måndag 27 maj 2013

Pers bokcafétips och publiktips

På vårens sista bokcafé var temat fiskeböcker och andra läsupplevelser uppfiskade ur bokhavet. Johans boktips finns i förra inlägget. Här kommer Pers boktips:

Det nappar! Det nappar! : en antologi / av Gunder Andersson & Lena S. Karlsson

Antologin är utgiven av En bok för alla 2006.

Per läste Thore Skogmans "Storfiskarvals" som finns återgiven i boken.

Jerome K. Jerome:
Tre män i en båt

I denna klassiker med första svenska upplaga 1890 reser vännerna J, George, Harris och hunden Montmorency på en flotte från London till Oxford. De underhåller varandra med spirituella samtal och skrönor på vägen.

Per läste ur kapitel 17. Där beskrivs ett besök på en pub och mötet med fem olika karlar, som var för sig påstår sig ha fångat den praktfulla laxöring som fanns uppsatt på pubens vägg.


Peter Kihlgård:
Koncipieringen av en gädda

Per läste två stycken ur denna skönlitterära bok, som är utgiven 1988. I det första stycket som han läste ges råd vid tillagning av gädda. I den andra berättelsen jämförs flugfiskarens livshållning kontra gäddfiskarens.


Birger Norman:
Ön

Detta är en självbiografisk bok av författaren Birger Norman som var uppväxt i Ådalen och bl.a. skrev dikter på dialekt. Boken utgavs första gången 1963, men den version som biblioteket har är utgiven 1977 och är illustrerad med trägravyrer av Gunnar Erkner.

Per läste dikten "Första metardagen" ur boken.

Som kuriosa kan nämnas att författaren Tomas Sjödin är mycket fascinerad av Birger Norman och hans författarskap. Norman spelar en stor roll i Tomas Sjödins roman Tusen olevda liv finns inom mig som kom ut 2011. Läs mer om den romanen HÄR.


Hasse Jansson:
Alla tiders fiskar

Utgiven 1995 och illustrerad med litografier och akvareller av Wilhelm von Wright.


Hasse Jansson:
Ut och fiska!

En bok för barn och ungdomar som handlar om sportfiske. Utgiven 1998.
Eva B. Magnusson som satt i publiken kom med två boktips i ämnet:

Staffan Ekegren:
Fångad av gös : från sjöbotten till matbord

Örebroförfattaren Staffan Ekegren skriver om gös i Hjälmaren ur flera perspektiv: zoologi, fiske, kokkonst och kulturhistoria. Boken är utgiven 2011.
Blå Passion : en antologi / [redaktion: Eva B. Magnusson ...]

Boken är utgiven av Örebro läns författarsällskap 2012. I antologin har Erik Lindström skrivit om fiskelycka.


En annan kvinna i publiken berättade att det ska finnas en skrift om fisk i Råsvalen. Tyvärr har vi inte kunnat belägga den. Kanske någon annan som vet vad den heter? Skicka i så fall ett mejl, se adressen i högerspalten.

De böcker som Arne presenterade på vårens sista bokcafé kommer i ett senare inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar