onsdag 4 december 2013

November månads bokcafétips

Rubriken för november månads Bokcafé var "Och visaren står på vinter", vilket är hämtat från Eva B Magnussons nya bok. Eva var speciellt inbjuden gäst den här gången. Det välfyllda bokcaféet lockade ett 70-tal besökare, med andra ord fullsatt framför Scenen på biblioteket! Det tycker vi är roligt! Arne Johnsson bjöd som vanligt på en mängd boktips, men även tips på gamla vinylskivor.

Eva B Magnusson:
Och visaren står på vinter

Eva presenterade själv sin nya diktsamling och läste några dikter ur boken. Boken finns förstås att låna på biblioteket eller köpa som julklapp i Blombergska bokhandeln.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Arne berättade bland annat om följande böcker på bokcaféet:

Bengt Anderberg:
En förtrollad värld

Essäsamling präglad av författarens fabuleringskonst och humor. Den behandlar ämnen som skapelseberättelsen och syndafloden i Bibeln, Rilke, Hasek, Häxhammaren och Swedenborg m.m.


Erik Bergqvist:
Skingra : dikter

Författarens dikter och poetiska hållning påminner om både Ekelöf och Tranströmer. En modernistiskt mediterande centrallyriker.


Tage Danielsson:
Samlade dikter 1967-1967

Satiriska och parodiska dikter. Roande förord, där författaren i vänligt elaka ordalag gör narr av poeter och litteraturforskare.Tage Danielsson:
Tage Danielssons Postilla : 52 profana predikningar och betraktelser


En samling satiriska predikningar, som inte bara drabbar kyrkan, utan även organisationer och attityder i 1900-talets Sverige.

Finns även att låna som e-bok.


Ingrid Hedman:
Hela världen på min soffa

Författaren, som är journalist, hyrde under 5 månader ut sin lägenhet till 35 resenärer i sammanlagt 71 dagar. Hon intervjuade sina gäster och har även gått djupare in i ämnet socialt resande genom att tala med en sociolog, en etnolog, en chefredaktör för ett resemagasin, en trendanalytiker samt en fotograf som själv coachsurfat sig igenom Europa.


Klara Johansson: 
Skenbart förspillda dagar : aforismer och dagboksanteckningar

Författaren som var kvinnosakskämpe och litteraturkritiker levde 1875-1948. Hon var en skarpsynt iakttagare av egenheter och detaljer i vardagen. För första gången på 60 år finns nu hennes djupsinniga och humoristiska korttexter utgivna i bokform.


J. Lagerholm:
Hemmets läkarebok : populär medicinsk rådgivare för friska och sjuka

En läkarbok som gavs ut i ny fullständigt omarbetad upplaga 1924.Peter Nilsson: 
En kittling någonstans långt inne vid levern : noveller och kortprosa

Novellsamling som innehåller 36 noveller av varierande längd. Enkel prosa med finurliga undertoner och oväntade vändningar. Novellernas teman hämtas främst från landsbygden.

Arnes recension av boken i Nerikes Allehanda 2013-11-14 finns HÄR.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Dessutom presenterade Arne följande vinylskivor:

David Bowie: Hunky Dory

The Cream: Disraeli Gears

Bruce Springsteen: Darkness on the Edge of Town

The Rolling Stones: Exile on Main Street

The Rolling Stones: Sticky Fingers

The Velvet Underground: Andy Warhol

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar