fredag 28 januari 2011

Boktips om Förintelsen

I går var det Förintelsens minnesdag som firas varje år den 27 januari. Här är några tips på böcker som har kommit ut de senaste åren:

Thomas Buergenthal: Pojken som överlevde Förintelsen

En oerhört stark berättelse om den lilla pojkens hårda kamp för sitt liv i Auschwitz och Sachsenhausen och livet därefter. En månad före sin elvaårsdag befriades Thomas av polska och sovjetiska trupper. Han var med om slutstriden i Berlin innan han hamnade på ett barnhem i Polen. Han smugglades sedan ut till Tyskland, och återförenades mirakulöst med sin mor. Senare emigrerade han till USA och utbildade sig till jurist. Han är nu en internationellt känd domare och författare till många böcker i internationell rätt och mänskliga rättigheter.


Magda Eggens: Jag måste berätta

Magda Eggens upplevde själv som ung nazisternas förintelseläger. Hon och hennes syster överlevde men resten av familjen mördades. Magda kom till Sverige när hon räddats och har sedan bott här hela sitt liv. I den här boken berättar hon om sitt dramatiska öde och sin kamp för att förhindra att något liknande ska kunna hända igen.


Per Agne Erkelius: Hotel Galicja

En svensk författare träffar en ung judinna från Israel under en resa till Cypern 1963. Det blir ett möte som sätter outplånliga spår. Sent i livet uppfyller han sitt löfte att ta reda på vad som hände hennes familj efter deportationen från Paris 1942. Det blir en smärtsam resa till det förflutna och till den polska staden Oswiecim, före detta Auschwitz.

Efter Hitlers övertagande av Österrike 1938 flydde Régine med sin judiska familj från Wien till Sverige. Men de utvisades och flydde vidare till Frankrike. De greps under den stora razzia som fransk polis och tyska SS genomförde i Paris 1942. Régine som då var sju år lyckades fly.

Det här är en berättelse som ställer frågan om hur mycket en nutida människa kan förstå innebörden av förintelsen och människornas öden i lägren.


Sören Sommelius: Sanna historier om flickan i Auschwitz

Den fjortonåriga Kazimiera Kurdziel hamnar 1940 i utrotningslägret i Auschwitz. Boken handlar om hur hon sedan forslas mellan olika läger för att till slut räddas och med hjälp av Folke Bernadottes vita bussar kommer till Malmö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar