tisdag 17 april 2012

Nyfiken på Årets länsförfattare?

Arkivbild från Bokens Dag 2011
Foto: © Elisabet Staaf
Årets länsförfattare bor i Lindesbergs kommun! Vi gratulerar författaren Madeleine Hessérus till utnämningen som Årets länsförfattare! Priset delades ut i söndags på Bokmässan i Örebro. Läs mer om författaren HÄR.

Madeleine Hessérus fick utnämningen för sin roman Staden utan kvinnor. Motiveringen löd "Med ett laddat, suggestivt och mycket vackert poetiskt språk håller hon läsaren fast i ett järngrepp. I hennes mörka framtidsdystopi möter vi ett Stockholm delat av en mur. Som läsare bjuds vi på en samhällskritisk och satirisk berättelse där verklighet blandas med dikt. Romanen sätter djupa spår hos läsaren och får oss vilja upptäcka texten om och om igen." Nyfiken på boken? Läs den! Mer om Bokmässans alla litterära prisutdelningar i Örebro hittar du HÄR.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ 

Madeleine Hessérus: Staden utan kvinnor

Romanen är en visionär och mångbottnad berättelse, både kusligt bisarr och trovärdig. Författaren fortsätter att utforska det urbana landskap som hon också gestaltade i den kritikerrosade romanen Till Isola.

Boken utspelar sig i Stockholm i en nära framtid. En våg av brutala kvinnomord skakar staden. Efter långvariga stridigheter, där kvinnor och män tar till vapen mot varandra, byggs en mur. I de södra stadsdelarna förskansar sig kvinnorna bakom den hårt bevakade ringmuren, medan männen lämnas kvar i de norra stadsdelarna i en stad av förfall.

En regnig morgon anländer Jakob Hall till Norra staden. Han tillhör motståndsrörelsen mot muren som har sitt fäste i skärgården. Genom tre unga män dras han in i ett vindlande händelseförlopp i sexhandelns gallerior, spelkvarteren och underjordens gångsystem. Det förflutna hemsöker honom och han minns Hedda som han aldrig slutat älska och som försvann när muren byggdes.

Det är en spännande och tankeväckande historia om murar mellan människor, om kärlek och om stadens betydelse för människans sätt att leva och vara. Boken har tidigare nämnts HÄR på bloggen i samband med Bokens Dag 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar