fredag 24 maj 2013

Bokcafétips om fiske

Vårens sista bokcafé hade rubriken "Fiskafänge i bokhavet". Bibliotekarierna Per Andersson och Arne Johnsson presenterade böcker med fiskeanknytning. Även Kultur- och fritidschefen Johan Tranquist hade letat fram några favoriter bland fiskeböcker, som Arne presenterade då Johan var förhindrad att vara med på bokcaféet. Johans favoriter bland fiskeböckerna på bibliotekets hyllor är följande böcker:

Hans Lidman:
Det nappar i Svartån

Boken är utgiven i flera upplagor. På Lindesbergs bibliotek har vi 3:e upplagan från 1958.Lennart Borgström:
Snilledrag, lyckokast och bottennapp : historien om ABU - ett svenskt familjeföretags öde

Boken som utkom 2003 handlar om verkstadsföretaget ABU i Blekinge, som grundades 1921 och som har producerat olika fiskeredskap, t.ex. spinnrullar. Boken ifrågasätter även de arvsskatteregler som driver familjeföretag i händerna på storbolag.

Bill Sjöström:
Den fulländade flugbindaren

Den här boken med illustrationer av Rolf Smedman, finns i två upplagor från 1970-talet på biblioteket. Här får man lära sig hur man binder flugor och annat om sportfiskeredskap. På bokcaféet visades även Johans egentillverkade flugor.


Izaak Walton:
Den fulländade fiskaren

Översättning och förord av Olof Lagercrantz och teckningar av Stig Åsberg. Biblioteket har en upplaga från 1964 i magasinet.


Nils Färnström:
Streamer mot strömmen

En klassiker om sportfiske utgiven 1965.
Den stora boken om flugfiske

Redaktör och författare Göran Cederberg m.fl. Boken handlar som titeln anger om flugfiske och har getts ut i flera upplagor. Biblioteket har 5:e upplagan från 2001.

Mikael Engström:
Med korpen vid ån : fiskeberättelser

Boken innehåller fiskeskildringar och är illustrerad av författarens egna foton. Författaren är frilansande journalist och fotograf som skriver artiklar i bl.a. tidksrifterna Flugfiske och Fiske för alla. Han skriver även barn- och ungdomsböcker, har varit sommarpratare i P1 och fick Hans Lidman-priset 1989. Läs mer om författaren HÄR.


Nils Färnström:
Öring : sländor och nymfer : ny metod i flugfiske

Ännu en bok av Nils Färnström, utgiven 1960, som tyvärr saknas i vårt bibliotek. Om du vill låna boken kan vi beställa hem den som fjärrlån från något annat bibliotek.


Böckerna som Per och Arne presenterade på bokcaféet kommer i senare inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar