onsdag 16 maj 2012

Några av höjdpunkterna förra veckan

Förra veckan var en intensiv men rolig vecka med flera arrangemang på biblioteken i kommunen. Det började med invigning av Fellingsbros nya bibliotek på måndagseftermiddagen.


Det hade samlats en hel del besökare som väntade utanför biblioteket på att dörren skulle öppnas. Här ser vi några av de förväntansfulla besökarna utanför biblioteket.


Filialföreståndare Kristina Eriksson, som också har väntat på att det nya biblioteket skulle bli verklighet, tillsammans med nuvarande och tidigare arbetskamrater, till vänster Arne Johnsson och till höger Ingrid Andersson.


Kultur- och fritidsförvaltningens chef Johan Tranquist invigningstalade engagerat om bibliotekens betydelse i samhället, både som mötesplats och för tillgången av böcker och andra media.


Thomas Lundkvist, de ovanliga musikinstrumentens mästare, spelade en bokfanfar på en bok!


Kristina hade fullt upp i bibliotekets expedition, där även flera blomsteruppsättningar dagen till ära samsades med böckerna.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Under förra veckan var det även 30-årsjubileum på Lindesbergs stadsbibliotek med en rad evenemang. För 30 år sedan flyttade biblioteket och öppnade i nuvarande lokaler den 8 maj 1982.


På tisdagskvällen var det en kväll med "Biblioteksminnen", då Lotta Hagström och Arne Johnsson samtalade om hur det nya biblioteket kom till.


Publiken fick följa med på en nostalgitripp i bibliotekets historia.
Jubileumskvällen avslutades med en liten konsert med 4Ukulele, som bl.a. framförde en hyllningssång till biblioteket.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

På onsdagskvällen visade förre museichefen Lars Hagström gamla bilder från Lindesberg.Lars Hagström berättade om Lindesberg och dess byggnadshistoria, hur staden har förändrats genom åren, och särskilt om kvarteret Bottnarna där biblioteket finns i dag.


Efteråt kunde man studera en modellkarta från 1970-talet över Lindesberg, där man ser att det fanns förslag att bygga fyra parkeringshus, bl.a. ett där biblioteket sedan byggdes.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

På torsdagsförmiddagen var det Jubileumsbokcafé med rubriken "Tiden är ingenting".


Per Andersson, Arne Johnsson och Karin Blomqvist hade botaniserat bland gamla och nya böcker i biblioteket.
Många åhörare passade på att skriva ner boktipsen. Vi kommer även att berätta om en del av böckerna i kommande inlägg här på bloggen.

Det finns ett bildreportage med flera bilder från jubileumsveckan på bibliotekets hemsida. Där hittar man även Arne Johnssons essä "Utsikt från en lånedisk - en personlig meditation över att ha arbetat länge i Lindesbergs bibliotek".

Foto: © Elisabet Staaf och Agnes Mannerheim

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar