måndag 23 december 2013

God Jul!


Lindesbergs bibliotek önskar alla en riktigt
God Jul och ett Gott Nytt År!

Biblioteksbloggen gör nu ett uppehåll över jul, nyår och trettonhelgen, men återkommer i januari.

Om du läser några bra böcker och vill tipsa andra om dem får du gärna skicka in boktipsen till vår epost: biblioteksbloggen@lindesberg.se så kommer de här på bloggen sedan.

Foto: © Marie Ekström

fredag 20 december 2013

Bokcafé med julinspiration

December månads bokcafé gick i julens tecken. Per Andersson, Arne Johnsson, Kristina Öster och Karin Blomqvist tipsade om böcker och läste noveller som handlade om julen. Arne spelade även ett par julskivor på resevevgrammofon.


Julberättelser : en antologi / sammanställd av Magnus Palm

Per läste berättelsen "En privatdetektivs julafton" av Åke Holmberg med Ture Sventon i huvudrollen. Berättelsen ingår i den här antologin.


Claes Hylinger:
Dagar och nätter i Paris och Göteborg : dagboksblad, dikter, prosa

En tidig klassiker av Claes Hylinger. Dagbok, diverse, prosa i en vacker skön blandning - allt med Hylingers till synes avspända, lätt kåserande stil (dock med en ton av allvar bakom). Arne läste ett stycke om Luciafirande för en svensk student och författare in spe i Paris på 50-talet.

Finns även att låna som e-bok.


Arne spelade även dessa skivor:
Bjällerklang med Kalle Svensson till Sune Waldimirs orkester
Sjömansjul på Hawaii med Yngve Stoors Hawaiiorkester

Detta är två gamla stenkakeklassiker som Arne spelade på en resevevgrammofon.


Svenska turistföreningens årsbok. 2013 : Tidernas resa : en årsbok i tre sekler

Svenska turistföreningens årsskrift. 1892

Arne pratade även om Svenska turistföreningens (STF:s) årsböcker. Den som kommer nu 2013 är den sista som kommer ut då STF har beslutat att upphöra med utgivningen. Den sista utgåvan handlar om årsboken genom åren. Arne visade den, samt berättade och läste ett stycke ur en av de äldsta årsskrifterna i bibliotekets magasin ; den från 1892.


Heinrich Böll:
Grupporträtt med dam

Författaren kartlägger Lenis liv. Handlar mycket om Andra världskriget. Detaljerad och speciellt berättad roman. En bok som Kristina håller högt.



Margaret Drabble:
Året vid Garrickteatern

Emma följer med sin man som är skådespelare till en mindre stad under ett år. Han vill jobba med en känd regissör, men Emma vantrivs och har långtråkigt. Hon börjar umgås med regissören... Kristina som även håller denna bok högt pratade också om detta med att föra läsdagbok, att göra listor över vad man läser.


Tove Jansson:
Det osynliga barnet och andra berättelser

Karin läste Tove Janssons berättelse "Granen" - berättelsen om Mumintrollens jul, som ingår i den här novellsamlingen.

torsdag 19 december 2013

Bibliotekets julkalender

Julen närmar sig, men ännu återstår några dagar med boktips i Lindesbergs stadsbiblioteks julkalender. Dagens boktips, det nittonde i ordningen, är boken Silent landscape av Jan Töve.



Jan Töve:
Silent landscape


Skribenten och frilansfotografen Jan Töve är främst känd för sina natur- och landskapsfotografier, både i Sverige och utomlands. Han utforskar med sitt fotoskapande gränslandet mellan natur, människa och samhället. I den här boken visar han hur människans hand påverkar naturlandskapet och framtvingar förändringar. Ett centralt tema är skillnaden mellan det yttre och det inre landskapet, det landskap vi lever i och det vi bär med oss. Boken har parallelltext på engelska och svenska.

tisdag 10 december 2013

Höstens höjdpunkt

Bokens Dag var, precis som det brukar vara, höstens höjdpunkt i mörka november. En handfull författare kom till Lindesberg för en helkväll i bokens och litteraturens tecken en onsdagskväll i slutet av november och möttes av ett fullsatt Folkets Hus. Arne Johnsson lotsade författarna och åhörarna genom kvällen.


I första avdelningen medverkade Bea UusmaKerstin Lundberg Hahn och Mikael Bergstrand

Mikael Bergstrand berättade om sin nya roman Dimma över Darjeeling som utspelar sig i Indien, där författaren bodde tidigare. Det är en feel good-roman som med humor och värme berättar om vänskapen mellan den medelålders svenske mannen Göran Borg och hans indiske vän Yogi och deras halsbrytande äventyr i Indien.

Provläs boken HÄR. Finns även som ljudbok på biblioteket.


Därefter berättade barn- och ungdomsboksförfattaren Kerstin Lundberg Hahn om hur det är att skriva för barn och ungdomar. Hon är aktuell med två nya böcker, ungdomsboken Barnkolonin och barnboken Lyckokakan

Barnkolonin handlar om en familj som köper ett gammalt hus på landet för att driva pensionat. Det har tidigare varit barnkoloni i huset, och när Joel och hans familj flyttar dit börjar det hända en massa märkliga saker...

Lyckokakan handlar om Oscar som tycker att hans föräldrar är pinsamma. Hans pappa sjunger opera så fort han får en chans, och hans mamma gillar att dansa överallt. Oscar önskar att de kunde vara mer vanliga. En dag får han en lyckokaka. På lappen i kakan står det "Uttala din högsta önskan så blir den sann!".

HÄR kan du provläsa boken.


Två dagar innan Bokens Dag tilldelades Bea Uusma 2013 års Augustpris för Årets bästa fackbok. Tack vare det lockade hon åhörarna lite extra.

Hon berättade med inlevelse om sin bok Expeditionen : en kärlekshistoria. I boken som handlar om Andréexpeditionen söker hon efter sanningen om expeditionens öde. Berättelsen om världens mest misslyckade polarexpedition har lockat henne att följa i dess spår. Hon kullkastar gamla teorier och ger svar på nya om dödsorsaken och lägerplatsen. En spännande bok för den äventyrslystne och historiskt intresserade.

Provläs boken HÄR.


I pausen med fika och mingel fanns det även möjlighet att köpa signerade exemplar av samtliga medverkande författares böcker. Kön växte sig extra lång vid Bea Uusmas signeringsbord.


Bokbandet spelade och sjöng i inledningen av både första och andra avdelningen.


Efter pausen berättade Andreas Norman om sitt arbete på UD, bl.a. på säkerhetspolitiska enhetens terroristbekämpningsgrupp, vilket har inspirerat honom att skriva den politiska thrillern En rasande eld.

Boken handlar om en kvinnlig UD-tjänsteman som efter ett möte i Bryssel blir kontaktad av en främmande man som ger henne ett USB-minne. När hon lämnar det vidare till sina överordnade blir hon avstängd från sitt arbete. För att bevisa sin oskuld måste hon hitta mannen som gav henne USB-minnet. Hon upptäcker att hon är förföljd... En spännande thriller med delvis verklighetsbakgrund.

HÄR kan du provläsa boken. Finns även att låna som ljudbok på biblioteket.



Som avslutning på den fantastiska författarkvällen läste Tua Forsström sina egna dikter ur boken En kväll i oktober rodde jag ut på sjön. Publiken fick även höra en helt nyskriven dikt som en författarkollega skrivit som replik på en av Tuas dikter i boken. Det var knäpptyst och en tät stämning i salongen medan hon läste dikterna.




Foto Bokens Dag: © Elisabet Staaf

måndag 9 december 2013

Höstens sista Bokcafé

Snart är det jul och det är dags för höstens sista Bokcafé onsdag 11 december kl 9.00 på Lindesbergs stadsbibliotek.

Vi pratar, läser och berättar om böcker och författare och annat som kanske eller kanske inte hör den här tiden till.

Kaffe/te med dopp kostar 10 kr.

Välkommen!

Arr: Lindesbergs Kultur och Fritid

onsdag 4 december 2013

November månads bokcafétips

Rubriken för november månads Bokcafé var "Och visaren står på vinter", vilket är hämtat från Eva B Magnussons nya bok. Eva var speciellt inbjuden gäst den här gången. Det välfyllda bokcaféet lockade ett 70-tal besökare, med andra ord fullsatt framför Scenen på biblioteket! Det tycker vi är roligt! Arne Johnsson bjöd som vanligt på en mängd boktips, men även tips på gamla vinylskivor.

Eva B Magnusson:
Och visaren står på vinter

Eva presenterade själv sin nya diktsamling och läste några dikter ur boken. Boken finns förstås att låna på biblioteket eller köpa som julklapp i Blombergska bokhandeln.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Arne berättade bland annat om följande böcker på bokcaféet:

Bengt Anderberg:
En förtrollad värld

Essäsamling präglad av författarens fabuleringskonst och humor. Den behandlar ämnen som skapelseberättelsen och syndafloden i Bibeln, Rilke, Hasek, Häxhammaren och Swedenborg m.m.


Erik Bergqvist:
Skingra : dikter

Författarens dikter och poetiska hållning påminner om både Ekelöf och Tranströmer. En modernistiskt mediterande centrallyriker.






Tage Danielsson:
Samlade dikter 1967-1967

Satiriska och parodiska dikter. Roande förord, där författaren i vänligt elaka ordalag gör narr av poeter och litteraturforskare.



Tage Danielsson:
Tage Danielssons Postilla : 52 profana predikningar och betraktelser


En samling satiriska predikningar, som inte bara drabbar kyrkan, utan även organisationer och attityder i 1900-talets Sverige.

Finns även att låna som e-bok.


Ingrid Hedman:
Hela världen på min soffa

Författaren, som är journalist, hyrde under 5 månader ut sin lägenhet till 35 resenärer i sammanlagt 71 dagar. Hon intervjuade sina gäster och har även gått djupare in i ämnet socialt resande genom att tala med en sociolog, en etnolog, en chefredaktör för ett resemagasin, en trendanalytiker samt en fotograf som själv coachsurfat sig igenom Europa.


Klara Johansson: 
Skenbart förspillda dagar : aforismer och dagboksanteckningar

Författaren som var kvinnosakskämpe och litteraturkritiker levde 1875-1948. Hon var en skarpsynt iakttagare av egenheter och detaljer i vardagen. För första gången på 60 år finns nu hennes djupsinniga och humoristiska korttexter utgivna i bokform.


J. Lagerholm:
Hemmets läkarebok : populär medicinsk rådgivare för friska och sjuka

En läkarbok som gavs ut i ny fullständigt omarbetad upplaga 1924.



Peter Nilsson: 
En kittling någonstans långt inne vid levern : noveller och kortprosa

Novellsamling som innehåller 36 noveller av varierande längd. Enkel prosa med finurliga undertoner och oväntade vändningar. Novellernas teman hämtas främst från landsbygden.

Arnes recension av boken i Nerikes Allehanda 2013-11-14 finns HÄR.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Dessutom presenterade Arne följande vinylskivor:

David Bowie: Hunky Dory

The Cream: Disraeli Gears

Bruce Springsteen: Darkness on the Edge of Town

The Rolling Stones: Exile on Main Street

The Rolling Stones: Sticky Fingers

The Velvet Underground: Andy Warhol

måndag 25 november 2013

Augustprisvinnare till Lindesberg - igen


På onsdag den 27 november kl 18.30 är det dags för Bokens Dag i Lindesberg. I år är Bokens Dag tillbaka i Lindesbergs Folkets Hus Bio. Det finns fortfarande några biljetter kvar om du har missat att köpa biljett...

Årets författare som kommer till Bokens Dag är Tua Forsström, Bea Uusma, Kerstin Lundberg Hahn, Andreas Norman och Mikael Bergstrand. Arne Johnsson är som vanligt konferencier för kvällen.

Än en gång får vi träffa en nybliven Augustprisvinnare, precis som för två år sedan. Det är Bea Uusma som i kväll tilldelades 2013 års Augustpris för Årets svenska fackbok för hennes bok Expeditionen : min kärlekshistoria.

Läs mer om Bokens Dag HÄR. Välkommen!

Foton: © Mao Lindholm, Anna-Lena Ahlström, Ingmar Han, Caroline Andersson, Khashayar Naderehvandi och Rolf Karlsson.

onsdag 20 november 2013

Classic Vinyl Evening

"Häng med och lyssna på några klassiska vinylspår!"

I morgon torsdag 21 november kl. 19.15-20.30 blir det Classic Vinyl Evening på Lindesbergs stadsbibliotek, Scenen.

Vi kan lova att det blir hög volym, många minnen och ett antal kända riff. Men det blir inte bara rock, du kan förvänta dig lite jazz också...

Arr: Lindesbergs Stadsbibliotek

onsdag 13 november 2013

Småindustrier i Lindesberg

Industribild från Lindesberg ca 1905. Foto från Lindesbergs Kulturhistoriska arkiv

I morgon torsdag den 14 november kl. 19.15 är det Berättarkväll på Lindesbergs stadsbibliotek med rubriken "Småindustrier i Lindesberg"Lars Hagström berättar om hur Lindesberg utvecklades från ett centrum för handel och hantverk till en av Sveriges småindustritätaste städer. Entré 20 kr.

Välkommen!

Arr: Linde Fornminnes och Hembygdsförening

måndag 11 november 2013

Nordiska rådets litteraturpris

Den dansk-norska författaren Kim Leine tilldelades nyligen Nordiska rådets litteraturpris för 2013. Han får priset för romanen Profeterna vid Evighetsfjorden, som enligt bedömningskommitténs motivering är "ett medryckande epos om förtryck och uppror, ett antikolonialistiskt, brett förgrenat verk, som fantiserar över människan som kropp och tanke".

Kim Leine:
Profeterna vid Evighetsfjorden

En storslagen historisk roman som utspelar sig i slutet av 1700-talet. Prästen Morten Falck lämnar Köpenhamn och färdas till Grönland och kolonin Sukkertoppen för att kristna dess odöpta infödingar.

Boken handlar om grönländarnas frihetskamp, är skriven i Tolstojs anda, och redan omtalad som en klassiker. Den bygger på verkliga händelser och handlar om upplysningstidens påtagliga kulturkrock mellan grönländarna och danskarna.

fredag 8 november 2013

Arkivens dag

I morgon lördag den 9 november är det Arkivens dag över hela landet. Det är ett rikstäckande initiativ av Svenska Arkiv i samarbete. Årets tema är Flora och fauna.

Välkommen till Lindesbergs stadsbibliotek och Lindesbergs kulturhistoriska arkiv kl. 10.00-14.00 där vi bjuder på följande:

* Kulturhistoriska arkivet visar material ur samlingarna.
* Frimärksutställning med nordiskt orkidétema.
* Vykortsutställning Dåtid & nutid - gamla vykort från kommunen och samma vyer i dag.
* Släktforskarföreningen visar hur man forskar via webben.
* Fotoklubben tipsar hur man lagrar foton digitalt.
* Föreläsning om "Fotografer i Bergslagen" med Lars Hagström kl. 12.00 på Scenen.


Klicka på bilden för att se texten tydligare

Arr: Lindesbergs kulturhistoriska arkiv, Lindesbergs Fotoklubb, Lindesbergs Frimärksklubb och Linde Bergslags Släktforskarförening

onsdag 6 november 2013

Vinterns goda ting

Anna Bergenström:
Vinterns goda ting : maten, julen, blommorna

En bok som passar att bläddra i så här i november är Anna och Fanny Bergenströms bok Vinterns goda ting. Det är en kokbok, julbok och blomsterbok - allt i ett. Här finns recept för hela vinterhalvåret - höstens äppelskörd, middagar i allhelgonatid, vinterfrukostar, men framför allt mat och konfekt till jul och nyår.

Julen har en stor plats i den här vinterboken. Det finns vackra dekorationer, historia om våra traditioner och recept. Boken innehåller även inspiration när det gäller blomsterarrangemang, kransar, dekorbröd, marmelader, inläggningar m.m. Bilderna i boken är tagna av fotografen Nisse Peterson.

Precis som Anna Bergenströms andra böcker har den blivit en klassiker som man gärna återkommer till varje år.

måndag 4 november 2013

Bokcafé på onsdag

På onsdag den 6 november är det dags igen...

Klicka på bilden för att se den i större format

Arr: Lindesbergs Kultur och Fritid

fredag 1 november 2013

Föreläsning "Lugn av naturen"

På måndag kväll den 4 november kl 19.00 är det en intressant föreläsning på Lindesbergs stadsbibliotek med rubriken "Lugn av naturen". Författarna Åsa och Mats Ottosson föreläser om naturens lugnande, stärkande och läkande effekter.

Välkommen!

Arr: STF Bergslagen, Friluftsfrämjandet Lindesberg, Linde Naturskyddsförening, Studiefrämjandet, Leader Bergslagen

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Åsa och Mats Otosson: 
Lugn av naturen

Författarna har skrivit en bok som handlar om varför stressen minskar om man vistas i naturen, vad mindfulness har med naturen att göra och hur vi påverkas av fågelsång, vindsus och naturens grönska. Boken innehåller även enkla tips och övningar för avslappning och sinnesträning. 

Boken är rikt illustrerad med vackra och vilsamma bilder av fotografen Roine Magnusson.

torsdag 31 oktober 2013

Arnes boktips del 2

Här kommer fortsättningen av Arnes boktips från oktober månads bokcafé. Del 1 hittar du HÄR.


Leif GW Persson:
Den sanna historien om Pinocchios näsa

Handlar om fyra män som aldrig träffade varandra: den siste tsaren av Ryssland Nikolaj II, Englands premiärminister Winston Churchill, Rysslands president Vladimir Putin och kriminalkommisarie Evert Bäckström i Stockholm. Boken handlar om det slutliga resultatet av de handlingar som dessa fyra män genomför.

Provläs HÄR. Finns även som ljudbok, provlyssna HÄR.


Skräpliv - rumänska berättelser

En antologi med rumänska noveller som gavs ut till Bokmässan i Göteborg, där Rumänien var fokusland i år. Tio olika författare, de flesta ej översatta tidigare till svenska, har bidragit med noveller som samtliga skrivits efter kommunismens fall. Tanken är att ge en bild av vad dagens rumäner skriver och läser. ensamheten går som en röd tråd igenom berättelserna

Provläs HÄR.


Eva Ström:
Edith Södergran

En bok om den finlandssvenska poeten Edith Södergran. Eva Ström som själv är poet, lägger stor vikt vid analysen av dikterna och visar på samspelt mellan hennes liv och diktning.

Finns även att låna som ebok.




Gunnar Svensson:
Mitt namn är Svensson, antimilitarist

Vad gör stridspiloter i Norrland? Författaren pekar på det nödvändiga i motståndet mot militarismen och berättar om resor och möten österut.






Edith Södergran:
Samlade dikter

Edith Södergran är en portalgestalt i modern svensk poesi och räknas till de mest banbrytande modernisterna. Hennes trotsiga livkänsla och den lidelsefulla elden i dikterna fortsätter att fängsla nya generationer.





Bea Uusma:
Expeditionen : min kärlekshistoria

Författaren som är läkare skriver om hur hon letar efter sanningen om ingenjör Andrées expedition. Hon forksar i arkiv, reser till Arktis och Nordpolen, träffar efterlevande, rättsläkare, osteologer, kriminaltekniker och brottsplatsutredare och söker svar i laboratorieprov, packlistor och vad som finns kvar av Andrée själv

Provläs HÄR.


Ebba Witt-Brattström:
Ediths jag : Edith Södergran och modernismens födelse

Ännu en bok om Edith Södergran och hennes författarskap. Glöm den romantiska bilden av den lungsjuka och olyckliga fröken Södergran som isolerad i det fjärran Karelen skrev sina dikter under manlig påverkan av manlig aauktoriteter: den svekfulle älskaren, Nietzsche eller Kristus. Boken lyfter fram en författare som har givit 1900-talets kvinna ett nytt språk.

Finns även att låna som ebok.


Peter Lucas Erixon:
PS : Patti Smith, samtal, notiser, fragment

I en serie lågmälda samtal och essäistiska notiser återger författaren en del av det material som han har samlat med och om poeten, sångerskan och bildkonstnären Patti Smith.





Traedmark : the Art of spotting a fake

En fantastisk fotobok med bilder på piratkopierade klockor, parfymer och kläder. Var går gränsen för en kopia och när blir det ett nytt original? Boken tar på ett seriöst sätt upp samlarkulturen av dessa kopior, men är samtidigt en bilderbok med stor humor.

Provläs HÄR.

onsdag 30 oktober 2013

Arnes boktips del 1

På oktober månads bokcafé berättade Arne om många böcker. Här kommer den första hälften av böckerna.

Bengt Berg:
Värmland - Världen, tur & retur

En bok om både kortare och längre resor, där den Värmländska och skandinaviska naturen ställs i kontrast till främmande kulturer. Författaren antecknar, samtalar, betraktar och fotograferar de olika verkligheterna.




Carl Johan De Geer:
Vi hade fel : Paris 1967

1967 reste en grupp svenska konstnärer och formgivare till Paris för att dokumentera de stora modehusen, som de var övertygade inte skulle finnas kvar året efter.





Carl Johan De Geer:
Örnis bilar

En modern barnboksklassiker om Örni som hjälper brandkåren. Illustrationer av Jan Lööf.

Provläs boken HÄR.


Thomas Di Leva:
Vi måste prata om allt

I Thomas Di Levas självbiografi skildrar han enkelt och rättframt sin väg från det fattiga arbetarhemmet, mobbningen på gymnasiet, fram till artist idag. Han är en omtyckt, men även kontroversiell, artist som här berättar på ett öppenhjärtigt sätt om sitt liv, sin filosofi och lära.


Elisabeth Hjorth:
Vid himlens början

Romanen utspelas på olika platser i Europa, en kontinent präglad av de etniska rensningarna under Balkankriget och av nya avlägsna eller lokala krigstillstånd. Det är en berättelse om hat och ensamhet, passion och moderskap, och en sorgesång över det som har gått förlorat.



Carl-Johan Malmberg:
Stjärnan i foten : dikt och bild, bok och tanke hos William Blake

Den första boken på svenska om engelsmannen William Blake, poet, målare och grafiker, som levde 1757-1827. Hans böcker kombinerar bild och ord på ett unikt sätt. Han var en radikal tänkare vars tankar gick på tvärs mot den tidens filosofiska, politiska, religiösa och estetiska idéer.


Vilhelm Mobergs verk : personer och citat / Red. Ingrid Nettervik och Anna Williams

Boken ger en översikt över Vilhelm Mobergs samtliga verk, och rikliga smakprov på hans formuleringskonst. Personförteckningar och citat från de gestalter som finns i hans böcker. För varje verk ges dessutom en kort sammanfattning av handlingen.



Ovidius:
Metamorfoser : förvandlingar i femton böcker

En världshistoria i mytens form av den romerske poeten Ovidius, som föddes 43 f.Kr. Den sträcker sig från kosmos skapelse till Julius Caesars död. Med sagor från den grekisk-romerska mytologin skildrar Ovidius naturens, människornas och gudarnas ständiga förvandlingar.



Johan Persson:
438 dagar : vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar

Frilansjournalisterna Johan Persson och Martin Schibbyes berättelse om sin tid i fängelse i Etiopien, dömda för terroristbrott efter en Kafkaartad rättegång.

Finns även som ljudbok. Provlyssna på ljudboken HÄR.


Niklas Rådström:
Boken

En återgestaltning av de bibliska böckerna som en enda berättelse om skapande och liv. Boken är fylld av poesi och starka historier. Romanen sträcker sig över tusentals år och liknar ingen annan bok, utom Bibeln - den mest spridda boken i världen.

Provläs boken HÄR.


Arnes boktips del 2 kommer framöver.