fredag 15 februari 2013

Arnes bokcaféböcker

De böcker som Arne presenterade på årets första bokcafé var följande böcker:


Bengt Cidden Andersson:
Hela bollen ska ligga still : dikter
Bengt Cidden Andesson var rörmokare från Läckeby i Kalmar län. Han gjorde stor succé med sina vardagsnära, berättande och mycket fina dikter. De kunde, som i denna bok, handla om barndomen och fotbollspelande, men i grunden låg alltid att de var fina betraktelser om livet.


Paul Auster:
Vinterdagbok
(översatt av Ulla Roseen)
Paul Auster är en amerikansk författare med många stora och fascinerande romaner bakom sig. De flesta handlar på något sätt om den stora och labyrintiska staden New York - om Brooklyn och Manhattan - säregna, spännande drömspel. Denna bok är en slags självbiografi, en betraktelse över livet så som det satt sina spår på kroppen. Vad allt har man inte varit med om - och allt följer en genom livet. Ulla Roseen står för en stråland översättning. Utgiven 2013.

Provläs boken HÄR.

Stig Dagerman:
Bränt barn
Stig Dagermans andra roman. Han skrev den i slutet av 40-talet, han var den unge succéförfattaren som hade en sådan genomskådande blick på människorna och deras förehavanden. Bränt barn handlar om en far och en son, Knut och Bengt, och de kvinnor som de har förhållanden med. Bengts mor har just dött och pojken genomgår en årslång sorgekris och boken är både ett inträngande porträtt av sorgen, livslögnerna och kärleken, samtidigt som den ger mycket fina tidsbilder från ett svunnet Stockholm.


Johannes Edfelt:
Profiler och episoder
Poeten Johanes Edfelt ger här mustiga och färgstarka porträtt av författare och andra han mött under sin långa levnad. Han har verkligen förmåga att levandegöra och ömsint betrakta sina medmänniskor.
Qaisar Mahmood:
Jakten på svenskheten
Qaisar Mahmood har sitt ursprung i Pakistan. Han är revisor till yrket men kom att intressera sig för vad som egentligen är svenskt. Det blir en roande och allvarlig historia om ursprung, seder, vad vi egentligen är för några och hur vi alla ser på oss och varandra. Utgiven 2012.

Provläs boken HÄR. Finns även att låna som e-bok.

Cilla Naumann:
Springa med åror
En stark roman om två kvinnor som varit vänner sedan barndomen. Den ena är uppvuxen på landsbygden, den andra sommargäst från Stockholm. Cilla Naumann ger ett intensivt och vackert porträtt av uppväxt, moderskap, faderskap, vänskap, olika villkor och syn på livet i denna mycket fina skildring. Utgiven 2012.

Provläs boken HÄR. Finns även att låna som ljudbok och e-bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar