fredag 12 juli 2013

Sommartips: Blå Bergens sång

Pernilla Sundin:
Blå Bergens sång : upptäcktsfärd i tid och rum : [Kilsbergen, torparen, kolaren, boterskan, spelemannen & jag]

I Kilsbergen, "De Blå Bergen", väster om Örebro väntar en helt annan värld. Det liknar Norrland, en sägenomspunnen vildmark med milsvida skogar. Där fanns en gång många grånande torp, rykande kolmilor och en levande folktro. Där gick korna fritt i skogen. Där levde människor för inte alls så länge sedan i torpen. Kilsbergen är så mycket mer än dagens skidspår och friluftsliv. Det är en värld av mystik, vardagsslit och överlevnadskonst, just bakom hörnet av vår egen tid.

Författaren och sångerskan Pernilla Sundin tar oss med på en unik upptäcktsfärd, där hennes bilder och texter samspelar i collageliknande kompositioner. I den tjocka boken får man bl.a. följa fyra generationer vid torpet Lisselängen, bekanta sig med botekvinnor, läsa om höbärgning och om hur man reser en kolmila. I boken finns många spännande livsöden berättade, en del känner man till sedan tidigare medan andra är nya spännande upptäckter.

Med boken följer även en musik-CD med Pernilla Sundins egna sånger i folkviseton. Musiken fördjupar mötet med de platser och människoöden som väcks till liv i boken. Det är inte en bok som man sträckläser, men att bläddra i boken och uppleva olika människoöden samtidigt som man lyssnar på CD-skivan känns på ett sätt som att bläddra i ett gammalt släktalbum. Man blir nyfiken på Kilsbergen och trakterna där dessa personer har levt sina liv.

Jag saknar dock ett register i boken över allt och alla som beskrivs, som ett komplement till innehållsförteckningen. Även en karta med de ställen som beskrivs kunde ha tillfört ytterligare en dimension om man vill åka på upptäcksfärd i Kilsbergen. Boken kan även kännas lite rörig och svåröverskådlig med alla collage. Men trots det är det en intressant bok som lockar till läsning.

Biblioteksbloggen tar nu semester några veckor och önskar alla en skön boksommar!

Sommarhälsningar
Elisabet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar