onsdag 27 februari 2013

Skillingtryck på biblioteket

I morgon kväll, torsdag 28 februari, kl. 19.15 finns det möjlighet att lyssna på Skillingtryck på Lindesbergs stadsbibliotek. Det är Linde Nyckelharpsklubb med sångare som framför gamla skillingtryck. Entré 20 kr.

Välkommen!

Arr: Linde Fornminnes och Hembygdsförening, Studieförbundet Vuxenskolan, Lindesberg Kultur och Fritid

måndag 25 februari 2013

Bokrea på biblioteket

Kom och fynda på bibliotekets egen bokrea!

Fr.o.m. i dag säljer vi gallrade böcker och tidskrifter till mycket förmånliga priser på Lindesbergs stadsbibliotek. Kanske kan du göra ett riktigt fynd!

Välkommen!

tisdag 19 februari 2013

Utställning om Kyrkberget

Just nu pågår en utställning på Väggen på Lindesbergs stadsbibliotek om det framtida naturreservatet Kyrkberget. Kyrkberget är ett anrikt område med höga naturvärden mitt i centrala Lindesberg.

Skiss på vattenreservoaren.
Klicka på bilden för att se den i större format.

Idéer och planer presenteras i bild och text av Kyrkbergsgruppen:
Kägelbanan, Sinnenas stig, Dansbana, Vattentornet, Fjärilsträdgård, Utsiktstorn, Pulkabacke, Lekplats, Plats för utomhuspedagogik, Eldstad, Sittplatser, Rekreation och Strövområde.

Kyrkbergsgruppen, som består av representanter från olika föreningar, finns på plats vid utställningen i dag den 19 februari kl. 13-15 samt nästa torsdag den 28 februari kl. 16-18.

Besök utställningen och kom gärna med egna förslag! Välkommen!

fredag 15 februari 2013

Arnes bokcaféböcker

De böcker som Arne presenterade på årets första bokcafé var följande böcker:


Bengt Cidden Andersson:
Hela bollen ska ligga still : dikter
Bengt Cidden Andesson var rörmokare från Läckeby i Kalmar län. Han gjorde stor succé med sina vardagsnära, berättande och mycket fina dikter. De kunde, som i denna bok, handla om barndomen och fotbollspelande, men i grunden låg alltid att de var fina betraktelser om livet.


Paul Auster:
Vinterdagbok
(översatt av Ulla Roseen)
Paul Auster är en amerikansk författare med många stora och fascinerande romaner bakom sig. De flesta handlar på något sätt om den stora och labyrintiska staden New York - om Brooklyn och Manhattan - säregna, spännande drömspel. Denna bok är en slags självbiografi, en betraktelse över livet så som det satt sina spår på kroppen. Vad allt har man inte varit med om - och allt följer en genom livet. Ulla Roseen står för en stråland översättning. Utgiven 2013.

Provläs boken HÄR.

Stig Dagerman:
Bränt barn
Stig Dagermans andra roman. Han skrev den i slutet av 40-talet, han var den unge succéförfattaren som hade en sådan genomskådande blick på människorna och deras förehavanden. Bränt barn handlar om en far och en son, Knut och Bengt, och de kvinnor som de har förhållanden med. Bengts mor har just dött och pojken genomgår en årslång sorgekris och boken är både ett inträngande porträtt av sorgen, livslögnerna och kärleken, samtidigt som den ger mycket fina tidsbilder från ett svunnet Stockholm.


Johannes Edfelt:
Profiler och episoder
Poeten Johanes Edfelt ger här mustiga och färgstarka porträtt av författare och andra han mött under sin långa levnad. Han har verkligen förmåga att levandegöra och ömsint betrakta sina medmänniskor.




Qaisar Mahmood:
Jakten på svenskheten
Qaisar Mahmood har sitt ursprung i Pakistan. Han är revisor till yrket men kom att intressera sig för vad som egentligen är svenskt. Det blir en roande och allvarlig historia om ursprung, seder, vad vi egentligen är för några och hur vi alla ser på oss och varandra. Utgiven 2012.

Provläs boken HÄR. Finns även att låna som e-bok.

Cilla Naumann:
Springa med åror
En stark roman om två kvinnor som varit vänner sedan barndomen. Den ena är uppvuxen på landsbygden, den andra sommargäst från Stockholm. Cilla Naumann ger ett intensivt och vackert porträtt av uppväxt, moderskap, faderskap, vänskap, olika villkor och syn på livet i denna mycket fina skildring. Utgiven 2012.

Provläs boken HÄR. Finns även att låna som ljudbok och e-bok.

fredag 8 februari 2013

Ny utställning


I morgon lördag den 9 februari kl. 12.00 är det vernissage i Galleri Konstrummet på Lindesbergs stadsbibliotek. Det är utställningen "Under skyddande blad" av Josefin Skön som invigs.

I Josefin Sköns bilder återfinner man ofta människor och natur. Perspektivet är förskjutet och blommorna och dess grönska är större än människorna. För att göra sina bilder arbetar hon med olika tekniker som grafik, akvarell och måleri. I några av hennes bilder finns det även broderi.

Till utställningen finns en konsthandledning som kan användas för att se på utställningen tillsammans med barn.  Läs mer HÄR.

Utställningen pågår till den 6 mars.

onsdag 6 februari 2013

Pers bokcafétips

På årets första bokcafé i förra veckan presenterade Per följande böcker:

Cordelia Edvardson:
För att livet ska bli något mera uthärdligt bör man tro på under

Ett urval av Cordelia Edvardsons krönikor som har varit publicerade i Svenska Dagbladet. Utgiven 2012.

Provläs några sidor ur boken HÄR.




Ronny Ambjörnsson:
Ellen Key : en europeisk intellektuell

Ellen Key är en av våra mest kända författare utomlands, som hade stort inflytande i den feministiska och pedagogiska debatten i början av 1900-talet. ”En tankebiografi om de idéer som präglade Ellen Keys tid och de människor som bar fram dem.” Utgiven 2012.

Provläs några sidor ur boken HÄR.



Hedvig Hedqvist:
Kärlek och kärnfysik : Lise Meitner, Eva von Bahr och en vänskap som förändrade världen

"Kärlek och kärnfysik är berättelsen om upptäckten av nukleär fission, men framför allt om relationen mellan två fysiker. I sina hemländer hade österrikiska Lise Meitner och svenska Eva von Bahr (liksom andra kvinnor) inte rätt att forska vid universiteten. De möttes därför i Berlin, i en elitistisk och mansdominerad värld, och utvecklade en kärlek som komplicerades av det första världskriget, fick politiska dimensioner i Tredje riket och skulle komma att bli livsavgörande när andra världskriget väl bröt ut." Utgiven 2012.

Provläs några sidor ur boken HÄR.



A day in the world : ett dygn i tusen bilder / urval av Daphné Anglès ... ; [bildtexter: Johan Erséus ...] ; [översättning: Åsa Jonason, Hans-Jacob Nilsson]

”Det här är den största fotobok som någonsin gjorts om en enda dag - en historisk och fotografisk dokumentation av vardagen där fotografer över hela världen samverkar. I boken finns ett urval av de bästa av alla de bilder som togs den 15 maj 2012 - ett datum som kommer att bli klassiskt i fotografins historia. Boken innehåller tusen bilder, utvalda av en internationell jury.” Utgiven 2012.

Provläs några sidor ur boken HÄR.

fredag 1 februari 2013

Modell över Lindesberg

I går kväll var det en föreläsning på Lindesbergs stadsbibliotek som handlade om "Småstadens hus". I samband med den kunde man även studera en del av det modellbygge över Lindesberg, som Modellbyggarcirkeln i Linde Fornminnes och Hembygdsförening håller på med. Här följer några bilder på delar av modellen över Lindesberg så som staden såg ut omkring år 1925.


Många intresserade, både medlemmar och andra, passade på att titta på modellbygget.


Översikt över Lindesberg från norr med Gamla Kirurgen i förgrunden.


Gamla Kirurgen som huset såg ut omkring år 1925.


Kvarteret Bägaren är under uppbyggnad på modellen. I förgrunden kartan över kvarteret där biblioteket numera finns.


Kvarteret Trädgården och Väduren längre söderut längs Kungsgatan, sett från norr .


Blombergska gården mitt emot biblioteket. Huset såg tidigare ut så här.


Kvarteret Trädgården och Väduren på var sin sida om Skolgatan, sett från öster längs Kristinavägen.



Till vänster ser man Kristinavägen 31 i hörnet Kristinavägen-Skolgatan.


Flyttar man blicken lite åt höger kan man blicka in längs Skolgatan.


Förhoppningsvis kommer flera tillfällen framöver att få titta på modellen som är under uppbyggnad.

Klicka på bilderna om du vill se dem i större format.

Foto: © Elisabet Staaf