torsdag 30 maj 2013

Arnes bokcafétips

Här kommer Arnes boktips uppfiskade ur bokhavet på vårens sista bokcafé.

Anna Bergenström:
Annas mat

Ny uppdaterad och utökad upplaga av en riktig kokboksklassiker. Mer än 200 nya recept och många nya stämningsfulla bilder av dottern Fanny Bergenström och Nisse Petersson, och ännu fler råd och tips. En kokbok med både lättlagad vardagsmat och mera tidskrävande festmat, sallader, soppor, desserter och bröd. Matkunskapen och inspirationen flödar som vanligt när det gäller Anna Bergenström. Provläs några sidor ur boken HÄR eller ännu hellre - låna hela boken på biblioteket!


Gunnar D. Hansson:
Olunn

Poeten, översättaren och  litteraturhistorikern Gunnar D. Hansson fick sitt lyriska genombrott med denna första bok i en trilogi, som nu har givits ut i en volym tillsammans med de övriga böckerna i trilogin: Lunnebok och Idegransöarna. De är en slags genreöverskridande lyriska monografier, såväl fågel som fisk och mitt emellan.


Ernest Hemingway:
Den gamle och havet

Hemingways kanske mest beundrade mästerverk handlar om den gamle fiskaren Santiago som åker ut på havet i sin lilla båt 84 dagar i rad utan fiskelycka. I hamnen kastar byborna medlidsamma blickar efter honom när han varje kväll kommer in utan fångst. Men han är övertygad om att han har mer att ge...


Herman Melville:
Moby Dick eller Den vita valen

En klassiker om den stora valen Moby Dick som är kapten Ahabs största fiende. I en tidigare strid med valen har Ahab förlorat ett ben. Kaptenen ger sig ut på jakt efter valen och en ung man ombord blir vittne till kaptenens besatthet.




Vilhelm Moberg:
Din stund på jorden

Boken kan läsas som ett avsked till den utvandrarvärld som sysselsatte Vilhelm Moberg i över tio år. Den handlar om svenskamerikanen Albert Carlson som på 1960-talet försöker få syn på sitt eget liv. Han tänker tillbaka på föräldrahemmet och sin bror som dog som liten pojke.


Sven O. Kullander:
Ryggsträngsdjur: strålfeniga fiskar

En bok i serien Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna, utgiven av Artdatabanken på Sveriges lantbruksuniversitet 2012. Medförfattare är Bo Delling. I den här boken kan man lära sig mycket om fiskar som är en intressant djurgrupp bland ryggradsdjuren. De utgör en del av vår kulturhistoria, bland annat inom fiskerinäringen, matlagningskonsten och akvariekulturen.


Cajsa Warg:
Cajsa Warg och hennes kokbok / utgiven: i urval med en kulturhistorisk inledning av Margit Palmaer

Margit Palmaer, som bodde i Wadköping i Örebro, gav ut Cajsa Wargs kokbok i urval. Margit Palmaer skrev dessutom en kulturhistorisk inledning till kokboken.



Graham Swift:
Våtmarker

Författaren fick sitt genombrott med romanen Våtmarker. Berättelsen handlar om historieläraren Tom Crick, som när han hotas av avsked börjar undervisa sina elever om hur hans eget och hans släkts liv har formats av historien och miljön i Norfolks våtmarker.


Per Wästberg:
Gustav Adolf Lysholm : diktare, drömmare, servitör : en biografi

En ny biografi utgiven 2013 som handlar om Stockholmsskildraren Gustav Adolf Lysholm som levde 1909-1989. För sin försörjning arbetade han som servitör på Amerika Linien och en rad Stockholmsrestauranger. Per Wästberg porträtterar här en nära vän vars författarskap var i otid med tiden.


Välkommen åter till våra bokcaféer i höst! Håll utkik på bibliotekets hemsida där vi annonserar när datumen för bokkcaféerna är klara. Där finns även boktips från en del av vårens bokcaféer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar