torsdag 31 oktober 2013

Arnes boktips del 2

Här kommer fortsättningen av Arnes boktips från oktober månads bokcafé. Del 1 hittar du HÄR.


Leif GW Persson:
Den sanna historien om Pinocchios näsa

Handlar om fyra män som aldrig träffade varandra: den siste tsaren av Ryssland Nikolaj II, Englands premiärminister Winston Churchill, Rysslands president Vladimir Putin och kriminalkommisarie Evert Bäckström i Stockholm. Boken handlar om det slutliga resultatet av de handlingar som dessa fyra män genomför.

Provläs HÄR. Finns även som ljudbok, provlyssna HÄR.


Skräpliv - rumänska berättelser

En antologi med rumänska noveller som gavs ut till Bokmässan i Göteborg, där Rumänien var fokusland i år. Tio olika författare, de flesta ej översatta tidigare till svenska, har bidragit med noveller som samtliga skrivits efter kommunismens fall. Tanken är att ge en bild av vad dagens rumäner skriver och läser. ensamheten går som en röd tråd igenom berättelserna

Provläs HÄR.


Eva Ström:
Edith Södergran

En bok om den finlandssvenska poeten Edith Södergran. Eva Ström som själv är poet, lägger stor vikt vid analysen av dikterna och visar på samspelt mellan hennes liv och diktning.

Finns även att låna som ebok.
Gunnar Svensson:
Mitt namn är Svensson, antimilitarist

Vad gör stridspiloter i Norrland? Författaren pekar på det nödvändiga i motståndet mot militarismen och berättar om resor och möten österut.


Edith Södergran:
Samlade dikter

Edith Södergran är en portalgestalt i modern svensk poesi och räknas till de mest banbrytande modernisterna. Hennes trotsiga livkänsla och den lidelsefulla elden i dikterna fortsätter att fängsla nya generationer.

Bea Uusma:
Expeditionen : min kärlekshistoria

Författaren som är läkare skriver om hur hon letar efter sanningen om ingenjör Andrées expedition. Hon forksar i arkiv, reser till Arktis och Nordpolen, träffar efterlevande, rättsläkare, osteologer, kriminaltekniker och brottsplatsutredare och söker svar i laboratorieprov, packlistor och vad som finns kvar av Andrée själv

Provläs HÄR.


Ebba Witt-Brattström:
Ediths jag : Edith Södergran och modernismens födelse

Ännu en bok om Edith Södergran och hennes författarskap. Glöm den romantiska bilden av den lungsjuka och olyckliga fröken Södergran som isolerad i det fjärran Karelen skrev sina dikter under manlig påverkan av manlig aauktoriteter: den svekfulle älskaren, Nietzsche eller Kristus. Boken lyfter fram en författare som har givit 1900-talets kvinna ett nytt språk.

Finns även att låna som ebok.


Peter Lucas Erixon:
PS : Patti Smith, samtal, notiser, fragment

I en serie lågmälda samtal och essäistiska notiser återger författaren en del av det material som han har samlat med och om poeten, sångerskan och bildkonstnären Patti Smith.

Traedmark : the Art of spotting a fake

En fantastisk fotobok med bilder på piratkopierade klockor, parfymer och kläder. Var går gränsen för en kopia och när blir det ett nytt original? Boken tar på ett seriöst sätt upp samlarkulturen av dessa kopior, men är samtidigt en bilderbok med stor humor.

Provläs HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar