tisdag 24 maj 2011

Bob Dylan 70 år

Bob Dylan föddes 24 maj 1941. Hans ursprungliga namn är Robert Zimmerman.

År 2000 fick Bob Dylan Polarpriset. Juryns motivering löd: "Bob Dylans förmåga att sammansmälta poesi, harmoni och melodi till en meningsfull - ofta provokativ - helhet har fängslat människor i alla åldrar och i de flesta kulturer världen över. Genom sitt anspråkslösa men övertygande musikaliska uttryckssätt har han visat en imponerande förmåga att ifrågasätta de starkaste politiska krafterna, bekämpa alla former av fördomar och ge de svagare i samhället ett orubbligt stöd. Även de som inte delar hans åsikter har funnit det omöjligt att argumentera mot Bob Dylans musikaliska och poetiska briljans. Bob Dylans inflytande som sångare och låtskrivare inom populärmusiken under 1900-talet är odiskutabelt. Hans gärning omspänner nästan fyra decenniers nyskapande, alltid grundad på amerikansk tradition. Han började med folkmusik och nådde omåttliga framgångar hos såväl kritiker som publik då han bröt mot vedertagna begrepp och inte längre framträdde ensam med sin akustiska gitarr utan tillsammans med ett rock and roll-band. Det var en förändring och utveckling som krävde både självständighet och beslutsamhet, och som befäste hans position som en av de största rockartisterna i vår tid."

Du kan läsa mer om Bob Dylan på bibliotekets hemsida, där Arne Johnsson skriver om legenden under titeln "I've made shoes for everyone, while I still go barefoot...".

Det finns även en del länkar, diskografi och litteratur på hemsidan.

Om du vill veta mer om Bob Dylan eller lyssna på hans musik, finns det både böcker och CD-skivor att låna på biblioteket. Och om du själv vill spela Bob Dylans musik finns det även noter att låna. Här är ett par boktips:

Heinrich Detering: Bob Dylan

Ingen har präglat rockmusiken under så lång tid som Bob Dylan. Hela tiden har han slagit in på nya vägar. Så fort hans efterföljare tror sig ha hunnit i kapp honom är han redan någon annanstans. Heinrich Detering följer i boken Dylans karriär. Han analyserar sångerna och Dylans rollspel, de ständiga förvandlingarna och de genomgripande motiven i texterna.


Bob Dylan: Memoarer D. 1

Det här är den första delen av Bob Dylans memoarer. Mycket handlar om hans första tid i New York under 1960-talet och vad som påverkade honom som musiker och författare. Han återger även vissa minnen från barndomen i Minnesota.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar