fredag 20 september 2013

Boktips från bokcaféet

Höstens första Bokcafé hade rubriken "...Om jag inte kan komma på något att läsa..." - en stund om böcker, författare, upplevelser. Karin, Per och Arne tipsade om böcker. Här presenterar Karin och Per sina boktips.

Alain Mabanckou: I morgon fyller jag tjugo

Tioåriga Michel växer upp i Pointe Noire, en stad vid Atlantkusten i Kongo. Det är tidigt 70-tal och genom radion strömmar nyheter från hela världen. Allting skildras ur en liten pojkes synvinkel. En både charmig och ironisk roman.

Christie Watson: Små solfåglar långt borta

12-åriga Blessing bor i Lagos med sina föräldrar och sin storebror Ezekiel. De lever ett bekvämt liv i ett modernt hus. En dag träffar pappan i familjen en ny kvinna, och mamman och barnen måste flytta till en liten by på landet. Där bor mormor och morfar. Hela livet förändras. Det finns inget kylskåp och inte rinnande vatten. De måste byta religion från kristendom till islam.

Vi får följa mormoderns arbete som barnmorska, men även den politiska utvecklingen i Nigeria. En både rolig och sorglig berättelse som vunnit ett av Storbritanninens finaste debutpris.


Paul Desalmand: Mitt liv som bok

I Mitt liv som bok får vi följa en bok som berättar om hela sitt långa liv, ända fram till flykten undan papperskvarnen. Den ultimata kärleksförklaringen till Boken.


Flydda dagar : Berättelser från trakterna runt sjön Råsvalen

I boken ingår bl.a. berättelsen "En sommarutflykt i Bergslagen" ur Svenska Turistföreningens årsskrift 1892. Årsskriften finns för övrigt också att låna på biblioteket.


Leonora Carrington: Den ovala damen och andra noveller

Per läste novellen "Debutanten" ur denna novellsamling av konstnären och författaren Leonora Carrington. Förutom att vara verksam som bildkonstnär har hon skrivit flera skönlitterära böcker.
Arnes boktips från Bokcaféet presenteras vid ett senare tillfälle.

fredag 13 september 2013

Gatukatten Bob

James Bowen:
Gatukatten Bob : berättelsen om hur en man och en katt tillsammans fann hopp på gatorna

Kanske hör du till dem som har läst boken om Bibliotekskatten Dewey? Om du gillade den boken, kommer du definitivt att älska den här boken lika mycket. Den handlar om en annan katt som numera har blivit en världskändis.

Författaren James Bowen är gatumusikant i London och håller på att ta sig ur ett liv med droger. Han har nyss fått en träningslägenhet då han en dag hittar en skadad hemlös katt hopkrupen i huset där han bor. James kan inte låta bli att hjälpa den röda katten även om han har tillräckligt med sina egna problem. Det visar sig vara en ovanligt intelligent hankatt som han döper till Bob. Bob flyttar in hos James och följer trofast honom vart han än går, ofta bekvämt placerad på husses axlar. Han följer med när James försörjer sig som gatumusiker och försäljare av de hemlösas tidning. Snart är de oskiljaktiga vänner och i boken får man följa deras olika äventyr, både lustiga och emellanåt farliga äventyr, som förändrar bådas liv och långsamt läker såren från det förflutna. Det är en lättläst och charmig bok som går rakt in i hjärtat - en riktig solskenshistoria.

Man kan även följa gatukatten Bob på Facebook och se en mängd filmer med honom på YouTube.

tisdag 10 september 2013

Språkcafé

I morgon onsdag kl. 16.00 är det dags för höstens första Språkcafé på Lindesbergs stadsbibliotek. Här har du chansen att öva på att prata svenska. Vi bjuder även på en kopp kaffe eller te.

Välkommen!

Arr: Lindesberg Kultur och Fritid i samarbete med ABF, Röda Korset och Svenska kyrkan

måndag 9 september 2013

Höstens första bokcafé

På onsdag den 11 september kl. 9.00 slår vi upp portarna för höstens första Bokcafé på Lindesbergs stadsbibliotek. Välkommen!

Klicka på bilden för att se den i större format

Arr: Lindesberg Kultur och Fritid