torsdag 20 december 2012

God Jul!


Ni har väl inte missat årets julgran i foajén på Lindesbergs stadsbibliotek? Det är Monica Lehn Domnick som traditionsenligt skapat en mycket speciell julgran. Årets julgran har följande tema:


Vi har öppet som vanligt den här veckan, så passa på att låna böcker, filmer eller kanske julmusik inför julhelgen. Vi säljer även pussel och spel med barnboksanknytning - julklappar som passar till de yngre barnen.

Klicka på bilderna för att se dem i större format.

Bloggen gör nu ett juluppehåll. Under tiden får du gärna skicka in dina bästa boktips eller tips på DVD-filmer och musik till bloggen på följande epostadress: biblioteksbloggen@lindesberg.se

Lindesbergs bibliotek önskar alla en riktigt
God Jul och Gott Nytt År!

Foto: © Elisabet Staaf 

måndag 17 december 2012

Pers bokcafétips

Per pratade om följande böcker på bokcaféet i början av december.

Lars Mytting: Ved : allt om huggning, stapling och torkning - och vedeldningens själ

Boken innehåller fakta om ved, allt ifrån staplingsmetoder, torkning, huggning och till eldning. Dessutom ett kapitel om kakelugnar. Utgiven 2012.


Olle Bergman: Bibliska ord

Visste du att många av våra vanligaste uttryck och talesätt härstammar från Bibeln? Våra förfäders flitiga bibelläsande har satt många avtryck i vårt vardagsspråk. Författaren utforskar gränsområdet mellan historia och språkvetenskap. Med både bildning och humor förklarar han hur bibliska ord och uttryck som talang, mackapär och dra vid näsan har hamnat i vårt språk. Faktagranskning av Bo-A Wendt. Utgiven 2012. Provläs några sidor ur boken HÄR.John Hallmén: Kryp

Bokens fotografier presenterar insekter i makroformat. Här visas håriga flugor, slitna skalbaggar och färgstarka sländor täckta av dagg. Text av Lars-Åke Janzon. Utgiven 2012. Även den här boken kan provläsas HÄR.

Claes Hylinger: Kvällarna på Pärlan

Per läste även ur boken Kvällarna på Pärlan. Författaren skildrar där sin barndoms jular.
Boktips från tidigare bokcaféer hittar du HÄR.

onsdag 5 december 2012

Alla tiders jular

Mattias Boström: Alla tiders jular

Det här är en rolig bok med fascinerande historier om många av våra jultraditioner.
Tomten - vem är han och var bor han egentligen?
Granen - står den alltid så grön och grann i stugan?
Maten, sångerna och Kalle Anka...

Visste du att svenska folket äter 400000 kilo skinka - i timmen - på julaftonskvällen? Eller att vi varje år dricker 5 miljoner liter glögg i Sverige? Detta och mängder av kul kuriosa i boken kan man briljera med vid julbordet. Den lilla boken innehåller många träffande citat, värdelöst vetande och roliga anekdoter.

Boken finns även att låna som e-bok HÄR.

tisdag 4 december 2012

Årets sista bokcafé


I morgon onsdag den 5 december kl. 9.00 inbjuder vi till årets sista Bokcafé på Lindesbergs stadsbibliotek. Rubriken är "...Och långt i fjärran bjällerklang...".

Medan du lyssnar på värmande boktips i decemberkylan bjuder vi på kaffe/te med dopp för 10 kr. Välkommen!

Arr: Lindesberg Kultur och Fritid

Foto: © Arne Johnsson

måndag 3 december 2012

Vinterns goda ting

Anna Bergenström: Vinterns goda ting : maten, julen, blommorna

Anna Bergenström har skrivit flera uppskattade matböcker och har precis kommit ut med en ny utgåva av Annas mat. I boken Vinterns goda ting, som vid det här laget får räknas som en klassiker, får man många inspirerande idéer för hela vinterhalvåret, men julen har en stor plats. Det är en kokbok, en julbok och en blomsterbok - allt i samma bok. Här finns recept på allt ifrån vinterfrukostar, julbordet, konfekt och till nyårsfesten, den gröna maten och läckra efterrätter. Blomsterarrangemang, kransar, dekorbröd och marmelader är andra exempel ur bokens innehåll.

Anna Bergenström har skrivit om maten och Fanny Bergenström om växter och juldekorationer. Nisse Peterson har tagit de stämningsfulla fotografierna.

Det här är en bok som man gärna återkommer till år efter år. Dels för receptens skull men lika mycket för inspiration och avkoppling och för att bara bläddra och njuta av de vackra bilderna.