måndag 26 november 2012

Augustpristagare

I kväll delades 2012 års Augustpris ut.

Priset för Årets svenska skönlitterära bok gick till Göran Rosenberg för boken Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz.

Juryns motivering lyder:
"Från det förintelseläger som är sinnebilden för Europas djupaste förnedring kommer Göran Rosenbergs far till en svensk idyll, en idyll innesluten i sin aningslösa blandning av välvilja och misstänksamhet. Göran Rosenberg återskapar i Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz faderns långa resa, en berättelse laddad av klarsynt inlevelse som också blir en fond för skildringen av hans egen uppväxt i Södertälje. Ur denna mycket personliga historia om en far och en son växer en betraktelse med stor allmängiltighet om betydelsen av viljan och förmågan att förstå också det som är svårt och motsägelsefullt."


Priset för Årets svenska fackbok gick till Ingrid Carlberg för boken "Det står ett rum här och väntar på dig..." : Berättelsen om Raoul Wallberg.

Juryns motivering lyder:
"Ingrid Carlbergs biografi över en av Sveriges mest omskrivna personer under efterkrigstiden är medryckande. Alla vet att Raoul Wallenberg aldrig återkom till hemlandet. Ändå är Carlbergs bok inte bara faktarik utan spännande, en riktig bladvändare. Med känsla berättar hon också om familjens vägran att ge upp hoppet trots den passiva hållning gentemot Sovjetunionen som präglade det officiella Sverige."


Priset för Årets svenska barn- och ungdomsbok gick till Nina Ulmaja för boken A B C å allt om D.

Juryns motivering lyder:
"En bokstavsbuffé fylld med spännande tillbehör, som överraskar med form och fantasi. Där allt är olika men ändå hör ihop. En bok som kan läsas på många olika sätt och där omslaget, bokstavligt talat, väcker läsarens känsla och nyfikenhet."


Böckerna finns förstås att låna på biblioteket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar