torsdag 30 maj 2013

Arnes bokcafétips

Här kommer Arnes boktips uppfiskade ur bokhavet på vårens sista bokcafé.

Anna Bergenström:
Annas mat

Ny uppdaterad och utökad upplaga av en riktig kokboksklassiker. Mer än 200 nya recept och många nya stämningsfulla bilder av dottern Fanny Bergenström och Nisse Petersson, och ännu fler råd och tips. En kokbok med både lättlagad vardagsmat och mera tidskrävande festmat, sallader, soppor, desserter och bröd. Matkunskapen och inspirationen flödar som vanligt när det gäller Anna Bergenström. Provläs några sidor ur boken HÄR eller ännu hellre - låna hela boken på biblioteket!


Gunnar D. Hansson:
Olunn

Poeten, översättaren och  litteraturhistorikern Gunnar D. Hansson fick sitt lyriska genombrott med denna första bok i en trilogi, som nu har givits ut i en volym tillsammans med de övriga böckerna i trilogin: Lunnebok och Idegransöarna. De är en slags genreöverskridande lyriska monografier, såväl fågel som fisk och mitt emellan.


Ernest Hemingway:
Den gamle och havet

Hemingways kanske mest beundrade mästerverk handlar om den gamle fiskaren Santiago som åker ut på havet i sin lilla båt 84 dagar i rad utan fiskelycka. I hamnen kastar byborna medlidsamma blickar efter honom när han varje kväll kommer in utan fångst. Men han är övertygad om att han har mer att ge...


Herman Melville:
Moby Dick eller Den vita valen

En klassiker om den stora valen Moby Dick som är kapten Ahabs största fiende. I en tidigare strid med valen har Ahab förlorat ett ben. Kaptenen ger sig ut på jakt efter valen och en ung man ombord blir vittne till kaptenens besatthet.




Vilhelm Moberg:
Din stund på jorden

Boken kan läsas som ett avsked till den utvandrarvärld som sysselsatte Vilhelm Moberg i över tio år. Den handlar om svenskamerikanen Albert Carlson som på 1960-talet försöker få syn på sitt eget liv. Han tänker tillbaka på föräldrahemmet och sin bror som dog som liten pojke.


Sven O. Kullander:
Ryggsträngsdjur: strålfeniga fiskar

En bok i serien Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna, utgiven av Artdatabanken på Sveriges lantbruksuniversitet 2012. Medförfattare är Bo Delling. I den här boken kan man lära sig mycket om fiskar som är en intressant djurgrupp bland ryggradsdjuren. De utgör en del av vår kulturhistoria, bland annat inom fiskerinäringen, matlagningskonsten och akvariekulturen.


Cajsa Warg:
Cajsa Warg och hennes kokbok / utgiven: i urval med en kulturhistorisk inledning av Margit Palmaer

Margit Palmaer, som bodde i Wadköping i Örebro, gav ut Cajsa Wargs kokbok i urval. Margit Palmaer skrev dessutom en kulturhistorisk inledning till kokboken.



Graham Swift:
Våtmarker

Författaren fick sitt genombrott med romanen Våtmarker. Berättelsen handlar om historieläraren Tom Crick, som när han hotas av avsked börjar undervisa sina elever om hur hans eget och hans släkts liv har formats av historien och miljön i Norfolks våtmarker.


Per Wästberg:
Gustav Adolf Lysholm : diktare, drömmare, servitör : en biografi

En ny biografi utgiven 2013 som handlar om Stockholmsskildraren Gustav Adolf Lysholm som levde 1909-1989. För sin försörjning arbetade han som servitör på Amerika Linien och en rad Stockholmsrestauranger. Per Wästberg porträtterar här en nära vän vars författarskap var i otid med tiden.


Välkommen åter till våra bokcaféer i höst! Håll utkik på bibliotekets hemsida där vi annonserar när datumen för bokkcaféerna är klara. Där finns även boktips från en del av vårens bokcaféer.

måndag 27 maj 2013

Pers bokcafétips och publiktips

På vårens sista bokcafé var temat fiskeböcker och andra läsupplevelser uppfiskade ur bokhavet. Johans boktips finns i förra inlägget. Här kommer Pers boktips:

Det nappar! Det nappar! : en antologi / av Gunder Andersson & Lena S. Karlsson

Antologin är utgiven av En bok för alla 2006.

Per läste Thore Skogmans "Storfiskarvals" som finns återgiven i boken.





Jerome K. Jerome:
Tre män i en båt

I denna klassiker med första svenska upplaga 1890 reser vännerna J, George, Harris och hunden Montmorency på en flotte från London till Oxford. De underhåller varandra med spirituella samtal och skrönor på vägen.

Per läste ur kapitel 17. Där beskrivs ett besök på en pub och mötet med fem olika karlar, som var för sig påstår sig ha fångat den praktfulla laxöring som fanns uppsatt på pubens vägg.


Peter Kihlgård:
Koncipieringen av en gädda

Per läste två stycken ur denna skönlitterära bok, som är utgiven 1988. I det första stycket som han läste ges råd vid tillagning av gädda. I den andra berättelsen jämförs flugfiskarens livshållning kontra gäddfiskarens.


Birger Norman:
Ön

Detta är en självbiografisk bok av författaren Birger Norman som var uppväxt i Ådalen och bl.a. skrev dikter på dialekt. Boken utgavs första gången 1963, men den version som biblioteket har är utgiven 1977 och är illustrerad med trägravyrer av Gunnar Erkner.

Per läste dikten "Första metardagen" ur boken.

Som kuriosa kan nämnas att författaren Tomas Sjödin är mycket fascinerad av Birger Norman och hans författarskap. Norman spelar en stor roll i Tomas Sjödins roman Tusen olevda liv finns inom mig som kom ut 2011. Läs mer om den romanen HÄR.


Hasse Jansson:
Alla tiders fiskar

Utgiven 1995 och illustrerad med litografier och akvareller av Wilhelm von Wright.


Hasse Jansson:
Ut och fiska!

En bok för barn och ungdomar som handlar om sportfiske. Utgiven 1998.




Eva B. Magnusson som satt i publiken kom med två boktips i ämnet:

Staffan Ekegren:
Fångad av gös : från sjöbotten till matbord

Örebroförfattaren Staffan Ekegren skriver om gös i Hjälmaren ur flera perspektiv: zoologi, fiske, kokkonst och kulturhistoria. Boken är utgiven 2011.




Blå Passion : en antologi / [redaktion: Eva B. Magnusson ...]

Boken är utgiven av Örebro läns författarsällskap 2012. I antologin har Erik Lindström skrivit om fiskelycka.


En annan kvinna i publiken berättade att det ska finnas en skrift om fisk i Råsvalen. Tyvärr har vi inte kunnat belägga den. Kanske någon annan som vet vad den heter? Skicka i så fall ett mejl, se adressen i högerspalten.

De böcker som Arne presenterade på vårens sista bokcafé kommer i ett senare inlägg.

fredag 24 maj 2013

Bokcafétips om fiske

Vårens sista bokcafé hade rubriken "Fiskafänge i bokhavet". Bibliotekarierna Per Andersson och Arne Johnsson presenterade böcker med fiskeanknytning. Även Kultur- och fritidschefen Johan Tranquist hade letat fram några favoriter bland fiskeböcker, som Arne presenterade då Johan var förhindrad att vara med på bokcaféet. Johans favoriter bland fiskeböckerna på bibliotekets hyllor är följande böcker:

Hans Lidman:
Det nappar i Svartån

Boken är utgiven i flera upplagor. På Lindesbergs bibliotek har vi 3:e upplagan från 1958.



Lennart Borgström:
Snilledrag, lyckokast och bottennapp : historien om ABU - ett svenskt familjeföretags öde

Boken som utkom 2003 handlar om verkstadsföretaget ABU i Blekinge, som grundades 1921 och som har producerat olika fiskeredskap, t.ex. spinnrullar. Boken ifrågasätter även de arvsskatteregler som driver familjeföretag i händerna på storbolag.

Bill Sjöström:
Den fulländade flugbindaren

Den här boken med illustrationer av Rolf Smedman, finns i två upplagor från 1970-talet på biblioteket. Här får man lära sig hur man binder flugor och annat om sportfiskeredskap. På bokcaféet visades även Johans egentillverkade flugor.


Izaak Walton:
Den fulländade fiskaren

Översättning och förord av Olof Lagercrantz och teckningar av Stig Åsberg. Biblioteket har en upplaga från 1964 i magasinet.


Nils Färnström:
Streamer mot strömmen

En klassiker om sportfiske utgiven 1965.








Den stora boken om flugfiske

Redaktör och författare Göran Cederberg m.fl. Boken handlar som titeln anger om flugfiske och har getts ut i flera upplagor. Biblioteket har 5:e upplagan från 2001.

Mikael Engström:
Med korpen vid ån : fiskeberättelser

Boken innehåller fiskeskildringar och är illustrerad av författarens egna foton. Författaren är frilansande journalist och fotograf som skriver artiklar i bl.a. tidksrifterna Flugfiske och Fiske för alla. Han skriver även barn- och ungdomsböcker, har varit sommarpratare i P1 och fick Hans Lidman-priset 1989. Läs mer om författaren HÄR.


Nils Färnström:
Öring : sländor och nymfer : ny metod i flugfiske

Ännu en bok av Nils Färnström, utgiven 1960, som tyvärr saknas i vårt bibliotek. Om du vill låna boken kan vi beställa hem den som fjärrlån från något annat bibliotek.


Böckerna som Per och Arne presenterade på bokcaféet kommer i senare inlägg.

onsdag 22 maj 2013

Skaparlust


Just nu pågår utställningen "Skaparlust" vid Väggen på Lindesbergs stadsbibliotek. Det är Oskar, Ellen och Anita Lindgren som ställer ut målningar i olika tekniker som akryl, torrnål, akvarell och linoleumtryck. På utställningen av farmor Anita och hennes barnbarn finns det även fingervirkade alster.

Utställningen pågår till den 3 juni 2013. Välkommen att bli inspirerad!

måndag 20 maj 2013

Vårens sista bokcafé

På onsdag 22 maj kl. 9.00 är det dags för vårens sista bokcafé. Det blir "Fiskafänge i bokhavet" med Per Andersson och Arne Johnsson. Kom och lyssna till boktipsen samtidigt som du dricker en kopp kaffe eller te med dopp för 10 kr.


Välkommen!

Arr: Lindesberg Kultur och Fritid

måndag 6 maj 2013

Solenergidag på biblioteket


Vill du veta mer om solenergi? Med solens hjälp kan du få både el och varmvatten, beroende på vilken teknik du väljer. Solenergi är just nu en av de snabbast växande marknaderna i världen. Alla som har ett tak, yttervägg eller tomtmark kan utnyttja solenergi.

På onsdag den 8 maj kl. 15-18 är det European Solar Days på Lindesbergs stadsbibliotek. Då finns din kommunala energi- och klimatrådgivare på biblioteket för att ge dig mer information om solel, solvärme, varmvatten med hjälp av solen, bidragsmöjligheter m.m.

Läs mer om solenergidagarna på Solardays.se.