torsdag 10 oktober 2013

Nobelpriset i litteratur

2013 års Nobelpris i litteratur tilldelas den kanadensiska författaren och novellisten Alice Munro. Svenska Akademiens motivering är kort och lyder: "Den samtida novellkonstens mästare".

Ett mycket efterlängtat val av många och min favorittippade författare! På biblioteket hittar du flera böcker av Alice Munro, så om du inte redan har läst något av henne har du mycket att se fram emot!

Alice Munro föddes 1931 i Kanada och växte upp i provinsen Ontario. Hennes första novellsamling kom ut 1968, och hon har lovordats av kritiker över hela världen och tidigare mottagit flera priser, bl.a. det internationella Man Booker-priset 2009. Med sina noveller har hon bevisat att betydelsen i en skönlitterär text inte beror så mycket på textens längd som dess innehåll. Hon är aktuell med följande nyutkomna bok:

Alice Munro:
Brinnande livet

Boken består av 14 nyskrivna noveller. Här finns allt som har gjort Alice Munro till en älskad novellförfattare: smärtan, värmen, kärleken och den sällsamma förmågan att skildra de korta ögonblick som får hela livet att ta en ny vändning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar