onsdag 9 maj 2012

Arnes tips och Jubileumsbokcafé

Arne presenterade följande böcker på bokcaféet i slutet av april.

Den andra vägen : en bok om konsten att bygga luftslott samt om de ögonblick då det verkligen händer / Ernst Billgren och Jan Åman [red.]

Detta är en antologi där konstnärer och curatorer som Dan Wolgers, Ernst Billgren, Susanna Slöör, Sara Arrhenius, Ulf Linde och många andra berättar om vägen fram tilll det färdiga konstverket.


Arabiska visdomsord / i urval av Bengt Knutsson

En intressant och också roande bok (som alla böcker om folklore, ordspråk, seder och bruk är), där Bengt Knutsson både förtecknar en mängd ordspråk och ger kulturella och historiska bakgrunder till dem.


Jan-Peter Lahall och Arne Johnsson: Minnena och ljuset

En ny bok med foton av fotografen Jan-Peter Lahall och text av poeten Arne Johnsson. Alla bilder är tagna inom Lindesbergs kommun under sommaren 2009.


Paul A. Levine: Raoul Wallenberg i Budapest : människan, myten och förintelsen
(Översättning av Charlotte Hjukström)

En bok som, grundat på ny forskning och läsning av tidigare opublicerade dokument, på många sätt nyanserar bilden av Wallenberg.


Erling Matz och Hans Hammarsköld: Avkrokar

Vad är en avkrok? Med denna vackra bok i hand och minne kan man leta sig fam till och finna oväntade saker i såväl Bjertorp som Skevik, Mariefred, Norrtälje och Varan. Och på många fler orter.


Friedrich Nietzsche: Så talade Zarathustra
(Tolkning av Wilhelm Peterson-Berger baserad på en översättning av Albert Eriksson)

I den här klassikern hittade vi flera marginalanteckningar gjorda av en okänd läsare. Ingen syssla att rekommendera, att skriva i biblioteksböcker, men ibland kan det tillföra något…

Ferdinand von Schirach: Brott
(Översättning av Lena Hammargren)

Ferdinand von Schirach: Skuld
(Översättning av Lena Hammargren)

Ferdinand von Schirachs två novellsamlingar är små pärlor: sparsmakade, spännande och mycket tänkvärda i sina tankar om brott, skuld och straff i vår tid.

Per har tidigare berättat om dessa böcker. Du kan läsa mer HÄR.


August Strindberg: Ensam

En av Strindbergs vackraste och mest gripande böcker. Men det vore inte Strindberg om det inte vore en rapp och oerhört säker och också för ett nutida sinne roande stil över prosan.


August Strindberg: Köra och vända : Strindbergs efterlämnade papper / i urval av Magnus Florin och Ulf Olsson

På Kungliga Biblioteket förvaras den så kallade Gröna säcken – en samling efterlämnade anteckningar, utkast och annat av Strindberg. Magnus Florin och Ulf Olsson har gått igenom den och publicerat denna bok: en djupdykning rakt in i författarverkstaden.


August Strindberg: Vänligen August Strindberg : ett år – ett liv i brev / [utgivare:] Björn Meidal, Carl Olof Johansson

Strindberg som brevskrivare, ja det är verkligen en mänska som med hela sin varelse är med i det han skriver! Den här boken läser vi ur på varje bokcafé i år eftersom det är Strindbergsåret. Du kan läsa mer om boken HÄR.


Alla boktips från tidigare bokcaféer i år finns på bibliotekets hemsida. En del finns även här på bloggen. Sök på ämnesorden bokcafé eller boktips.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

I morgon torsdag den 10 maj kl. 9.00 är det dags för Jubileumsbokcafé med rubriken "Tiden är ingenting". Per Andersson och Arne Johnsson söker läsning bland nytt och daterat.

Kaffe/te med dopp 10 kr.
Välkommen!

Arr: Lindesberg Kultur och Fritid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar