torsdag 16 december 2010

Julklappstips

Har du julklappsbekymmer? En bra bok kanske kan vara lösningen! Här är några boktips som passar perfekt som julklappar. Böckerna finns förstås att låna på biblioteket om du vill läsa dem själv också.

Bokens Dag för några veckor sedan berättade de gästande författarna om följande böcker:


Dilsa Demirbag-Sten: Fosterland
Boken handlar om hennes egen kurdiska familj som flyttade från Turkiet till Sverige på 1970-talet. Hon och hennes syskon anpassar sig snabbt till det svenska samhället, medan föräldrarna som offrat allt för sina barn, känner att de förlorar barnen till en annan kultur. Pappans aggressivitet tar sig allt våldsammare uttryck och leder till slut till föräldrarnas skilsmässa.






Sofia Nordin: Det händer nu
En ungdomsbok som handlar om Stella och hennes bästis Sigrid, och Stellas funderingar om man kan vara kär i sin bästis fast hon är tjej. Hon vågar inte berätta för någon, men försiktigt närmar hon sig Sigrid och bejakar sina känslor.







Theodor Kallifatides: Det gångna är inte en dröm
En självbiografisk roman som handlar om författarens egen uppväxt i Grekland, och vad som format honom till en av Sveriges mest älskade författare. Boken börjar med att Theodors morfar tar honom med från hembyn undan fascisterna till Aten för att leta upp Theodors föräldrar. Året var 1946 och han var bara åtta år gammal.






Anne Swärd: Till sista andetaget
Lo flyttar tillsammans med sin släkt från Norrbotten till södra Sverige där hon växer upp under 1970-talet. Där hittar hon den äldre grannpojken Lukas. Mellan dem växer en stark och hemlig gemenskap fram. Det här är en roman om en ung kvinna och kärleken. Boken har blivit uppmärksammad för sitt fantastiska språk.






Niklas Rådström: Månens anförvant
Huvudpersonen i boken, Lorenzo Da Ponte, är född i mitten av 1700-talet. Han levde ett mycket äventyrligt liv trots att han var en gift katolsk präst och sexbarnsfar. Han var bl.a. librettoförfattare till några av Mozarts mest kända operor. Han flyttade från Italien till Wien där han var hovdiktare, och vidare till London där han blev boktryckare och teaterman. Därefter flyttade han till Philadelphia där han försörjde sig som specerihandlare och vintillverkare, och blev till sist vid hög ålder professor i New York. Mozart spelar en central roll i romanen som även handlar om musik, kärlek och vad vi skapar med våra liv.

Hälsningar
Elisabet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar