fredag 27 januari 2012

Pers boktips

Per tipsade om följande böcker vid bokcaféet i går:

Stig Claesson: Ugnstekt gädda

Per läste novellen "Flynn Hotell Incident" ur Stig Claessons bok som innehåller en samling noveller och berättelser om boxning, Greta Garbo, svenskar på utlandssemester och mycket annat. Stig Claesson fabulerar vilt om tingens ordning och skratten blir många. Novellerna har tidigare publicerats i Dagens Nyheter och Aftonbladet under 50- och 60-talen.


August Strindberg: Vänligen August Strindberg : ett år - ett liv i brev

Per läste även fyra brev från August Strindberg ur Vänligen August Strindberg : ett år - ett liv i brev. I boken finns brev som handlar om kemiska experiment, kvinnans underlägsenhet, romanprojekt, penningknipor, familjetrassel, hushållsbestyr och kärleksbrev.

Senare under året kommer vi att ägna ett bokcafé helt åt August Strindberg med anledning av att det är Strindbergsåret 2012. Men vid varje bokcafé under våren utlovas en kortare glimt av Strindberg.


Tomas Lidbeck: Kult : outsiders och särlingar i litteraturen 

Per tipsade dessutom om tre böcker av Tomas Lidbeck.

Kult innehåller ett urval av några kultklassiker. Det är böcker som har haft betydelse under olika perioder och i olika kretsar under 1900-talet. En gemensam nämnare för författarna på denna lista är ett visst outsiderskap.


Tomas Lidbeck: De bortglömda författarnas bibliotek

"Det finns inga bortglömda författare - bara glömska läsare" hävdar författaren i den här boken.

I dag är konkurrensen om platsen i bibliotekens hyllor hård och böcker förpassas allt snabbare till magasinen. Men om man tar sig en titt i magasinen kan man bli rikligen belönad och hitta författare som man aldrig har hört talas om men som visar sig vara verkliga fynd.


Tomas Lidbeck: Flyktförsök : essäer om flykt

Vad har författare som Aksel Sandemose, Herman Melville, Vladimir Nabokov, Sara Stridsberg, Gustave Flaubert och några till gemensamt?

Den här boken ger dig nya infallsvinklar till litteraturen. Den kan t.ex. användas i bokcirkeln eller av alla som behöver nya tips på läsvärda böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar