måndag 21 november 2011

Augustpris-vinnare kommer till Lindesberg!

Augustpriset delades ut i går kväll. En av årets pristagare, Elisabeth Åsbrink, kommer till Lindesberg på Bokens Dag i morgon kväll. Så om du inte redan har köpt biljett till Bokens Dag - gör det!

2011 års Augustpris för Årets svenska fackbok gick till Elisabeth Åsbrink för hennes bok Och i Wienerwald står träden kvar.

Juryns motivering lyder:
"Ur en skatt av obesvarade brev utvinner författaren flera perspektiv på vår historia och vårt samhälle. Den får läsaren att söka svaren på frågan om vad som är rätt och fel i en historia som berör."
2011 års Augustpris för Årets svenska skönlitterära bok gick till Tomas Bannerhed för romanen Korparna.

Juryns motivering lyder:
"På Undantaget kommer ingen undan sin natur. Vare sig det rör sig om jorden eller genetiken. Det handlar om far och son, om arv och miljö, om fåglar och frihetslängtan. Korparna är en klassisk utvecklingsroman, stadigt rotad i den svenska litteraturtraditionen. Men framförallt är den en roman om naturen i betraktarens öga. Och genom den unge Klas klara blick får vi se den återfödas i all sin obönhörliga storslagenhet: dödlig och frodig, sällsam och magisk. Tomas Bannerhed plöjer helt nya fåror i ordbruket. Vi kan inte annat än förundras över denna rikedom: från rönnbärens färg till rördrommens flykt."


2011 års Augustpris för Årets svenska barn- och ungdomsbok gick till Jessica Schiefauer för ungdomsboken Pojkarna.

Juryns motivering lyder:
"Med vass och avslöjande flickblick infiltreras Pojklandet. En idéroman som strävar efter att upplösa språkets, växandets och verklighetens gränser. Om kroppen som slagfält och manligheten som drog."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar