konstrummet på Lindesbergs stadsbibliotek kl 10-14.

Kl. 12 invigs utställningen "Himmel Helvete" med bilder av Liselotte Kronkvist-Höglund.

Hennes bildvärld andas kuslig ödesmättnad och varelserna som befolkar de dystopiska miljöerna är som hämtade ur filmens värld. Läs mer HÄR.

Utställningen pågår till den 22 november.

Arr: Lindesberg Kultur och Fritid

torsdag 18 oktober 2012

Nya scenen är invigd!

Den nya scenen på Lindesbergs stadsbibliotek är invigd!


Så här såg det ut när Kultur- och fritidsnämndens ordförande Carina Östrand klippte det röda bandet med viss hjälp av Arne Johnsson och Karin Blomqvist.


Dessförinnan höll Carina Östrand ett invigningstal.


Kapell Malén stod för den musikaliska underhållningen. Gruppen består av Camilla Friman Malén på cello, Anna Johansson på violin och Klas Friman på gitarr.


Eva B Magnusson läste ett urval av sina egna dikter.


Även Agneta Rosendal Wistrand läste egna dikter.


Kvällens ciceron av detta Bokcafé Special var bibliotekets egen poet Arne Johnsson.

Foto: © Elisabet Staaf

onsdag 17 oktober 2012

Frikyrkorna i Lindesberg

I morgon torsdag den 18 oktober kl. 19.15 är det en föreläsning på Lindesbergs stadsbibliotek. Det är Erik Söderlund som föreläser om "Frikyrkorna i Lindesberg". Entré 20 kr.

Kristinakyrkan, Lindesberg
Bild lånad från Kristinakyrkans Facebooksida

Välkommen!

Arr: Linde Fornminnes och Hembygdsförening

tisdag 16 oktober 2012

Boktips med fjälltema

Höstens andra bokcafé hade som rubrik "Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen!". Kultur- och fritidschefen Johan Tranquist pratade om och visade många olika böcker om fjällen.

Han pratade om Claes Grundsten, som har gett ut flera foto- och fjällböcker, bl.a. Äventyrets stigar och Abisko, Kebnekaise.




Johan berättade även om Dag Hammarsköld, som hade en stor passion för fjällvärlden. Hans mest kända bok är Vägmärken, som är en samling personliga betraktelser vilka återfanns efter hans död.




Vidare talade Johan om STF:s årsböcker som brukar ha olika teman och som ges ut av Svenska Turistföreningen. Årsboken 2011 har titeln Svenska leder : på äventyr i andras spår.





Johan berättade också om Svenska Fjällklubben som är en ideell förening, vars ändamål är att främja sund fjällsport, samt verka för vidgad kännedom om fjällvärlden och ökad respekt för dess kvaliteter och naturvärden. Föreningen ger ut tidskriften Fjället samt årsboken Till fjälls. Till fjälls 2010-2011 har titeln Det var i Jämtland den svenska fjällturismen började.


Arne Johnsson tipsade om följande böcker:

August Strindberg: Vänligen August Strindberg : ett år - ett liv i brev

Arne läste ett av Strindbergs brev ur boken som tidigare är presenterad HÄR. Den förekommer på varje bokcafé i år eftersom det är Strindbergsåret.





Göran Bergengren: Fjärilssomrar

I boken porträtteras alla svenska fjärilar i personliga texter, kompletterade med basfakta och ett stort antal teckningar i blyerts och tusch.






Chris Forsne: Vår man i världen

Spännande politisk thriller som utspelas i en nära framtid, inspirerad av verkliga människor och verkliga händelser. 






Christer Hermansson: Kontorsmannen

Diktsamling som rör sig i en kommunal kontorsmiljö där allt kretsar kring kontorschefens liv och den verksamhet som han ansvarar för.





Margareta Lindholm: Tan

Roman som är baserad på den sanna historien om Monsieur Leborgne, mannen som bara kunde säga Tan. Han var neurologen Paul Brocas första kända patient. 1840 är han 30 år och har förlorat talförmågan och drabbas av svåra epileptiska anfall. Hans syster tar honom till ett sjukhus i Paris där han sedan lever fram till sin död 21 år senare. De enda ord han yttrar under dessa år är Tan.

Livfjädrar : Kvinnornas Sandviken / en bok av Anna Jörgensdotter, Helene Rådberg, Carolina Thorell

En helt ny bok som skildrar kvinnornas historia i Sandviken. Boksläpp den 19 oktober. Bokens titel kommer från en del av Sandvikens Järnverks historia. 1888 inreddes en särskild verkstad för tillverkning av fjädrar till klänningsliv, så kallade livfjädrar.


Tomas Löfström: Den siste resenären : Torgny Sommelius : en biografi

Torgny Sommelius har kallats den siste resenären i den svenska litteraturen. Han färdades ensam genom världen med skrivmaskin och kamera och gav ut fyra omdiskuterade reportageböcker innan han omkom i en mystisk flygolycka på Trinidad 1963.

Tomas Löfströms stora biografi om den bortglömda Sommelius är en medryckande berättelse om en ung författare och journalist i 50-talets Sverige, som tänjde tillvarons gränser och vidgade reseskildringarna.

Lilian O. Montmar: Maria Magdalena Mathsdotter : kungen, samekvinnan och den franske pastorn

Om samekvinnan Maria som besökte kungen. Hennes djärvhet, själsstyrka och kraft gav praktiska resultat. Fem nya barnhem i Lappland grundades mellan 1865 och 1869 och i mars 1871 fastställdes odlingsgränsen i lag.



Kristina Sandberg: Sörja för de sina

Den andra boken om Maj, hemmafru i Örnsköldsvik. Kriget är över och Maj kämpar med att vara kärleksfull, trygg och sörja för att hemmet ska bli harmoniskt och rationellt. Men ibland övermannar rädslan och oron henne kring allt som både hänt och skulle kunna hända henne och familjen.



Jerker Virdborg: Staden och lågorna

Viktor faller överbord i hamnen utanför sin hemstad. Det värdshus som han vaknar upp på är både underligt och skrämmande. Han blir snabbt satt i skuld och stängs in och hunsas för att betala av skulden. Boken utspelar sig i det mardrömslika gränslandet mellan nutid och historia, mellan liv och död.



Flera boktips från bokcaféet hittar du HÄR. Boktips från tidigare bokcaféer hittar du HÄR.

Invigning av scenen med dikter och musik

I morgon onsdag den 17 oktober kl. 19.15 inviger vi den nya scenen på Lindesbergs stadsbibliotek. Det är Kultur- och fritidsnämndens ordförande Carina Östrand som invigningstalar. Därefter läser Eva B Magnusson och Agneta Rosendal Wistrand sina dikter och Kapell Malén spelar musik.

Klicka på bilden för större format

Välkommen!

Arr: Lindesberg Kultur och Fritid

torsdag 11 oktober 2012

Nobelpriset i litteratur

2012 års Nobelpris i litteratur tilldelas den kinesiske författaren Mo Yan. Svenska Akademiens motivering lyder: "som med hallucinatorisk realism förenar saga, historia och samtid".

Mo Yan föddes 1955 i en bondfamilj i nordöstra Kina och började skriva tidigt. Hans verk har översatts till ett dussintal språk och han är i dag en av Kinas mest framstående författare. Det internationella genombrottet kom med romanen Det röda fältet, som väckte stor sensation när den kom ut 1987.

Just nu finns bara följande bok att låna på biblioteket:

Mo Yan:
Ximen Nao och hans sju liv

Översättning från kinesiska av Anna Gustafsson Chen.











Men snart finns det säkert flera böcker...

Vi köper in Vitlöksballaderna, en roman som översattes till svenska 2001.

Den tredje boken som är översatt till svenska, Det röda fältet, finns inte att köpa just nu. Men det kommer säkert en ny upplaga snart.

tisdag 9 oktober 2012

Föreläsning om tillväxt

Onsdag den 10 oktober kl. 18.30-20.30 är du välkommen till en föreläsning på Lindesbergs stadsbibliotek. Stellan Tengroth, som är författare till boken "Tillväxt till döds", vågar ifrågasätta en av våra allra heligaste kor: tillväxten. Föreläsning med fika och gruppdiskussion. Fri entré. Välkommen!

HÄR kan du läsa mer om Stellan Tengroth. 


Boken "Tillväxt till döds" finns att låna som e-bok med hjälp av ditt lånekortsnummer. Klicka HÄR.










Arr: Linde naturskyddsförening, Studiefrämjandet, Omställning Lindesberg samt Framtidsveckan Örebro län

måndag 8 oktober 2012

Om Lindesberg i Babel

Bild lånad från SVT

Bibliotekets vildvin


Vildvinet på bibliotekets innergård...


...har de underbaraste höstfärger just nu!



Passa på att ta en titt när du besöker biblioteket.



Foto: © Elisabet Staaf

fredag 5 oktober 2012

Bokcafé med ny scen

På Bokcaféet den här veckan var det smygpremiär för den nya scenen på övre plan på Lindesbergs stadsbibliotek.


Bibliotekslokalen har blivit lite större eftersom en skrubb och en toalett som inte fungerade har tagits bort. På så sätt fick en scen rum utan att inkräkta så mycket på golvutrymmet. Väggen bakom scenen är inte målad än, men den nya scenen gör att det blir lättare för alla att se var man än sitter. Hoppas att ni som besökare blir nöjda! Det blir invigning av scenen lite längre fram när det är målat och klart.


Bokcaféet hade rubriken "Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen!" och det var kultur- och fritidschefen Johan Tranquist som tipsade om flera böcker med fjälltema.


Arne Johnsson tipsade också om en hel del böcker. Vilka böcker de båda pratade om kommer i ett senare inlägg...

Foto: © Gunilla Dovsten

tisdag 2 oktober 2012

Höstens andra Bokcafé


I morgon onsdag den 3 oktober kl. 9.00 är det dags för höstens andra Bokcafé på Lindesbergs stadsbibliotek. Vi gör ett nytt försök med fjälltema under rubriken "Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen!" och hoppas att det går vägen den här gången.

Kaffe eller te med dopp för 10 kr medan du lyssnar till boktips. Välkommen!

Arr: Lindesberg Kultur och Fritid

måndag 1 oktober 2012

Bokcafétips

På förra bokcaféet skulle det egentligen ha handlat om fjällen. Pga förhinder blev det inte så, men vi gör ett nytt försök med det temat på den här veckans bokcafé onsdag den 3 oktober kl. 9.00. 

På förra bokcaféet blev det i stället andra boktips. Arne tipsade om följande böcker:

Nina Burton: Flodernas bok

Författaren knyter ihop kulturhistoria, miljö och naturen med sitt eget liv, medan hon följer floderna Rhône, Rhen och Themsen. Den här boken har vi tipsat om tidigare HÄR på bloggen.
Björn Edsta: Hakon Swenson : mannen bakom ICA

Boken handlar om en av handelns framgångsrikaste entreprenörer, mannen som tog initiativ till att starta ICA.

Eva Franchell: Partiet : en olycklig kärlekshistoria

Författaren är journalist och har varit anställd inom regeringskansliet. Hon berättar om Sveriges och socialdemokratins historia från slutet av 1960-talet och framåt, allt utifrån egna erfarenheter och upplevelser nära partiets toppskikt.
Helene Schjerfbeck: Och jag målar ändå : brev till Maria Wiik 1907 - 1928

Lena Holger har läst, samlat och kommenterat över hundra brev från Helene Schjerfbeck till vännen och konstnärskollegan Maria Wiik.

Agneta Lalander: Broder Gösta! : Nils Lindgrens brev till GAN 1943 - 57 

Breven speglar Nils Lindgrens totala lojalitet mot GAN och hans konst. Den överlevde även svåra duster med den omvittnat besvärlige och ombytlige GAN. 

Börje Lundberg: Boken om Bildjournalen : Sveriges största ungdomstidning, 1954 - 1969

De som var tonåringar på 50- och 60-talen minns Bildjournalen, som naturligtvis är värd en egen bok. Musikens värld speglades genom reportage och skivrecensioner. Journalisterna och fotograferna tillhörde den svenska eliten. Många är välkända än i dag, t.ex. Cecilia Hagen och Staffan Heimerson.

August Strindberg: Vänligen August Strindberg : ett år - ett liv i brev 

Den här boken förekommer på varje bokcafé i år eftersom det är Strindbergsåret. Se tidigare boktips HÄR

Jesper Waldersten: Waldersten 365

Jesper Waldersten är en av vår tids allra främsta och mest produktiva svenska konstnärer. Varje dag under ett helt år skapade Jesper Waldersten minst en unik bild som publicerades på hans hemsida, och som sedan har blivit till denna bok.

Fredrik Sjöberg: Varför håller man på?

Författaren skriver långa, vindlande och infallsrika berättelser som handlar om naturforskare, samlare och resenärer - personer som ofta liknar författaren själv. 







Ur magasinets gömmor hade Arne plockat fram följande två böcker:

Ludvig Nordström: Lort-Sverige 

Boken, som byggde på en reportageserie i radion 1938, vållade stor uppmärksamhet och debatt om de bostadssociala bristerna i det svenska samhället.


Birger Norman: Syneförrättning i folkhemmet 

Författaren var uppväxt i Ådalen och gav även ut diktsamlingar på dialekt. Denna reportageresa tillsammans med Stig Sjödin väckte uppmärksamhet när den utgavs 1964. Som kuriosa kan nämnas att författaren Tomas Sjödin är mycket fascinerad av Birger Norman och hans författarskap. Norman spelar en stor roll i Tomas Sjödins roman Tusen olevda liv finns inom mig. Läs mer om den romanen HÄR.


Per tipsade om följande böcker:

P C Jersild: Ypsilon

Romanfigurerna från tidigare böcker uppsöker författaren för att ställa honom till svars.
Bertil Pettersson: Livsryckningar : på ålderns vår

Författaren tacklar sitt åldrande med upprymd svartsyn och svart galghumor.

Bengt Sahlberg: Muntergök, mallgroda, morsgris : en sociozoologisk safari i en annorlunda värld

Har ni tänkt på hur mycket vi lånar metaforer och liknelser från djurens värld?






Boktips från tidigare bokcaféer hittar du HÄR