fredag 20 december 2013

Bokcafé med julinspiration

December månads bokcafé gick i julens tecken. Per Andersson, Arne Johnsson, Kristina Öster och Karin Blomqvist tipsade om böcker och läste noveller som handlade om julen. Arne spelade även ett par julskivor på resevevgrammofon.


Julberättelser : en antologi / sammanställd av Magnus Palm

Per läste berättelsen "En privatdetektivs julafton" av Åke Holmberg med Ture Sventon i huvudrollen. Berättelsen ingår i den här antologin.


Claes Hylinger:
Dagar och nätter i Paris och Göteborg : dagboksblad, dikter, prosa

En tidig klassiker av Claes Hylinger. Dagbok, diverse, prosa i en vacker skön blandning - allt med Hylingers till synes avspända, lätt kåserande stil (dock med en ton av allvar bakom). Arne läste ett stycke om Luciafirande för en svensk student och författare in spe i Paris på 50-talet.

Finns även att låna som e-bok.


Arne spelade även dessa skivor:
Bjällerklang med Kalle Svensson till Sune Waldimirs orkester
Sjömansjul på Hawaii med Yngve Stoors Hawaiiorkester

Detta är två gamla stenkakeklassiker som Arne spelade på en resevevgrammofon.


Svenska turistföreningens årsbok. 2013 : Tidernas resa : en årsbok i tre sekler

Svenska turistföreningens årsskrift. 1892

Arne pratade även om Svenska turistföreningens (STF:s) årsböcker. Den som kommer nu 2013 är den sista som kommer ut då STF har beslutat att upphöra med utgivningen. Den sista utgåvan handlar om årsboken genom åren. Arne visade den, samt berättade och läste ett stycke ur en av de äldsta årsskrifterna i bibliotekets magasin ; den från 1892.


Heinrich Böll:
Grupporträtt med dam

Författaren kartlägger Lenis liv. Handlar mycket om Andra världskriget. Detaljerad och speciellt berättad roman. En bok som Kristina håller högt.Margaret Drabble:
Året vid Garrickteatern

Emma följer med sin man som är skådespelare till en mindre stad under ett år. Han vill jobba med en känd regissör, men Emma vantrivs och har långtråkigt. Hon börjar umgås med regissören... Kristina som även håller denna bok högt pratade också om detta med att föra läsdagbok, att göra listor över vad man läser.


Tove Jansson:
Det osynliga barnet och andra berättelser

Karin läste Tove Janssons berättelse "Granen" - berättelsen om Mumintrollens jul, som ingår i den här novellsamlingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar