torsdag 29 mars 2012

Påskpyssel på biblioteket

På lördag den 31 mars blir det Påskpyssel för hela familjen på Lindesbergs stadsbibliotek kl. 11-13. Vi gör kycklingar, påskkärringar och annat som hör påsken till!

Alla pysselsugna är välkomna!

Arr: Lindesberg Kultur och Fritid

tisdag 27 mars 2012

Bokcafé


Välkommen till Bokcafé på Lindesbergs stadsbibliotek på torsdag den 29 mars kl. 9.00. Den kryptiska rubriken lyder: "????!!!!!..:;,(-&)!!!????". Det är bibliotekarierna Arne Johnsson och Per Andersson som delar med sig av sina boktips.

Kaffe/te med dopp finns att köpa för 10 kr.

Boktipsen från vårens tidigare bokcaféer finns på bibliotekets hemsida. Här på bloggen kan du hitta boktipsen från tidigare bokcafér via ämnesorden Boktips eller Bokcafé.

Välkommen!

Arr: Lindesberg Kultur och Fritid

fredag 23 mars 2012

Språkcafé

Det händer många olika aktiviteter på Lindesbergs bibliotek. Språkcaféet är en chans för den som nyligen anlänt till vårt land att prata svenska med svenskar. Det är vad de regelbundet återkommande språkcaféerna på biblioteket i all enkelhet vill erbjuda.

Arkivbild från språkcafé i höstas

De trevliga träffarna med prat och fika sker i samarbete mellan Lindesbergs stadsbibliotek, ABF, NBV och Studiefrämjandet. Per Andersson ansvarar från bibliotekets sida för språkcaféerna.

Foto: © Agnes Mannerheim

onsdag 21 mars 2012

Dockteater


På lördag den 24 mars kl. 13 är det dockteater på Lindesbergs stadsbibliotek för barn i åldern 2-5 år. Det är dockteatern Tittut med föreställningen Pimpa - den lilla hunden med röda prickar. Pimpa ger sig ut på resor, pratar med allt och alla och lär sig ständigt nya saker. Varje resa är ett äventyr och att komma hem är skönt! Läs mer om föreställningen och dockteatern Tittut HÄR.

Biljettpris 40 kr, förköp på Lindesbergs stadsbibliotek, telefon 0581-81140.

Arr: Lindesberg Kultur och Fritid

tisdag 20 mars 2012

Den lilla prinsessan

Just nu pågår en utställning för barn på Väggen på Lindesbergs stadsbibliotek. Det är utställningen Den lilla prinsessan med målningar av konstnären Brita Sandewall. Hon bor i Hällefors och arbetar också som bildpedagog på Kulturskolan där. Läs mer om konstnären och utställningen HÄR.

Kvällsmat

Utställningen pågår till den 31 mars. Välkommen!

Arr: Konstfrämjandet Bergslagen, ABF, Lindesberg Kultur och Fritid

måndag 19 mars 2012

Sveriges Radios Romanpris

Kristian Lundberg har tilldelats Sveriges Radios Romanpris 2012 för romanen Och allt skall vara kärlek. Lyssnarjuryns motivering lyder: ”För att han med sitt poetiska språk och sin obevekliga blick på samhället och människan, pekar på kärlekens kraft.”

Och allt skall vara kärlek är en berättelse som tar vid där hans förra roman Yarden slutar, men som ändå är början på allt. "Det är inte bara längtan efter henne som gör att jag rastlöst rör mig genom den sovande staden, det är också detta, det andra som jag måste formulera. Att jag är son till min far, att jag är son till min mor. Att min skuld måste sonas och att jag måste vända tillbaka i berättelsen och börja om från början. Allt är kärlek. Allt är att förlora sig själv och återskapa den man var tänkt att bli."

fredag 16 mars 2012

Släktforskningens dag


Släktforskningens dag firas i morgon lördag den 17 mars på Lindesbergs stadsbibliotek kl. 10-14.

Linde Bergslags Släktforskarförening visar hur det går till att släktforska och berättar om släktforskning då, nu och i framtiden. Hur gör man när man släktforskar och hur ska min släktforskning bevaras för framtiden? Det finns även möjlighet att köpa föreningens häften, böcker och kartor.

Kl. 12 är det en föreläsning i samlingssalen, 1 tr. ned på biblioteket. Det är Kalle Bäck, professor vid Linköpings universitet, som föreläser om "Torp och torpare under 1800-talet".

Arr: Linde Bergslags Släktforskarförening, Sveriges Släktforskarförbund och NBV

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~


Släktforskningens dag firas även på måndag den 19 mars på Frövi bibliotek kl. 14-18.

Linde Bergslags Släktforskarförening finns på plats i Frövi och visar SVAR.
Biblioteket visar Arkiv Digital, Sveriges befolkning 1900, Sveriges dödbok, Nättidningen Rötter och flera andra arkiv och databaser. Fika.

Arr: Frövi bibliotek

Välkomna till båda dessa tillfällen!

torsdag 15 mars 2012

Kampen går vidare!


Så här glad var Johan Ehrenberg efter den intressanta och givande föreläsningen på biblioteket på Internationella kvinnodagen!

Han blev förtjust i kakfaten som Jeanette Rapp och Monica Lehn Domnick hade gjort av gammalt porslin och fick välja ett. När han står där med kakfatet i handen säger han "Kampen går vidare!"

Foto: © Monica Lehn Domnick

onsdag 14 mars 2012

Fellingsbro bibliotek flyttar

Fellingsbro bibliotek har stängt fr.o.m. tisdag den 20 mars pga flytt till nya lokaler. Passa på att låna böcker så att du har att läsa under hela tiden biblioteket är stängt. Sista chansen att besöka gamla biblioteket är på måndag. Om du lånar böcker hjälper du samtidigt oss så att vi inte behöver flytta lika många böcker...

Biblioteket öppnar sedan i nya lokaler på Torgvägen 3 i början av maj.

tisdag 13 mars 2012

Om Siri von Essen

Lena Einhorn: Siri

En berättelse om Siri von Essens liv i romanform. Siri lever i ett äktenskap med Carl Wrangel, men när hon träffar August Strindberg lämnar hon sin man och dotter trots den stora skandal det innebär. Hon har alltid närt en önskan om att bli skådespelerska och August uppmuntrar henne livligt. Till att börja med är hennes nya liv med Strindberg mycket lyckligt, men så småningom visar sig hans svartsjuka mer och mer och äktenskapet havererar. August förvandlas från en kärleksfull make till en demon som kämpar för att få vårdnaden om barnen.

Finns även som ljudbok med en mycket engagerande författarinläsning.


Hälsningar
Karin

fredag 9 mars 2012

Föreläsning om hampa

Bild lånad från Sy & Så

Välkommen till en föreläsning om hampa måndag den 12 mars kl. 18.30 på Lindesbergs stadsbibliotek! Madeleine Lindqvist, som har textilateljén Sy & Så utanför Storå, berättar under rubriken En fördjupning i hampans värld om hampans fantastiska egenskaper och användningsområden. Hampatyg påminner om linne och är mycket slitstarkt, men blir mjukare ju mer man tvättar det.

Arr: Omställning Lindesberg, Studiefrämjamdet, Leader Bergslagen och Naturskyddsföreningen

Målade bilder

Vårflod

Målade bilder för små och stora är rubriken på en ny utställning med konstnären Olle Medin på Lindesbergs stadsbibliotek. Det är vernissage i morgon lördag den 10 mars kl. 12-14, då konstnären finns på plats i Konstrummet.

Läs mer om Olle Medin HÄR. Utställningen pågår till den 5 april. Välkommen!

Arr: Lindesbergs konstförening

Jazz för barn


I morgon lördag den 10 mars kl. 11.00 svänger det på Lindesbergs stadsbibliotek. Då blir det sång och musik för alla barn med Barnjazzbandet som spelar för alla som vill höra. Det behövs inga biljetter, det är bara att komma till stadsbiblioteket!

Låtar du kan få höra och sjunga med i är bl.a. Krokodilen i bilen, Här dansar herr gurka, Ananas Jazz och Imse vimse spindel.

Välkommen!

Arr: Lindesberg Kultur och Fritid 

torsdag 8 mars 2012

Länktips

I dag på den Internationella kvinnodagen lanseras den digitala versionen av Nordisk kvinnolitteraturhistoria.

För första gången presenteras 1000 års kvinnolitteraturhistoria från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Färöarna, Island, Grönland och Åland gratis på nätet. Här hittar man över 200 artiklar om 800 författare under 1000 år.

Du hittar dit även via listan med länktips i högerspalten.

onsdag 7 mars 2012

Föreläsning på Internationella kvinnodagen

Välkommen till en föreläsning på Internationella kvinnodagen i morgon den 8 mars. Johan Ehrenberg talar om jämställdhet - utifrån att ha levt som kvinna!

Johan Ehrenberg är en mångsidig man: journalist, debattör, miljökämpe, företagare och författare. 1983 levde han under ett halvår som kvinna och kallade sig för Jenny Ehrenberg. Kom och lyssna till en fascinerande föreläsning som utmanar normen för kvinnligt och manligt, ifrågasätter, synliggör och problematiserar könsrollerna.

Plats: Lindesbergs stadsbibliotek kl. 19.00. Efteråt blir det en pratstund då arrangörerna bjuder på te och landstingsbakelse.

Arr: Vänsterpartiet, Tankarnas trädgård ABF och Lindesberg Kultur och Fritid

tisdag 6 mars 2012

Arnes boktips

Arne presenterar här sina boktips från förra veckans bokcafé.

Urban Alvring: MACK – en svensk uppfinning
( 2011)

En intressant och, trots att den inte är så tjock, välmatad bok om mack-mätaren. Det är mycket man inte vet. Visste ni att det var en svensk uppfinning och att ordet mack bildats av grundarnas initialer: Matthiasson, Andersson, Collin och Key? Hela skildringen av uppfinningen och dess omvärld formar sig till en berättelse om ekonomisk och kulturell samtidshistoria. Boken innehåller också en hel del fina och intressanta bilder.


En liten bok som kallas Bondepraktika eller Väder-bok innehållande några sköna regler huru man skall känna och lära hela årets lopp, alltid detsamma år från år
(3., utökade och reviderade uppl.1974)

En klassisk bok med ordspråk, talesätt och visdomsord kring de för lantbruket livsviktiga väderobservationerna.

Finns fortfarande att köpa i bokhandeln med titeln Bondepraktikan.


Carina Burman: Folk jag aldrig mött
(2011)

Carina Burman är i ordets allra bästa bemärkelser en lärd person. Hennes biografier är alltid läsvärda och grundligt genomarbetade. Och hennes romaner och deckare med handlingarna  förlagda till historiska miljöer är både spännande, ytterst välskrivna och engagerande studier i människor och deras tid.


Tage Erlander: Dagböcker 1961-62
(2011)

Det är fascinerande att följa historien medan den skapas: hur ser det ut inifrån? Här kan läsaren sitta som en fluga på väggen och följa Tage Erlanders egna tankar kring såväl storpolitik som enskilda privatsaker. Politik är verkligen att leva på alla plan samtidigt. Erlander framstår som en temperamentsfull och färgstark dagboksförfattare – man får Strindberg i tankarna.


A. W. Grube: Skildringar ur Europa efter utmärkta resebeskrifningar utarbetade för ungdomen
(1864)

Läsning för ungdomar i varjehanda ämnen – en antologi som ger en stark närvarokänsla i en förgången tid och sättet att tänka – samt att den är ett gott exempel på hur de för tillfället härskande folken alltid sätter sig själva i centrum.


Bengt Emil Johnson: Tal till folket
(1975)

Bemgt Emil Johnson var poet, kompositör, kritiker, performanceartist, en ytterst mångsidig, allvarlig och väldigt humoristisk person. Allt detta märks inte minst i hans poesi, en ständigt rörlig, orolig och oroande färd genom natur och samhälle.



Bengt af Klintberg: En liten väderbok
(1996)

Bengt af Klintbergs fina sammanställning av ordspråk och talesätt kring vädret och dess betydelse i forna dagar är mycker läsvärd, inte minst tack vare det fylliga förordet.


August Strindberg: Vänligen August Strindberg : ett år - ett liv i brev / [utgivare:] Björn Meidal, Carl Olof Johansson
(1999)

August Strindbergs brev – ett urval från hela hans levnad, ett för varje dag på året. Här träder Strindberg fram som en hel människa – stark bullrande, ynklig, älskande, fattig, stadd vid kassa, övermodig… allt för öppen ridå och avundsvärt skickligt formulerat. En liten inblick i författarens verk får man även då och då.

Boken är tidigare omskriven HÄR på bloggen.


Jan Pedersen: Fågelsång : 150 svenska fåglar och deras läten
(2009)

Den här har redan blivit en klassiker – boken som berättar i ord och bild om svenska fåglar och som också erbjuder möjlighet att lyssna till den tack vare en finurlig högtalarfunktion.

Boken är tidigare omskriven HÄR på bloggen.


Walter Repo: Folkhemmets äventyrare : en biografi om forskningsluffaren Rolf Blomberg
(2011)

Rolf Blomberg kom ju från den lindesbergska Blombergs-släkten. Walter Repo berättar här historien om den färgstarke och orolige upptäcktsresanden - en gång i tiden en av våra absolut mest kända personer.


Erik Rosenberg: Fåglar i Sverige
(1972)

Den oefterhärmliga, roande och kunniga och ständigt aktuella fågelboken. Läs och njut av lärdom och formuleringskonst!


Lars Westman: Fula pojkar älskar bäst : journalistik från fem decennier
(2011)

En sammanställning av den klassiske Vi-tidningsjournalistens krönikor och betraktelser i Vi-tidningens Bakvagnen. Roande, infallsrikt, insiktfullt, rikt och alltid läsvärt.



Samtliga boktips från bokcaféet finns bibliotekets hemsida.