fredag 20 september 2013

Boktips från bokcaféet

Höstens första Bokcafé hade rubriken "...Om jag inte kan komma på något att läsa..." - en stund om böcker, författare, upplevelser. Karin, Per och Arne tipsade om böcker. Här presenterar Karin och Per sina boktips.

Alain Mabanckou: I morgon fyller jag tjugo

Tioåriga Michel växer upp i Pointe Noire, en stad vid Atlantkusten i Kongo. Det är tidigt 70-tal och genom radion strömmar nyheter från hela världen. Allting skildras ur en liten pojkes synvinkel. En både charmig och ironisk roman.

Christie Watson: Små solfåglar långt borta

12-åriga Blessing bor i Lagos med sina föräldrar och sin storebror Ezekiel. De lever ett bekvämt liv i ett modernt hus. En dag träffar pappan i familjen en ny kvinna, och mamman och barnen måste flytta till en liten by på landet. Där bor mormor och morfar. Hela livet förändras. Det finns inget kylskåp och inte rinnande vatten. De måste byta religion från kristendom till islam.

Vi får följa mormoderns arbete som barnmorska, men även den politiska utvecklingen i Nigeria. En både rolig och sorglig berättelse som vunnit ett av Storbritanninens finaste debutpris.


Paul Desalmand: Mitt liv som bok

I Mitt liv som bok får vi följa en bok som berättar om hela sitt långa liv, ända fram till flykten undan papperskvarnen. Den ultimata kärleksförklaringen till Boken.


Flydda dagar : Berättelser från trakterna runt sjön Råsvalen

I boken ingår bl.a. berättelsen "En sommarutflykt i Bergslagen" ur Svenska Turistföreningens årsskrift 1892. Årsskriften finns för övrigt också att låna på biblioteket.


Leonora Carrington: Den ovala damen och andra noveller

Per läste novellen "Debutanten" ur denna novellsamling av konstnären och författaren Leonora Carrington. Förutom att vara verksam som bildkonstnär har hon skrivit flera skönlitterära böcker.
Arnes boktips från Bokcaféet presenteras vid ett senare tillfälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar