fredag 10 januari 2014

Boktips och föreläsning


Clas Thor, Astrid Lindén, Jan-Peter Lahall:
"I Linde och trakterna däromkring, skrivs det mycket vackert" : litteraturer till Yxe, Lindesberg, Siggebohyttan, Usken, Råsvalen, Storå, Stråssa, Ramsberg, Rockhammar, Frövi och Fellingsbro.

Tillsammans med fotografen Jan-Peter Lahall tar författarna Clas Thor och Astrid Lindén oss med på åtta litteraturer till fots, med tåg, buss, bil, cykel och kanot till vackra trakter i Lindesberg och dess omgivningar. I boken kan man läsa om många författare som har bott och verkat här i trakterna, bland andra Ida Bäckmann.

Nu har du chansen att höra Astrid Lindén berätta om Ida Bäckmann. Vårens första föreläsning på Lindesbergs stadsbibliotek torsdag den 16 januari kl. 19.15 har rubriken "...en sagohimmel med utsikt åt avgrunden" - om Ida Bäckmann, Storåbon som var Gustaf Frödings vita korp, Selma Lagerlöfs väninna och världsreporter med näsa för revolutioner.


Ida Bäckmann, som levde 1867-1950, var en stridbar reporter och författare. Hon kände Gustaf Fröding och Selma Lagerlöf och skrev böcker om dem. Hon var en av sin tids stora resenärer och skrev resebrev till Dagens Nyheter och Stockholms Dagblad om de händelser som hon bevittnade. Hon skrev även självbiografiska böcker. Hon kom ursprungligen från Åmål, men bodde i många år, fram till sin död, i Guldsmedshyttan.

Entré 50 kr, STF-medlemmar 30 kr.

Arr: STF Bergslagen i samarbete med Lindesbergs stadsbibliotek

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar