fredag 12 juli 2013

Sommartips: Blå Bergens sång

Pernilla Sundin:
Blå Bergens sång : upptäcktsfärd i tid och rum : [Kilsbergen, torparen, kolaren, boterskan, spelemannen & jag]

I Kilsbergen, "De Blå Bergen", väster om Örebro väntar en helt annan värld. Det liknar Norrland, en sägenomspunnen vildmark med milsvida skogar. Där fanns en gång många grånande torp, rykande kolmilor och en levande folktro. Där gick korna fritt i skogen. Där levde människor för inte alls så länge sedan i torpen. Kilsbergen är så mycket mer än dagens skidspår och friluftsliv. Det är en värld av mystik, vardagsslit och överlevnadskonst, just bakom hörnet av vår egen tid.

Författaren och sångerskan Pernilla Sundin tar oss med på en unik upptäcktsfärd, där hennes bilder och texter samspelar i collageliknande kompositioner. I den tjocka boken får man bl.a. följa fyra generationer vid torpet Lisselängen, bekanta sig med botekvinnor, läsa om höbärgning och om hur man reser en kolmila. I boken finns många spännande livsöden berättade, en del känner man till sedan tidigare medan andra är nya spännande upptäckter.

Med boken följer även en musik-CD med Pernilla Sundins egna sånger i folkviseton. Musiken fördjupar mötet med de platser och människoöden som väcks till liv i boken. Det är inte en bok som man sträckläser, men att bläddra i boken och uppleva olika människoöden samtidigt som man lyssnar på CD-skivan känns på ett sätt som att bläddra i ett gammalt släktalbum. Man blir nyfiken på Kilsbergen och trakterna där dessa personer har levt sina liv.

Jag saknar dock ett register i boken över allt och alla som beskrivs, som ett komplement till innehållsförteckningen. Även en karta med de ställen som beskrivs kunde ha tillfört ytterligare en dimension om man vill åka på upptäcksfärd i Kilsbergen. Boken kan även kännas lite rörig och svåröverskådlig med alla collage. Men trots det är det en intressant bok som lockar till läsning.

Biblioteksbloggen tar nu semester några veckor och önskar alla en skön boksommar!

Sommarhälsningar
Elisabet

torsdag 11 juli 2013

Smultronställen och Sommartips: Pilflätning

Mona Malmqvist Sjöstedt:
Pilflätning : korgar och trädgård

När författaren började lära sig fläta korgar fanns det väldigt få böcker på svenska om korgflätning. 2011 fick hon Wadköpingsstipendiet vilket har gjort det möjligt för henne att skriva den här boken. Förutom grunderna lär hon ut olika tekniker för bottnar, sidoflätning, kanter och skarvning. Boken innehåller även ett kapitel om odling av pil och hur man kan använda pilflätning till trädgården i form av plantskydd, kompost, spaljéer och staket. Det är utförliga beskrivningar som steg för steg visar hur man flätar i pil.

För att läsa mer om boken och författaren, som bor i Filipshyttan mellan Närkes Kil och Garphyttan, nordväst om Örebro, rekommenderas ett besök på hennes hemsida. Hon tillverkar många olika sorters korgar som hon säljer i ateljén i Filipshyttan samt på olika marknader. Hon håller även kurser i pilflätning och luffarslöjd.  Ett besök i ateljén kan vara ett utflyktsmål på lagom avstånd från Lindesberg i sommar. Eller kanske lockar boken till en kurs i pilflätning i Filipshyttan...?

Sommarhälsningar
Elisabet

onsdag 10 juli 2013

Sommartips: "Det vackraste jag vet"...

Ulla Öhrn: Vallmo

Den här veckan - och ett par veckor framöver - finns möjligheten att se akvarellmålningar på Väggen på Lindesbergs stadsbibliotek. Det är Ulla Örn som ställer ut sina tavlor med rubriken "Det vackraste jag vet - Finns ofta nära... - men ibland lite längre bort..."  Motiven spänner från Taj Mahal i Indien till svenska blommor och naturmotiv. Utställningen är förlängd och pågår till den 24 juli.

Bibliotekets sommaröppettider är måndag-torsdag kl 10-18 och fredag kl 10-17. Stängt på lördagar under sommaren. Välkommen!

Foto: © Elisabet Staaf

måndag 8 juli 2013

Smultronställen och Sommartips: Smultrongården

Eva Eriksson:
Smultrongården : livet och smakerna

Det här är en somrig bok med härliga bilder som passar för alla bak- och matlagningsintresserade. Förutom lockande recept uppdelade efter årstiderna, berättar även författaren om livet på Smultrongården, så det är inte vilken bakbok som helst. Smultrongården som är från 1700-talet har rustats upp, och på gården finns numera även en gårdsbutik med café. Recepten i boken är hämtade från caféet på Smultrongården, och när jag prövade receptet på rabarberpajen blev den väldigt populär på släktkalaset...

Provläs några sidor ur boken HÄR.

Smultrongården finns i Södra Dylta strax norr om Örebro, så det kan även vara ett utflyktstips inte bara nu i sommar utan året om. I gårdsbutiken hittar man heminredning, kläder och möbler. Titta på deras blogg eller Facebooksida för mera inspiration samt information om öppettider.

Sommarhälsningar
Elisabet