Höstens andra bokcafé hade som rubrik "Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen!". Kultur- och fritidschefen Johan Tranquist pratade om och visade många olika böcker om fjällen.
Han pratade om Claes Grundsten, som har gett ut flera foto- och fjällböcker, bl.a. Äventyrets stigar och Abisko, Kebnekaise.
Johan berättade även om
Dag Hammarsköld, som hade en stor passion för fjällvärlden. Hans mest kända bok är
Vägmärken, som är en samling personliga betraktelser vilka återfanns efter hans död.
Vidare talade Johan om STF:s årsböcker som brukar ha olika teman och som ges ut av Svenska Turistföreningen. Årsboken 2011 har titeln Svenska leder : på äventyr i andras spår.
Johan berättade också om Svenska Fjällklubben som är en ideell förening, vars ändamål är att främja sund fjällsport, samt verka för vidgad kännedom om fjällvärlden och ökad respekt för dess kvaliteter och naturvärden. Föreningen ger ut tidskriften Fjället samt årsboken Till fjälls. Till fjälls 2010-2011 har titeln Det var i Jämtland den svenska fjällturismen började.
Arne Johnsson tipsade om följande böcker:
August Strindberg: Vänligen August Strindberg : ett år - ett liv i brev
Arne läste ett av Strindbergs brev ur boken som tidigare är presenterad HÄR. Den förekommer på varje bokcafé i år eftersom det är Strindbergsåret.
Göran Bergengren: Fjärilssomrar
I boken porträtteras alla svenska fjärilar i personliga texter, kompletterade med basfakta och ett stort antal teckningar i blyerts och tusch.
Chris Forsne: Vår man i världen
Spännande politisk thriller som utspelas i en nära framtid, inspirerad av verkliga människor och verkliga händelser.
Christer Hermansson: Kontorsmannen
Diktsamling som rör sig i en kommunal kontorsmiljö där allt kretsar kring kontorschefens liv och den verksamhet som han ansvarar för.
Margareta Lindholm: Tan
Roman som är baserad på den sanna historien om Monsieur Leborgne, mannen som bara kunde säga Tan. Han var neurologen Paul Brocas första kända patient. 1840 är han 30 år och har förlorat talförmågan och drabbas av svåra epileptiska anfall. Hans syster tar honom till ett sjukhus i Paris där han sedan lever fram till sin död 21 år senare. De enda ord han yttrar under dessa år är Tan.
Livfjädrar : Kvinnornas Sandviken / en bok av Anna Jörgensdotter, Helene Rådberg, Carolina Thorell
En helt ny bok som skildrar kvinnornas historia i Sandviken. Boksläpp den 19 oktober. Bokens titel kommer från en del av Sandvikens Järnverks historia. 1888 inreddes en särskild verkstad för tillverkning av fjädrar till klänningsliv, så kallade livfjädrar.
Tomas Löfström: Den siste resenären : Torgny Sommelius : en biografi
Torgny Sommelius har kallats den siste resenären i den svenska litteraturen. Han färdades ensam genom världen med skrivmaskin och kamera och gav ut fyra omdiskuterade reportageböcker innan han omkom i en mystisk flygolycka på Trinidad 1963.
Tomas Löfströms stora biografi om den bortglömda Sommelius är en medryckande berättelse om en ung författare och journalist i 50-talets Sverige, som tänjde tillvarons gränser och vidgade reseskildringarna.
Lilian O. Montmar: Maria Magdalena Mathsdotter : kungen, samekvinnan och den franske pastorn
Om samekvinnan Maria som besökte kungen. Hennes djärvhet, själsstyrka och kraft gav praktiska resultat. Fem nya barnhem i Lappland grundades mellan 1865 och 1869 och i mars 1871 fastställdes odlingsgränsen i lag.
Kristina Sandberg: Sörja för de sina
Den andra boken om Maj, hemmafru i Örnsköldsvik. Kriget är över och Maj kämpar med att vara kärleksfull, trygg och sörja för att hemmet ska bli harmoniskt och rationellt. Men ibland övermannar rädslan och oron henne kring allt som både hänt och skulle kunna hända henne och familjen.
Jerker Virdborg: Staden och lågorna
Viktor faller överbord i hamnen utanför sin hemstad. Det värdshus som han vaknar upp på är både underligt och skrämmande. Han blir snabbt satt i skuld och stängs in och hunsas för att betala av skulden. Boken utspelar sig i det mardrömslika gränslandet mellan nutid och historia, mellan liv och död.
Flera boktips från bokcaféet hittar du HÄR. Boktips från tidigare bokcaféer hittar du HÄR.