torsdag 3 februari 2011

Helena Henschen

Helena Henschen avled förra veckan. Om du inte har läst någon av hennes böcker, kan det vara ett lämpligt tillfälle att göra det nu. Dessa båda romaner handlar om hennes egen släkt och är både spännande och läsvärda.

I skuggan av ett brott

Romanen bygger på en verklig familjetragedi som ägde rum 1932. Helena Henschens mamma var då femton år och förlorade sin familj i det som kallades de Sydowska morden. Tidningsskriverierna fick en genomslagskraft som kan liknas vid morden på Olof Palme och Anna Lindh. Få brott i Sverige har fått samma uppmärksamhet. För de efterlevande har händelsen varit tabubelagd eftersom mördaren fanns inom den egna familjen. I sökandet efter vad som ledde fram till denna katastrof har Helena Henschen skrivit en starkt personlig och laddad roman.


Hon älskade

Författaren berättar här om sin farmor, Signe Thiel, som var dotter till bankiren och konstsamlaren Ernest Thiel. Som ung revolterar hon mot sin uppväxt och umgås tillsammans med anarkister och socialister. Hon engagerar sig för kvinnosaksfrågan och finns med i kretsen kring Ellen Key. Under andra världskriget deltar hon i uppbyggnaden av en svensk motståndsrörelse. Men hennes drivkraft är också kärleken. Den löper som en röd och brinnande tråd genom hennes liv. När Signe dör uppfyller man hennes önskan att på hennes gravsten gravera in orden "Hon älskade".

Båda böckerna finns även att lyssna på som ljudbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar