måndag 8 april 2013

Böcker om romer

I dag, den 8 april, är det Romernas internationella dag, som firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. I Sverige har det funnits romer sedan 1500-talet.

Här följer några aktuella boktips.

Lawen Mohtadi:
Den dag jag blir fri : en bok om Katarina Taikon

Detta är en biografi över författaren Katarina Taikon som levde 1932-1995. Hon föddes i ett tält utanför Örebro och är mest känd för sina självbiografiska böcker om Katitzi. När hennes debutbok Zigenerska gavs ut 1963 var hon 31 år och hade nyligen lärt sig att läsa och skriva. Boken gjorde henne till talesperson för romernas kamp för lika rättigheter i Sverige.

Det här är den första biografin om Katarina Taikon och den utkom så sent som 2012. Men bättre sent än aldrig! Lawen Mohtadi lyckas skapa en varm närhet till den unga flickan som lever i utsatthet. Boken finns även att låna som ljudbok och e-bok.


Bennie Åkerfeldt:
Romer - det ansiktslösa folket i Europa

Författaren gör en resa bland romer i dåtid och nutid och visar i text och bild hur de exkluderas och ses som en ansiktslös företeelse i det nya Europa. Boken utkom 2012.

Irka Cederberg:
Född fördömd : romerna - ett europeiskt dilemma

Författaren, som är socionom och journalist, har under två årtionden följt romernas situation och rapporterat i media. Här berättar hon romernas historia och beskriver deras situation i dagens Europa där romer trakasseras, diskrimineras, förföljs och mördas i länder som Tjeckien, Ungern, Slovakien, Rumänien och Italien. Författaren tar hjälp av nya rön och teorier om romernas bakgrund. Boken utkom 2010 och finns även att låna som e-bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar