fredag 21 mars 2014

Arnes boktips i Fellingsbro

På Bokcaféet i Fellingsbro bibliotek för ett tag sedan pratade Arne om följande böcker:

Stefan Jansson:
Född fåntratt : en samling texter

En bok av Lindesbergaren Stefan Jansson. Texterna har tidigare hörts från scener eller publicerats på Stefans blogg på na.se. Några av texterna har varken hörts eller lästs förr. Illustrationer av Simon Söder.
Eyvind Johnson:
Vinterresa i Norrbotten

Författaren återvänder efter 30 år till sin barndoms Norrbotten. Ett landskap som i vissa avseenden har genomgått stora förändringar, liksom han själv, i andra inga förändringar alls. Resan sker såväl på ett yttre som på ett inre plan allt eftersom tåget mellan Luleå och Kiruna rör sig framåt. I de vintersamhällen som passeras ser han sig själv springa omkring som barn.


Kent Larsson:
Svenska brev : några bidrag till studiet av en texttyps historia

Boken utgör ett bidrag till studiet av svensk språk- och stilhistoria. Den innehåller ett femtiotal brev från Gustav Vasas tid till Strindbergs. Gustav II Adolf, Ebba Brahe, Johan Ekeblad och Esaias Tegnér hör till dem vars brev ges stort utrymme. Breven kommenteras språkligt och stilistiskt.


Göran Palm:
Varför har nätterna inga namn

Dikter. Författaren arbetade under ett år i början av 70-talet på LM Ericsson och resultatet av den sejouren blev, förutom två omtalade prosaböcker, denna nattliga dagbok.


Louise Penny:
Den grymmaste månaden

Tredje deckaren med kommissarie Armand Gamache i den kanadensiska byn Three Pines. Under långfredagen planerar någon att väcka liv i de döda genom en seans, men något går fel. När Gamache anländer till brottsplatsen verkar det som om en människa bokstavligen har skrämts till döds. 


Annika Sjögren:
Allt vad marken gömmer

Kriminalroman om Allan Karlsson, en man i medelåldern som lever lite vid sidan av samhället. En dag rotar han bland gamla papper hemma hos sin döda mormor och hittar uppgifter som avslöjar varför han blev fosterhemsplacerad som barn. Det är en tät, psykologisk thriller om vad som händer när livslögner uppdagas och minnen av svåra trauman vaknar till liv.

Finns även som ljudbok.


Tomas Tranströmer:
PS

Dikter av den svenska nobelpristagaren i litteratur 2011. Innehåller dikterna "Kort paus i orgelkonserten", "Svar på brev" och "Från mars -79".

Aino Trosell:
På en öde ö i havet

Fadern och hans båda söner bor i ett hus på Berget i skogen. Det är 1950-tal och på radion spelas Tova Carsons "På en öde ö i havet".  Männen försörjer sig som skogsarbetare med hästar som drar tunga timmerlass. När hushållerskan Gerda kommer till dem ställs deras stillsamma och strävsamma liv på ända. Livet blir ljusare att leva, men också mycket farligare när förälskelsenas och begärets lågor sätter dem i brand. En lång novell eller kortroman som är hämtad ur boken Isbränna.

Finns även som ljudbok med uppläsning av Sven Wollter.


Penny Vincenzi:
Vår bästa tid

Genom att en lastbil får sladd och utlöser en seriekrock på motorvägen, förändras livet totalt för ett stort antal människor. Här finns bl.a. Toby, en försenad brudgum med mörka hemligheter, och Jonathan, en framgångsrik gift läkare med sin älskarinna i bilen. I centrum står lastbilschauffören Patrick som drabbas av minnesförlust.


Svenska Turistföreningens årsskrift. 1889

Arne presenterade den här gamla årsskriften. Vid ett tidigare tillfälle har han presenterat en annan årsskrift i serien. Finns att läsa HÄR.


Han berättade även om följande två böcker som finns beskrivna HÄR.
Lotta Lotass: Varia
Lasse Åberg: Två lösa Boy och Rekordmagasinet

Arne visade dessutom några av de små böckerna i serien med noveller från förlaget Novellix. De har bl.a. beskrivits tidigare HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar