tisdag 10 december 2013

Höstens höjdpunkt

Bokens Dag var, precis som det brukar vara, höstens höjdpunkt i mörka november. En handfull författare kom till Lindesberg för en helkväll i bokens och litteraturens tecken en onsdagskväll i slutet av november och möttes av ett fullsatt Folkets Hus. Arne Johnsson lotsade författarna och åhörarna genom kvällen.


I första avdelningen medverkade Bea UusmaKerstin Lundberg Hahn och Mikael Bergstrand

Mikael Bergstrand berättade om sin nya roman Dimma över Darjeeling som utspelar sig i Indien, där författaren bodde tidigare. Det är en feel good-roman som med humor och värme berättar om vänskapen mellan den medelålders svenske mannen Göran Borg och hans indiske vän Yogi och deras halsbrytande äventyr i Indien.

Provläs boken HÄR. Finns även som ljudbok på biblioteket.


Därefter berättade barn- och ungdomsboksförfattaren Kerstin Lundberg Hahn om hur det är att skriva för barn och ungdomar. Hon är aktuell med två nya böcker, ungdomsboken Barnkolonin och barnboken Lyckokakan

Barnkolonin handlar om en familj som köper ett gammalt hus på landet för att driva pensionat. Det har tidigare varit barnkoloni i huset, och när Joel och hans familj flyttar dit börjar det hända en massa märkliga saker...

Lyckokakan handlar om Oscar som tycker att hans föräldrar är pinsamma. Hans pappa sjunger opera så fort han får en chans, och hans mamma gillar att dansa överallt. Oscar önskar att de kunde vara mer vanliga. En dag får han en lyckokaka. På lappen i kakan står det "Uttala din högsta önskan så blir den sann!".

HÄR kan du provläsa boken.


Två dagar innan Bokens Dag tilldelades Bea Uusma 2013 års Augustpris för Årets bästa fackbok. Tack vare det lockade hon åhörarna lite extra.

Hon berättade med inlevelse om sin bok Expeditionen : en kärlekshistoria. I boken som handlar om Andréexpeditionen söker hon efter sanningen om expeditionens öde. Berättelsen om världens mest misslyckade polarexpedition har lockat henne att följa i dess spår. Hon kullkastar gamla teorier och ger svar på nya om dödsorsaken och lägerplatsen. En spännande bok för den äventyrslystne och historiskt intresserade.

Provläs boken HÄR.


I pausen med fika och mingel fanns det även möjlighet att köpa signerade exemplar av samtliga medverkande författares böcker. Kön växte sig extra lång vid Bea Uusmas signeringsbord.


Bokbandet spelade och sjöng i inledningen av både första och andra avdelningen.


Efter pausen berättade Andreas Norman om sitt arbete på UD, bl.a. på säkerhetspolitiska enhetens terroristbekämpningsgrupp, vilket har inspirerat honom att skriva den politiska thrillern En rasande eld.

Boken handlar om en kvinnlig UD-tjänsteman som efter ett möte i Bryssel blir kontaktad av en främmande man som ger henne ett USB-minne. När hon lämnar det vidare till sina överordnade blir hon avstängd från sitt arbete. För att bevisa sin oskuld måste hon hitta mannen som gav henne USB-minnet. Hon upptäcker att hon är förföljd... En spännande thriller med delvis verklighetsbakgrund.

HÄR kan du provläsa boken. Finns även att låna som ljudbok på biblioteket.Som avslutning på den fantastiska författarkvällen läste Tua Forsström sina egna dikter ur boken En kväll i oktober rodde jag ut på sjön. Publiken fick även höra en helt nyskriven dikt som en författarkollega skrivit som replik på en av Tuas dikter i boken. Det var knäpptyst och en tät stämning i salongen medan hon läste dikterna.
Foto Bokens Dag: © Elisabet Staaf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar