fredag 6 maj 2011

Boktips från vårens sista bokcafé


Vårens sista bokcafé hade rubriken "Om sommaren sköna..." och handlade om och kring en årstid - sommaren. Arne Johnsson, Per Andersson och Agnes Mannerheim berättade om böcker i sommarens tecken. Thomas Lundkvist underhöll med stämningsfull sång och musik. Agnes Mannerheim hade sammanställt ett ljudcollage med orrtuppar från Torrvedsmossen, Danshyttan.

Här följer ett par av de böcker som presenterades under bokcaféet:

Kerstin Ekman: Se blomman

Kerstin Ekman har tillsammans med idéhistorikern Gunnar Eriksson skrivit en essäsamling om blommornas värld. Båda författarna är amatörbotanister och har tidigare skrivit texter ihop för Dagens Nyheter. Nu har de vidareutvecklat sitt samarbete i en poetisk, kunnig och nyfiken essäsamling, som är en personlig korsning av flora och kulturhistoria.

Författarnas vänskap började då de för några år sedan träffades på Verner von Heidenstams Övralid. De kände genast igen sig i varandras intresse för fältbotanik. Därefter har deras gemensamma botaniska utflykter och samtal lett till denna bok. Här berättas om blommor och om minnesvärda fynd i markerna. Men boken innehåller även natur-, litteratur- och lärdomshistoria.


Erik Rosenberg: Oset och Kvismaren : strövtåg och studier i mellansvenska fågelmarker

Erik Rosenberg var ornitolog, journalist och författare. Han föddes i Värmland 1902 och var från 1912 fram till sin död 1971 verksam i Örebro med omnejd. Han upptäckte värdefulla häcknings- och rastplatser för fåglar vid Oset, Kvismaren och Tysslingen. Han utforskade Svartån kring Karlslund och vandrade i Kilsbergen, och reste runt på fågelexpeditioner i hela Sverige. Som naturvårdare medverkade han vid sidan av sitt författarskap även under många decennier i radio och TV.

De övriga boktipsen från bokcaféet i maj hittar du här. Det finns även boktips från tidigare bokcaféer.

Foto från bokcaféet: © Karin Blomqvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar