En intressant och, trots att den inte är så tjock, välmatad bok om mack-mätaren. Det är mycket man inte vet. Visste ni att det var en svensk uppfinning och att ordet mack bildats av grundarnas initialer: Matthiasson, Andersson, Collin och Key? Hela skildringen av uppfinningen och dess omvärld formar sig till en berättelse om ekonomisk och kulturell samtidshistoria. Boken innehåller också en hel del fina och intressanta bilder.
En liten bok som kallas Bondepraktika eller Väder-bok innehållande några sköna regler huru man skall känna och lära hela årets lopp, alltid detsamma år från år
(3., utökade och reviderade uppl.1974)
(3., utökade och reviderade uppl.1974)
En klassisk bok med ordspråk, talesätt och visdomsord kring de för lantbruket livsviktiga väderobservationerna.
Finns fortfarande att köpa i bokhandeln med titeln Bondepraktikan.
Carina Burman är i ordets allra bästa bemärkelser en lärd person. Hennes biografier är alltid läsvärda och grundligt genomarbetade. Och hennes romaner och deckare med handlingarna förlagda till historiska miljöer är både spännande, ytterst välskrivna och engagerande studier i människor och deras tid.
Det är fascinerande att följa historien medan den skapas: hur ser det ut inifrån? Här kan läsaren sitta som en fluga på väggen och följa Tage Erlanders egna tankar kring såväl storpolitik som enskilda privatsaker. Politik är verkligen att leva på alla plan samtidigt. Erlander framstår som en temperamentsfull och färgstark dagboksförfattare – man får Strindberg i tankarna.
A. W. Grube: Skildringar ur Europa efter utmärkta resebeskrifningar utarbetade för ungdomen
(1864)
Läsning för ungdomar i varjehanda ämnen – en antologi som ger en stark närvarokänsla i en förgången tid och sättet att tänka – samt att den är ett gott exempel på hur de för tillfället härskande folken alltid sätter sig själva i centrum.
Bemgt Emil Johnson var poet, kompositör, kritiker, performanceartist, en ytterst mångsidig, allvarlig och väldigt humoristisk person. Allt detta märks inte minst i hans poesi, en ständigt rörlig, orolig och oroande färd genom natur och samhälle.
Bengt af Klintberg: En liten väderbok
(1996)
Bengt af Klintbergs fina sammanställning av ordspråk och talesätt kring vädret och dess betydelse i forna dagar är mycker läsvärd, inte minst tack vare det fylliga förordet.
August Strindberg: Vänligen August Strindberg : ett år - ett liv i brev / [utgivare:] Björn Meidal, Carl Olof Johansson
(1999)
August Strindbergs brev – ett urval från hela hans levnad, ett för varje dag på året. Här träder Strindberg fram som en hel människa – stark bullrande, ynklig, älskande, fattig, stadd vid kassa, övermodig… allt för öppen ridå och avundsvärt skickligt formulerat. En liten inblick i författarens verk får man även då och då.
Boken är tidigare omskriven HÄR på bloggen.
Den här har redan blivit en klassiker – boken som berättar i ord och bild om svenska fåglar och som också erbjuder möjlighet att lyssna till den tack vare en finurlig högtalarfunktion.
Boken är tidigare omskriven HÄR på bloggen.
Rolf Blomberg kom ju från den lindesbergska Blombergs-släkten. Walter Repo berättar här historien om den färgstarke och orolige upptäcktsresanden - en gång i tiden en av våra absolut mest kända personer.
Den oefterhärmliga, roande och kunniga och ständigt aktuella fågelboken. Läs och njut av lärdom och formuleringskonst!
En sammanställning av den klassiske Vi-tidningsjournalistens krönikor och betraktelser i Vi-tidningens Bakvagnen. Roande, infallsrikt, insiktfullt, rikt och alltid läsvärt.
Samtliga boktips från bokcaféet finns bibliotekets hemsida.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar